ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πώς πέρασε ένας μήνας στη ΔΕΥΑΙ

Εικόνα του άρθρου Πώς πέρασε ένας μήνας στη ΔΕΥΑΙ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2019, 16:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Έναν μήνα στη ΔΕΥΑΙ»: Αυτόν τον τίτλο έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, πανεπιστημιακός καθηγητής Άρης Μπαρτζώκας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στον τοπικό Τύπο.  Στη συνέντευξη αυτή, ενημέρωσε για την πρόθεση της διοίκησης να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στη ΔΕΥΑΙ για τα έτη 2017-2019. Για τα προηγούμενα χρόνια, έχει γίνει έλεγχος από κρατικές υπηρεσίες, με την έκθεση («πολύτομη όπως λέγεται») να μην έχει φτάσει ακόμα στα χέρια της επιχείρησης, όπως είπε. Επιπλέον, γνωστοποίησε την πρόθεση της διοίκησης να ακυρώσει τον διαγωνισμό για τη μεταφορά της λυματολάσπης.  

Τι έγινε λοιπόν κατά τον πρώτο μήνα στη ΔΕΥΑΙ (και ποιες είναι οι προθέσεις το επόμενο διάστημα); «Ένας μήνας σήμερα, και σε έναν μήνα βρήκαμε τόσα πολλά που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε» είπε.

Ο μήνας αυτός περιελάμβανε επισκέψεις, συναντήσεις, διαπιστώσεις και ανατροπές αποφάσεων της προηγούμενης διοίκησης. Ο κ. Μπαρτζώκας, αρκετά γλαφυρός στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε αρχικά σε κάποιες πρώτες ενέργειες της νυν διοίκησης για την καλύτερη λειτουργία της επιχείρησης, όπως «να σηκώνει η μία υπηρεσία το τηλέφωνο στην άλλη» (η ΔΕΥΑΙ στον Δήμο και αντίστροφα για τον συντονισμό). Αναφέρθηκε στη ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ και στην επικείμενη προσπάθεια για ανάλογη ρύθμιση προς τον ΣΥΔΛΙ, σε μια αποτύπωση των πραγματικών χρεών του Δήμου προς τη ΔΕΥΑΙ και αντίστροφα, στην πρόθεση ενοποίησης της ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ, η οποία είχε γίνει και επί δημαρχίας Φίλιππα Φίλιου (με αντιπρόεδρο τον Δημήτρη Θεμελή), αλλά και στην εξομάλυνση των σχέσεων με τον Δήμο Ζίτσας.

Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ και επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» μίλησε και για τα όσα διαπίστωσε ο ίδιος κατά τις επισκέψεις του σε υποδομές της ΔΕΥΑΙ. Έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού (την οποία  «έχω επισκεφθεί συνολικά τέσσερις πέντε φορές ενώ προηγούμενος πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ καμία») όπου στα κοντέινερ για τους εργαζόμενους «χοροπηδούν τα ποντίκια και τα σκουλίκια», για «μια αποθήκη που δεν έχει κανονισμό», για ένα σχετικά νέο αντλιοστάσιο τις πηγές Κρύας που δεν λειτουργεί…


ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ

Μετά τις περιγραφές, ο κ. Μπαρτζώκας μίλησε για τις αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης που ανατράπηκαν ή ανατρέπονται από τη νυν διοίκηση. Είπε σαφέστατα ότι «πρόθεσή μας είναι να ακυρώσουμε τον διαγωνισμό για την αποκομιδή της λυματολάσπης» από τον χώρο της μονάδας βιολογικού καθαρισμού. Σε πρώτη φάση, επικαλέστηκε δύο λόγους: την κακογραμμένη διακήρυξη και τη σύνθεση της επιτροπής διαγωνισμού, που, κατά τη γνώμη του, θα έπρεπε να αποτελείται μόνο από πτυχιούχους μηχανικούς λόγω του προϋπολογισμού του έργου (1 εκατ. ευρώ). Σε δεύτερη φάση, αμφισβήτησε εμμέσως πλην σαφώς την ποσότητα του διαγωνισμού των 25.000 τόνων. Εδώ τα πράγματα, βασίστηκαν στο βάρος και στον όγκο. Η ΔΕΥΑΙ προχώρησε στην ογκομέτρηση της λυματολάσπης, κάνοντας λόγο για 16.000 κυβικά. «Πρέπει η λυματολάσπη να υπολογίζεται βάσει όγκου κι όχι βάρους γιατί αυτό είναι μεταβλητό» είπε, αναφέροντας ότι τον χειμώνα ζυγίζει περισσότερο και το καλοκαίρι λιγότερο. Η ΔΕΥΑΙ, όπως είπε, θα προχωρήσει σε χημική ανάλυση της αποθηκευμένης λυματολάσπης «για να δούμε μήπως είναι ανενεργή. Σε αυτή την περίπτωση, η διάθεσή της πιο εύκολα και προς άλλη κατεύθυνση». Οπότε σε αναμονή..

Γενικότερα, ο κ. Μπαρτζώκας επέμεινε αρκετά στα περί κακογραμμένων διακηρύξεων και συμβάσεων, κάνοντας λόγο ωστόσο «για εξαιρετικά στελέχη».

Για την εθελούσια έξοδο των 5 υπαλλήλων που είχε αποφασίσει η προηγούμενη διοίκηση, ο κ. Μπαρτζώκας επικαλέστηκε την προεκλογική και μετεκλογική, μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, απαγόρευση για μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης. Την ίδια νομοθεσία επικαλέστηκε και για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για τρεις υπαλλήλους-ΑμεΑ ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.

 «Οι συμβάσεις των ανθρώπων αυτών λήγουν στα μέσα Ιανουαρίου. Τους είπαμε να έρθουν να κάνουμε αίτηση και θα ρωτήσουμε τους προϊσταμένους. Έχουμε την καλή διάθεση να τις μετατρέψουμε σε αορίστου αλλά στον σωστό χρόνο» είπε.

Κατά τα άλλα, υπενθύμισε ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε δόσεις, ενώ έκανε γνωστό ότι η προθεσμία για τη σύνδεση κατοικιών με το αποχετευτικό δίκτυο θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020. «Θα είναι η τελευταία παράταση» είπε. Για την αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής, παρέπεμψε σε μελέτη που θα γίνει.

Η συνέντευξη Τύπου «συνοδεύτηκε» από την… εικόνα ενός πακέτου εγγράφων, τοποθετημένου σε γραφείο. Όλα τα έγγραφα αποτελούσαν αναπάντητα ερωτήματα πολιτών προς τη ΔΕΥΑΙ και ο κ. Μπαρτζώκας ήθελε να τα δείξει στους δημοσιογράφους, χρησιμοποιώντας για άλλη μια φορά τη λέξη «ντρέπομαι»...

ΣΧΟΛΙΑ
Φονιάς
Δε μας είπε μοκο πόσοι μεγαλοοφριλετες χρωστάνε υπέρογκο πόσα,κι επίσης ποιος εισηγήθηκε να διαγραφούν τέτοιες οφειλές από επώνυμες επιχειρήσεις την ώρα που οι πολίτες δυσκολεύομαι αλλά πληρώνουν τους λογαριασμούς τους.Ξερεις κάναν τέτοιο κυρ μπαρτζωκα;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back