Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Η χούντα των τεσσάρων ωρών

Εικόνα του άρθρου Η χούντα των τεσσάρων ωρών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/07/2016, 13:38
ΚΟΣΜΟΣ

«Το να κάνεις πραξικόπημα στην Τουρκία είναι σα να αλατίζεις τον ωκεανό» λέει ένα σκωπτικό γνωμικό για την πολιτική κατάσταση στη γείτονα, που ποτέ δεν ήταν υπόδειγμα σεβασμού δημοκρατικών ελευθεριών. Τώρα ωστόσο, έγινε η πιο πρόσφατη, προσαρτημένη στο δυτικό οικονομικό πρότυπο χώρα που απειλήθηκε σοβαρά με πραξικόπημα, ενάντια σε εκλεγμένη από το λαό κυβέρνηση. Για τέσσερις ώρες, η γείτονα έζησε συγκλονιστικές στιγμές (και συνεχίζει να τις ζει), με κορύφωση την προσέγγιση τελικά του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και το διάγγελμα του από κανονικές κάμερες (το προηγούμενο έγινε από ένα iPhone). Αυτή η εξέλιξη ουσιαστικά εδραιώνει την εξουσία του Ερτνογάν, ωστόσο οι πραξικοπηματίες δηλώνουν ότι μάχονται ακόμα και φαίνεται ότι έχουν υπό έλεγχο κάποια κομβικά σημεία (ώρα 10.00). Ας δούμε ένα χρονικό του πραξικοπήματος.

22:30, Παρασκευή 15/7:το Reuters μεταδίδει ότι ακούγονται πυροβολισμοί στο γενικό επιτελείο στρατού στην Άγκυρα και ελικόπτερα κάνουν χαμηλές πτήσεις πάνω από την πόλη. Ταυτόχρονα, στην Κωνσταντινούπολη ο στρατός (οι πραξικοπηματίες) κλείνουν τις  δύο γέφυρες του Βοσπόρου, τανκς καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» και καταλαμβάνεται η κρατική τηλεόραση.

23.47:Το πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού αναφέρει ότι ο αρχηγός ΓΕΣ της Τουρκιας είναι όμηρος στο αρχηγείο, στην Άγκυρα.

23.50: Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ Μπινάλι κάνει λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος σε εξέλιξη. Λίγο αργότερα, ο στρατός (οι πραξικοπηματίες), το «Κίνημα για την Ειρήνη και την Πατρίδα» ανακοινώνουν ότι κατέλαβαν την εξουσία. Ο Ερντογάν αγνοείται.

00:22, Σάββατο 16/7: Ο Μπινάλι με ανάρτηση στο τουίτερ αναφέρει ότι «θα γίνουν τα πάντα για να κατασταλεί το πραξικόπημα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει απώλειες». Αναφέρει ακόμα ότι βρίσκονται υπό πολιορκία κυβερνητικά και άλλα κτίρια.

00.27: Ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει διάγγελμα από FaceTime (εφαρμογή για iPhone) με το οποίο καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους και αφήνει αιχμές για ξένο δάκτυλο. Λέει χαρακτηριστικά ότι «η χώρα δεν θα κυβερνηθεί από την Πενσιλβάνια», εννοώντας τον Φατουλάχ Γκιουλέν

01.03: Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατηγορεί τις ΗΠΑ και τον Γκιουλέν (ο οποίος ζει στις ΗΠΑ) ως υπεύθυνους για το πραξικόπημα. Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ είναι «να επιστρέψει η σταθερότητα»

01.37: Ο διοικητής της Α’ Μεραρχίας η οποία εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και είναι η μεγαλύτερη του τουρκικού στρατού, δηλώνει ότι δεν στηρίζει το πραξικόπημα

01.51:Ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων του στρατού δηλώνει και αυτός πίστη στην εκλεγμένη κυβέρνηση και αποκηρύσσει τους πραξικοπηματίες.

01.59: Το δίκτυο NTV αναφέρει ότι μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε ελικόπτερο των πραξικοπηματιών στην Άγκυρα.

02.20: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κέρι δηλώνει τηλεφωνικά στον Τούρκο ΥΠΕΞ  «απόλυτη στήριξη στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» της Τουρκίας.  Λίγο νωρίτερα, πηγές προσκείμενες στον Γκιουλέν κατηγορούν ως «ανεύθυνες» τις διαδόσεις ότι αυτός βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα.

02.39: Πηγές αναφέρουν εκρήξεις σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη

02.52: Ο τούρκος πρωθυπουργός δηλώνει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και κηρύσσει απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Άγκυρα.  

04.20: Ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει νέο διάγγελμα και τονίζει ότι «η πράξη προδοσίας θα τιμωρηθεί με υψηλό τίμημα». Εκ νέου κατηγόρησε έμμεσα τον Γκιουλέν ως υποκινητή.

06.00: Στρατιώτες που έκλεισαν τις δύο γέφυρες στον Βόσπορο, παραδίνονται. Στο μεταξύ, κατά εκατοντάδες συλλαμβάνονται ύποπτοι για συμμετοχή στο πραξικόπημα.



10.07: Σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού, οι νεκροί έφτασαν τους 90

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back