Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα έργα της ΔΕΥΑΙ και ένα ανθρώπινο λάθος

Εικόνα του άρθρου Τα έργα της ΔΕΥΑΙ και ένα ανθρώπινο λάθος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/06/2021, 17:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ΔΕΥΑΙ, αυτή τη στιγμή, διαχειρίζεται συγχρηματοδοτούμενα έργα περίπου 30 εκατ. ευρώ (με τις περισσότερες συμβάσεις να έχουν υπογραφεί). Έργα σημαντικά για την προστασία του περιβάλλοντος και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιών, που όμως λόγω της φύσης τους έχουν την ατυχία να είναι… αφανή και τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Με εξαίρεση το έργο της εγκατάστασης συστήματος για τον έλεγχο των διαρροών του δικτύου ύδρευσης προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ που δημοπρατείται στις 5 Ιουλίου, τα υπόλοιπα υλοποιούνται ή πρόκειται να ξεκινήσει η υλοποίησή τους, σύμφωνα και με την ενημέρωση που έκανε χτες ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων.

Τις… εντυπώσεις από τα όσα είπε ο κ. Μπαρτζώκας «έκλεψε» το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του αντλιοστασίου πηγών Κρύας το οποίο έχασε κάθε ευκαιρία άμεσης χρηματοδότησης.

Το έργο αυτό, με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ, είχε υποβληθεί πέρσι προς ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», με τη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ να αναθέτει τον φάκελο σε εξωτερικό συνεργάτη. Τον Ιούλιο του 2020  όμως η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης απέρριψε την πρόταση του έργου λόγω ελλιπών στοιχείων. Η ΔΕΥΑΙ αποφάσισε στη συνέχεια να υποβάλλει εκ νέου την πρόταση για ένταξη στο ΕΣΠΑ, αφού προηγήθηκε μια ταλάντευση μεταξύ επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» και προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Ωστόσο λόγω ανθρώπινου λάθους, όπως ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας, η πρόταση δεν υποβλήθηκε. «Δεν πατήθηκε εγκαίρως το κουμπί λόγω παρανόησης του χρόνου λήξης της οριστικής υποβολής» είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, ο οποίος κάλυψε απόλυτα τον υπάλληλο που έκανε το λάθος. Πρόσθεσε επίσης ότι η ΔΕΥΑΙ δεν προλάβαινε να καταθέσει την πρόταση στο εναλλακτικό χρηματοδοτικό εργαλείο, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του οποίου οι προσκλήσεις για ύδρευση έληξαν τη Δευτέρα 31 Μαΐου.

Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», η ΔΕΥΑΙ κατέθεσε τρεις άλλες προτάσεις (ήταν και για τη ΔΕΥΑΙ μια εβδομάδα υποβολής προτάσεων): Προμήθεια και εγκατάσταση αυτόματου συστήματος παρακολούθησης παροχών υδροληψιών εξωτερικού υδραγωγείου (2,2 εκ.), Αποκατάσταση και αναβάθμιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων της επεξεργασίας λυμάτων (3,8 εκ.) και Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής αναβάθμισης αντλιοστασίων λυμάτων (3,2 εκ.).

Στη ΔΕΥΑΙ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιχείρησης, έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο με σκοπό να υπάρχουν ώριμες προτάσεις για αναβάθμιση των τομέων της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δημοτικός σύμβουλος της «Ενότητας Πολιτών» και πρώην αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μάκης Χρυσοστόμου ζήτησε (με ευγενικό τρόπο) από τον κ. Μπαρτζώκα να αναγνωρίσει ότι τα έργα που υλοποιούνται σήμερα «είναι προϊόν σύλληψης και σχεδιασμού της προηγούμενης διοίκησης με συνολικό προϋπολογισμό έργων άνω των 52 εκ. ευρώ […]. Δώσαμε μάχες και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η σημερινή δημοτική αρχή παρέλαβε μηδενικά», σημείωσε ο κ. Χρυσοστόμου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back