Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Πραξικόπημα» βλέπει ο Αλέκος Καχριμάνης

Εικόνα του άρθρου «Πραξικόπημα» βλέπει ο Αλέκος Καχριμάνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/07/2022, 18:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από δύο μέρες, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης παίρνει και επίσημα θέση για την επίμαχη τροπολογία που ήρθε να κατοχυρώσει στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και να δημιουργήσει μείζον πολιτικό ζήτημα για τον ίδιο και για τη σχέση του με την κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Καταρχάς ο κ. Καχριμάνης χαρακτηρίζει «πραξικόπημα» την τροπολογία για τη μεταβίβαση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), που διαχειρίζεται η θυγατρική εταιρία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, «Αειφορική Ηπείρου». Για τον περιφερειάρχη, η τροπολογία αποτελεί «εξόφθαλμη την παρέμβαση που επιχειρήθηκε και μάλιστα σε περίοδο που απουσίαζε εκτός Ελλάδας ο πρωθυπουργός με σκοπό να αποτραπούν οι περαιτέρω ενέργειες της Περιφέρειας».

Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο δημοσίευμα του «Τύπου Ιωαννίνων», ο κ. Καχριμάνης εκτιμά ότι όσα έγιναν, έγιναν εν αγνοία του πρωθυπουργού, όπως και ότι ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης δεν γνώριζε. Στο στόχαστρό του έχει βάλει τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο και τον βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρο Καλογιάννη.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του, ο κ. Καχριμάνης δεν αναφέρεται καθόλου σε ονόματα.

Σε γενικές γραμμές, ο κ. Καχριμάνης επιχειρεί να υποβαθμίσει την πολιτική σημασία της όλης υπόθεσης για τον ίδιο (και να πιαστεί από όπου μπορεί) και προσπαθεί να υποστηρίξει ότι ο ίδιος και η περιφερειακή αρχή είχαν και έχουν στόχο να υπερασπίσουν το δημόσιο συμφέρον και ότι η τροπολογία ήρθε ως απόρροια κάποιων ενεργειών εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου. Όπως είναι το έγγραφό της προς τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης («Αειφορική Ηπείρου») με ημερομηνία 24 Ιουνίου, το οποίο κοινοποιήθηκε σε περιφερειακούς συμβούλους, δημάρχους και ΦοΔΣΑ. Το έγγραφο αυτό, όπως αναφέρει, δήλωνε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου προτίθεται να θέσει υπόψη της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής συσσωρευμένα ζητήματα της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Σε αυτό το σημείο επισημαίνει ότι η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή στις 27 Ιουνίου και ψηφίστηκε την επομένη. Παράλληλα, την ίδια μέρα κατατέθηκε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που περιλάμβανε διατάξεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τους ΦοΔΣΑ. «Πρόκειται για νομοσχέδιο που είχε τεθεί μάλιστα σε δημόσια διαβούλευση, χωρίς να περιλαμβάνει καμία διάταξη περί μεταβίβασης των έργων ΣΔΙΤ απορριμμάτων» τονίζει.

Στην τοποθέτησή του, υπενθυμίζει και τις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό και «κυβερνητικούς παράγοντες», «μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, με την οποία επιδικάστηκε κατά πλειοψηφία στον Ι.Φ.Σ. αποζημίωση 3,5 εκ. ευρώ και για την οποία έχουν δρομολογηθεί  από κοινού με το Δημόσιο όλες οι διαδικασίες για την ακύρωσή της».

Κατά τα άλλα αμφισβητεί το περιεχόμενο της ίδιας της τροπολογίας, εκτιμώντας ότι σε αυτήν δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι δικαστικές εκκρεμότητες («γεγονός που εγείρει μείζονα νομικά ζητήματα της ψηφισθείσας διάταξης» όπως σημειώνει), οι συμβάσεις του έργου που διέπονται και από το αγγλοσαξωνικό δίκαιο (μάλλον εννοεί τα περί εμπράγματων δεσμεύσεων) και οι παράμετροι που αφορούν χρηματοοικονομικά στοιχεία, ασφάλειες, εγγυήσεις κ.λπ.

Προσθέτει δε ότι η απόσυρση της Περιφέρειας Ηπείρου από τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν μπορεί να γίνει «χωρίς την πλήρη διασφάλιση της Περιφέρειας έναντι των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει» ενώ αμφισβητεί την ετοιμότητα του ΦοΔΣΑ. «Απαιτείται να υπάρχει ένας ΦοΔΣΑ στελεχωμένος επαρκώς και με πλήρη οικονομική επάρκεια, που σήμερα τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχει στο επίπεδο που απαιτεί η διαχείριση του εργοστασίου απορριμμάτων, για τη λειτουργία του οποίου η  Περιφέρεια έχει καταβάλλει σημαντικά ποσά, τόσο στο κατασκευαστικό (20 εκ. ευρώ) πλέον απαλλοτριώσεις κ.λπ., όσο και στο λειτουργικό στάδιο», αναφέρει.

Πού καταλήγει ο κ. Καχριμάνης; Επί της ουσίας ότι δεν θα εγκαταλείψει, σε δικαστικό επίπεδο, την όλη υπόθεση με τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης: «Με τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά για το διάστημα που Δημόσιος Φορέας της Σύμβασης είναι η Περιφέρεια Ηπείρου. Και αυτά πρέπει να ρυθμισθούν θεσμικά, γι’ αυτό και η Περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να θέσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών- που δεν είναι το Διαιτητικό Δικαστήριο- για την αξιολόγησή τους, αλλά και άλλων αρμοδίων Ανεξάρτητων Αρχών».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την τροπολογία (που δεν πήρε ακόμα ΦΕΚ), ο ΦοΔΣΑ έχει το δικαίωμα να καταθέσει αίτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την «αυτοδίκαιη  υποκατάσταση» του αντισυμβαλλόμενου της σύμβασης σύμπραξης με τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης. Με το αίτημά του, θα πρέπει να τεκμηριώνει την  επάρκειά του για την ανάληψη των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη  σύμβαση σύμπραξης. Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα πρέπει να εκδώσει διαπιστωτική πράξη εντός 60 ημερών από την κατάθεση του αιτήματος.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3