dodoni back
ΚΟΣΜΟΣ

Ασφαλείς στη Βαλένθια αποβιβάστηκαν οι μετανάστες του Αquarius

Εικόνα του άρθρου Ασφαλείς στη Βαλένθια αποβιβάστηκαν οι μετανάστες του Αquarius
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/06/2018, 22:07
ΚΟΣΜΟΣ

Στο λιμάνι της Βαλένθια αποβιβάστηκαν σήμερα οι 629 μετανάστες του Aquarius μετά την άρνηση της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας να δεχτεί το πλοίο.

Αξιωματούχοι με ειδικές προστατευτικές φόρμες και μάσκες υποδέχτηκαν τους μετανάστες καθώς κανέβαιναν από το πλοίο, ενώ αστυνομικοί ξεκίνησαν τη διαδικασία ταυτοποίησής τους και επεξεργασίας των προσωπικών τους εγγράφων.

Στην αποβάθρα της Βαλένθια, 1.000 εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού είχαν επιστρατευτεί για να υποδεχτούν τους μετανάστες. Συνολικά όμως, 2.320 άνθρωποι -από εθελοντές ως διερμηνείς και αξιωματούχοι του τομέα υγείας-περίμεναν τους μετανάστες.

Το ίδιο το Aquarius έφθασε στο λιμάνι λίγο μετά τις 09:30 μεταφέροντας 106 μετανάστες. Σύμφωνα με την ισπανίδα δημοσιογράφο Γκαμπριέλα Σάντσεθ η οποία ανήρτησε σχετικά σχόλια στο Twitter και η οποία επέβαινε σε παραπλέον σκάφος, οι μετανάστες άρχισαν να ζητωκραυγάζουν και να τραγουδούν κατά την άφιξή τους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέβασαν στο Twitter μια φωτογραφία με ένα από τα μέλη τους τη στιγμή που εξηγεί στους επιβαίνοντες τί να περιμένουν. "Οι άνθρωποι είναι ήρεμοι και ικανοποιημένοι που φθάνουν στην Ισπανία", ανέφερε η οργάνωση.

Και οι επτά εγκυμονούσες που επέβαιναν στα πλοία μεταφέρθηκαν άμεσα για ιατρικές εξετάσεις, ενώ ψυχολογική βοήθεια θα δεχτούν όλοι οι μετανάστες, μεταξύ των οποίων και 123 ανήλικοι.

Οι αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνηση της Βαλένθια ανακοίνωσαν ότι κανένας από τους μετανάστες δεν είχε συμπτώματα κάποιας σοβαρής ασθένειας, αλλά πολλοί βρίσκονταν σε κακή κατάσταση λόγω των άθλιων συνθηκών που επικρατούσαν στο πλοίο και των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών.

Οι μετανάστες πέρασαν 20 ώρες στοιβαγμένοι μέσα σε πλαστικές σωσίβιες λέμβους προτού περισυλλεγούν από το Aquarius, σημειώνει το BBC. Έκτοτε πέρασαν μια εβδομάδα στη θάλασσα με κακές καιρικές συνθήκες και πολλοί υπέφεραν από ναυτία.

Οι μετανάστες προέρχονται από 26 χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι --από 150-- είναι από το Σουδάν και τη Νιγηρία και δεκάδες άλλοι από την Ερυθραία, το Νότιο Σουδάν και την Αλγερία.

Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους προέρχονται από άλλες αφρικανικές χώρες αλλά υπάρχουν και μερικοί από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές.


ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ

Το Aquarius προκάλεσε μια σφοδρή διπλωματική κόντρα την περασμένη Δευτέρα όταν το πλοίο εγκαταλείφθηκε στην τύχη του μεσοπέλαγα.

Η λαϊκιστική κυβερνητική συμμαχία στην Ιταλία -και κυρίως ο υπουργός Εσωτερικών, ο ακροδεξιός ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, με σκληροπυρηνική θέση στο μεταναστευτικό- αρνήθηκε την είσοδο του πλοίου σε ιταλικό λιμάνι.

Ο Σαλβίνι υποστηρίζει ότι είναι άδικο οι χώρες στην πρώτη γραμμή της ΕΕ να έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών. Ο ίδιος είπε ότι η Μάλτα θα πρέπει να δεχτεί το Aquarius, αλλά εκείνη αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι υπόκειται στην ιταλική δικαιοδοσία.

«Ελπίζω η Ισπανία να δεχθεί άλλες 66.000 μετανάστες και το ίδιο να κάνουν η Πορτογαλία, η Μάλτα και άλλες χώρες», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών με αφορμή την άφιξη των μεταναστών και προσφύγων στη Βαλένθια.

«Κάνουμε αυτό που είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, προστατεύουμε τα εθνικά μας σύνορα. Το κάνουμε με χαμηλούς τόνους και καλή αγωγή, αλλά οι καλοί καιροί, για όσους νόμιζαν ότι η Ιταλία ήταν ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων έχουν τελειώσει», πρόσθεσε ο γραμματέας της Λέγκα.

«Επιτέλους, οι Γάλλοι, οι Βέλγοι, οι Ολλανδοί και Γερμανοί μας ακούνε. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είμαστε πρωταγωνιστές σε ό,τι αφορά τις επιλογές για το μέλλον, υπερασπιζόμενοι το εθνικό μας συμφέρον», κατέληξε ο Ματτέο Σαλβίνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: SOSMed

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ