Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Θέλουμε καλές ιδέες και ώριμες μελέτες»

Εικόνα του άρθρου «Θέλουμε καλές ιδέες και ώριμες μελέτες»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/11/2021, 20:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την πρόθεση του υπουργείου να αυξήσει τον αρχικό προϋπολογισμό του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», στο οποίο όλοι οι Δήμοι έχουν «ποντάρει» πολλά, επανέλαβε και από τα Γιάννενα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας. 

Ο κ. Πέτσας μίλησε στην εκδήλωση με θέμα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης σήμερα το πρωί στο ξενοδοχείο «Du Lac». Από τα 2,5 δις ευρώ, ο προϋπολογισμός αναμένεται να πάει στα 4,1 δις ευρώ. Τα επιπρόσθετα κονδύλια θα προέλθουν από την αύξηση της υπερδέσμευσης του προγράμματος αλλά κυρίως από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Σημειωτέον ότι τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν πιο αυστηρές προδιαγραφές για την ένταξη έργων από ό,τι έχει το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Οπότε τα όποια έργα μεταφερθούν στο ΕΣΠΑ ή στο Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να έχουν πολύ «ώριμες» μελέτες.

Την ίδια ώρα, οι προτάσεις έργων των ΟΤΑ για ένταξη στο «Αντ. Τρίτσης» αγγίζουν σε προϋπολογισμό τα 6,1 δις ευρώ. Μέσα σε έξι μήνες έχουν ενταχθεί έργα άνω του 1 δις ευρώ. Ο κ. Πέτσας, γνωρίζοντας και τη δυσαρέσκεια των Δήμων για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην ένταξη έργων, ανέφερε πως η αξιολόγηση των προτάσεων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Σε αυτό το σημείο, έθεσε και μια «δικλείδα ασφαλείας». Όσοι Δήμοι, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της ένταξης ενός έργου, δεν προχωρήσουν σε δημοπράτηση του έργου εντός έξι μηνών, τότε θα χάνουν τη χρηματοδότηση. H πρόβλεψη αυτή θα περιλαμβάνεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία ετοιμάζεται αυτές τις ημέρες.

Προέτρεψε δε τους ΟΤΑ να αξιοποιήσουν την τεχνική βοήθεια που μπορούν να δώσουν διάφοροι φορείς όπως είναι η ΕΕΤΑΑ, οι αναπτυξιακοί οργανισμοί («χρειάζεται κάποια διευθέτηση σε αυτό το ζήτημα, που θα γίνει μέχρι τέλος της χρονιάς» είπε) ή το συμβουλευτικό εργαλείο του ΤΑΙΠΕΔ.

Γενικότερα, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι διαθέσιμοι πόροι υπάρχουν από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και ότι το ζητούμενο είναι να υπάρχουν καλές ιδέες και «ώριμες» προτάσεις στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης. O αναπληρωτής υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι οι Δήμοι θα πρέπει να γίνουν επί της ουσίας πιο ευέλικτοι και να μην εμμένουν σε ένα ή δύο χρηματοδοτικά εργαλεία και να διεκδικούν χρηματοδοτήσεις από διάφορα ταμεία. «Θα πρέπει να υπάρχει και η δική σας δέσμευση ότι θα αφιερώσετε χρόνο να χτυπήσετε τις κατάλληλες πόρτες» είπε χαρακτηριστικά. Πέραν βέβαια της τεχνογνωσίας και της ετοιμότητας ενός Δήμου, απαιτείται ο Δήμος αυτός να έχει και έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Ανακοίνωσε δε ότι αναμένεται να βγει προκήρυξη για έργα οδοποιίας, με προϋπολογισμό 225 εκατ. ευρώ, τα οποία θα συνδέονται με την οδική ασφάλεια. «Κάποιες από τις προτάσεις αγροτικής οδοποιίας (στο «Αντ. Τρίτσης»), θα μπορούν να πάνε εκεί ενδεχομένως», τόνισε (τα έργα αγροτικής οδοποιίας βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες πολλών Δήμων).

Πριν την ομιλία του στο ξενοδοχείο Du Lac, ο κ. Πέτσας έκανε δύο στάσεις: μία στην Περιφέρεια Ηπείρου και μία στο Δημαρχείο Ιωαννίνων. Από τη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, προέκυψε ότι θα γίνει νέα συνάντηση, στο γραφείο του κ. Πέτσα στην Αθήνα, τις επόμενες μέρες. «Πιστεύω ότι είμαστε σε έναν καλό δρόμο για δύο σημαντικά θέματα που αφορούν την Περιφέρεια. Ανακοινώσεις λοιπόν σε λίγες ημέρες» δήλωσε ο κ. Πέτσας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης αντιπεριφερειάρχες, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου και η βουλευτής Μαρία Κεφάλα.

Επόμενη στάση ήταν το Δημαρχείο, με τον κ. Πέτσα να ανακοινώνει ότι εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» άλλα δύο έργα του Δήμου Ιωαννιτών: η αγροτική οδοποιία, με προϋπολογισμό 2,9 εκατ. ευρώ, και οι γωνιές ανακύκλωσης με προϋπολογισμό 1,3 εκατ. ευρώ. Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί ήδη τα έργα του προσεισμικού ελέγχου και της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back