Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Αντιδράσεις για τις επιτάξεις γης στα νησιά

Εικόνα του άρθρου Προσφυγικό: Αντιδράσεις για τις επιτάξεις γης στα νησιά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/02/2020, 20:56
ΕΛΛΑΔΑ

Τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα της δίνει τη δυνατότητα στην να προχωρά σε επιτάξεις γης σχετικά με τη δημιουργία κλειστών δομών παραμονής αιτούντων άσυλο.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης χαρακτηρίζει την απόφαση «έκπληξη» που μάλιστα εικάζει «ότι έγινε λόγω της συνάντησης της Πέμπτης και η κυβέρνηση θέλει να προλάβει μερικά πράγματα».

Ας σημειωθεί ότι την ερχόμενη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου έχει ανακοινωθεί η πραγματοποίηση σύσκεψης για τις νέες δομές στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή της Περιφερειακής αρχής και των πέντε Δήμων των μεγάλων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

«Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων. Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Η κοινωνία θα αντιδράσει. Εμείς σεβόμαστε την βούληση της τοπικής κοινωνίας και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει», σημειώνει στη δήλωση του ο κ. Μουτζούρης.

Σε δήλωση του ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος (στα όρια του δήμου Δυτικής Λέσβου βρίσκεται η έκταση που ανακοινώθηκε ότι επιτάσσεται) αναφέρει:

«Η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη. Πρότεινα ήδη στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη. Περισσότερα για τις επόμενες ενέργειές μας, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου».

 

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Λίγο μετά το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σήμερα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητων ακινήτων και εκτάσεων για τη διαχείριση της κρίσης». Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τεσσάρων αξόνων που ακολουθεί η κυβέρνηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και στο πλαίσιο αυτό περιέγραψε τους τέσσερις παρακάτω άξονες: Φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, αυξημένες επιστροφές και κλειστές δομές.


ΣΥΙΖΑ και ΚΚΕ

«Οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, εγκαθιστώντας τουλάχιστον δύο κέντρα σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία μέρα ονομάζει ''κλειστό'' και την άλλη δήθεν ''ελεγχόμενο''», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει επικρίνει σφοδρά την πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την απαίτηση των νησιωτών, προχωρά τον επικίνδυνο σχεδιασμό της για τη δημιουργία νέων ελεγχόμενων-κλειστών hotspot, καταδικάζοντας τα νησιά του Αιγαίου να γίνουν οι μόνιμες μεγάλες φυλακές της ΕΕ, εγκλωβίζοντας εκεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Η μεθόδευσή της είναι απαράδεκτη. Προχωρά με το “αποφασίζουμε και διατάζουμε”, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κι επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Οι δικαιολογίες, που επικαλείται, αντιστρέφουν πλήρως την πραγματικότητα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back