Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα Γιάννενα παλεύουν με τα ίδια ζητήματα καθημερινότητας

Εικόνα του άρθρου Τα Γιάννενα παλεύουν με τα ίδια ζητήματα καθημερινότητας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/06/2022, 11:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τρία από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Γιάννενα, όχι τα σοβαρότερα, αλλά καθημερινά και πολύ σημαντικά, ετοιμάζονται να… δώσουν πανελλήνιες. Η συζήτηση σε δημοτικά συμβούλια για την υδροδότηση του Κατσικά, τη διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων και την κοπή των χόρτων είναι μονίμως παρόντα, «διατρέχουν» τις δημοτικές αρχές και πλήττουν το προφίλ αποτελεσματικότητας και της τρέχουσας.

Ενδεικτικές είναι οι τοποθετήσεις στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

Ο αντιδήμαρχος Αριστείδης Παππάς, που δεν είναι από τους συχνούς ομιλητές εκ μέρους της δημοτικής αρχής, είπε ότι «έχουμε χάσει την μπάλα» με τα ογκώδη.

Πρόσθεσε ότι ογκώδη και μπάζα ξεφορτώνονται σχεδόν… οπουδήποτε, πχ στην Μπάφρα και μετά πάει ο Δήμος και τα μαζεύει. «Μέχρι τέλος της χρονιάς, θα βγάλουμε πίστωση 32.000 ευρώ. Τώρα έχουμε ένα αυτοκίνητο που χωράει 3-4 τόνους» τόνισε.

Το πρόβλημα των ογκωδών χωρίζεται σε δύο κομμάτια που υπό κανονικές συνθήκες είναι διαφορετικά: τα μπάζα, τα οποία υποχρεούνται οι ιδιώτες να συγκεντρώνουν σε ειδικούς κάδους και τα ογκώδη (έπιπλα κ.λπ.) που τυπικά, πρέπει να κανονίζουν οι πολίτες ραντεβού με την υπηρεσία του Δήμου και κατόπιν, τα αντικείμενα να μεταφέρονται στον σπαστήρα, στον ΧΥΤΑ. Όλα αυτά είναι πολύ θεωρητικά, γιατί ο Δήμος δεν έχει πια αρκετούς εργαζόμενους-ες στην καθαριότητα και το τηλέφωνο σπάνια απαντάει και γιατί οι εργολάβοι «προτιμούν» τις εύκολες λύσεις. Αποτέλεσμα είναι οι «μικρές χωματερές» απλά να αλλάζουν θέση, τα τελευταία χρόνια, στην πόλη.

Εξίσου παλιό είναι το πρόβλημα ύδρευσης στην περιοχή του παλιού Δήμου Παμβώτιδας. Το παλιό δίκτυο, η ραγδαία αστική ανάπτυξη, η γραφειοκρατική και διοικητική ασυμβατότητα με δύο (!) οργανισμούς ύδρευσης στο λεκανοπέδιο και η διαχρονική αδυναμία της ΔΕΥΑΙ να λύσει προβλήματα, αφήνουν αρκετά σημεία του Δήμου χωρίς νερό, όχι μόνο το καλοκαίρι που «ποτίζουν τα χωράφια» όπως συνηθίζει να λέει η ΔΕΥΑΙ, αλλά και τον χειμώνα.

Πολύ δικαιολογημένα λοιπόν, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας δέχθηκε ιδιαίτερη κριτική. Η Όλυ Τσουμάνη (Λαϊκή Συσπείρωση) είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι δα και ο κάμπος της Λάρισας, ο κάμπος του Κατσικά» για να δικαιολογείται πάντα με τα ποτίσματα η λειψυδρία και ο Μάκης Χρυσοστόμου (Ενότητα Πολιτών) ισχυρίστηκε ότι στο τέλος της προηγούμενης δημοτικής θητείας «μόλις ένα 10% στην Π.Ε. Παμβώτιδας είχε πρόβλημα με το νερό και σήμερα υπάρχουν περιοχές που κάθε μέρα από το μεσημέρι και μετά μένουν χωρίς ύδρευση». Ο κ. Μπαρτζώκας απάντησε με μια… ωραιοποίηση, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «οι διακοπές δεν είναι περισσότερες από το παρελθόν», κάτι με το οποίο μάλλον δεν θα ικανοποιηθούν οι πολίτες και επίσης, δεν συνιστά σοβαρό επιχείρημα.

Είπε επίσης ότι «η πόλη μεγαλώνει και τα χωράφια μεγαλώνουν», κάτι που δεν γίνεται παράλληλα πάντως σε αστικά κέντρα και στο πιο ουσιαστικό κομμάτι των εξηγήσεών του, είπε πως λιγοστεύει η διαθέσιμη ποσότητα νερού, καθώς λιγοστεύουν και οι βροχοπτώσεις.

Ένα άλλο ζήτημα είναι τα χόρτα. Ο κ. Παππάς και πάλι προσπάθησε να δικαιολογήσει το πρόβλημα με τρόπο… αντίστροφο από τον κ. Μπαρτζώκα: είπε δηλαδή ότι τα χόρτα φτάνουν σε ύψος 1 και 1,5 μέτρου «λόγω των βροχών το καλοκαίρι». Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, μάλλον η εξήγηση του κ. Μπαρτζώκα περί βροχών είναι πιο ακριβής, καθώς είναι έγκριτος μετεωρολόγος, κάτι που ο κ. Παππάς, δεν είναι…

Το εντυπωσιακό είναι ο κ. Παππάς απολογήθηκε, λέγοντας ότι η υπηρεσία Πρασίνου έχει μόλις 4 άτομα και πρέπει να επιληφθούν 420.000 τ.μ., οπότε δεν προλαβαίνουν, πολύ λογικά, να το κάνουν. Σημειωτέον ότι το θέμα των χόρτων είναι από αυτά που παλιότερα, όσο ο Δήμος είχε περισσότερο προσωπικό, αντιμετωπιζόταν πιο αποτελεσματικά.

ΣΧΟΛΙΑ
Πέτρος Πετρίδης
Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τα σκουπίδια ούτε τα μπάζα. Είναι η φιλοσοφία των ιθυνόντων, που θέλουν να ασχολούνται με έργα εξωραϊσμού στο κέντρο της πόλης και αδιαφορούν για τις αναγκαιότητες στις υποδομές της περιφέρειας. Στην Ανατολή που μένω η κατάσταση είναι τεταρτοκοσμική. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας κωφεύουν.
perastikos
τον συγκεκριμένο αντιδήμαρχο καθαριότητας, τυχαίνει να τον έχω δει στο έργο του, και είμαι βέβαιος ΄και για την πρόθεσή του και για την αποτελεσματικότητά του. Αμβφιβάλω αν υπήρξε πρότερος αντιδήμαρχος καθαριότητας, τόσο εργατικός και υπεύθυνος. Το πρόβλημα ξεκινά από πολύ ψηλά, τους αρχηγούς των συνδυασμών και των νοοτροπιών τους. Και της γενικότερης πολιτισμικής εκπαίδευσης των πολιτών της πόλης. Πώς να το πούμε, είναι λίγο ντατσκανάρικη (και τουρκογύφτικη)!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back