ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Προβλήματα ύδρευσης στα Γιάννενα: Μια διαρκής αποτυχία

Εικόνα του άρθρου Προβλήματα ύδρευσης στα Γιάννενα: Μια διαρκής αποτυχία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/07/2023, 17:56
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το πρόβλημα της υδροδότησης του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και ειδικότερα, συγκεκριμένων σημείων του, όπως σε Ανατολή και Παμβώτιδα, είναι διαρκές.

Διαρκής είναι και η αδυναμία (και αποτυχία) των δημοτικών αρχών και διοικήσεων της ΔΕΥΑΙ και του ΣΥΔΛΙ να το λύσουν.

Πέρυσι, καλοκαίρι: Τα ίδια περίπου προβλήματα, στις ίδιες περίπου περιοχές

Ο νυν πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, έκανε την, παραδοσιακή πλέον, επίκληση στο φιλότιμο: Μην καταναλώνετε πολύ νερό, μην το χρησιμοποιείτε για άρδευση κ.λπ. κ.λπ.

Έχει ένα ποσοστό δίκιου, ωστόσο, είναι σε θέση ευθύνης και τελικά χρεώνεται ακόμα ένα αποτυχημένο καλοκαίρι, στη σειρά πολλών.

Αυτή τη φορά, το πρόβλημα ήταν η διακοπή ρεύματος στην Κρύα και στους Λογγάδες.  Γιατί όμως να κοπεί το ρεύμα, προγραμματισμένα μάλιστα, εν μέσω καύσωνα, με δεδομένες τις ανάγκες και σε ενέργεια και σε νερό; Θα πρέπει να δώσει επιτέλους εξηγήσεις ο ΔΕΔΔΗΕ, που χρεώνεται και δύο τουλάχιστον διακοπές ρεύματος στο κέντρο των Ιωαννίνων, τα τελευταία 24ωρα.

Κατανόηση για τις διακοπές ζήτησε και ο ΣΥΔΛΙ, ο οποίος μίλησε για απρόβλεπτες, ωστόσο:


Ο κ. Μπαρτζώκας ήταν ειλικρινής στις δηλώσεις του: εξήγησε επαρκώς το λόγο διακοπής (κόβεται το ρεύμα-κόβεται η παροχή νερού-αδειάζουν οι δεξαμενές-καθυστερούν να ξαναγεμίσουν) που σε συνδυασμό με την ιδιομορφία της εποχής (ό,τι αντλείται καταναλώνεται), δημιουργούν τα προβλήματα.

Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχει η διοικητική αδυναμία. Ερωτηθείς εάν η ΔΕΥΑΙ έχει γνώση για το πόσο αυξάνεται η κατανάλωση του καλοκαιρινούς μήνες, απάντησε πως ναι και πως η άντληση είναι «οριακά επαρκής».

Αποδεικνύεται όμως στην πράξη ότι η υπηρεσία είναι κατά περίπτωση ανεπαρκής. Επειδή είναι και ιδιαίτερα ακριβή, καθώς και άνιση, δημιουργεί πολλές και συχνότατα δικαιολογημένες διαμαρτυρίες: δεν μπορεί το νερό να είναι τόσο ακριβό στα Γιάννενα, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο φορείς που ορίζουν την υδροδότηση, δεν γίνεται να σκέφτονται εκ περιτροπής διακοπές νερού οι υπηρεσίες, σε περιοχές με υψηλή άρδευση.

Γιατί εξετάστηκε και αυτή η περίπτωση στη σύσκεψη που έγινε στη ΔΕΥΑΙ, αλλά ευτυχώς απορρίφθηκε.

Ο Δήμος Ιωαννιτών έγινε σχεδόν εν μια νυκτί ημιαστικός, αλλά και αγροτικός, χωρίς να επαρκούν οι υποδομές στήριξης. Η ανισόρροπη δόμηση και ανάπτυξη είναι μια πραγματικότητα, αλλά και ταυτόχρονα μια άλλη συζήτηση.

Ο κ. Μπαρτζώκας τόνισε ακόμα ότι «η ΔΕΥΑΙ θα επιταχύνει τις διαδικασίες για τη σύνδεση της 4ης γεώτρηση των Λογγάδων με το δίκτυο ύδρευσης για να ενισχυθούν οι ποσότητες νερού και να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της υπερκατανάλωσης». Είπε ότι μπορεί να εγκατασταθεί πχ κάποια γεννήτρια...

Τα «κουσούρια» και οι αδυναμίες που άφησαν διοικήσεις των τελευταίων 18 ετών πάντως, δύσκολα θα αντιμετωπιστούν στην πράξη.

Για τέτοιου είδους προβλήματα απαιτούνται μελέτες, οι οποίες είναι κοστοβόρες και χρονοβόρες. Ο κ. Μπαρτζώκας το παραδέχθηκε και αυτό, αλλά…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back