Oikonomou pisoi

Πόσο καλύτερα πήγε ο τουρισμός;

Εικόνα του άρθρου Πόσο καλύτερα πήγε ο τουρισμός;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2021, 01:12

Το ερώτημα-υπόσχεση περί ενός «καλύτερου τουρισμού» φέτος, δεν είναι απλά μια οικονομική συνθήκη στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να θυσιάσει, επικοινωνιακά και στρατηγικά, πολλά πράγματα προκειμένου να λειτουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερο ο τουρισμός φέτος και πέρυσι το καλοκαίρι και αυτό αποτυπώνεται εν μέρει σε διάφορα σημεία.

Καταρχάς, σε πολιτικό επίπεδο, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης χρεώθηκε τις διαδοχικές αποτυχίες αλλά κυρίως, τους ανεξέλεγκτα επικοινωνιακούς χειρισμούς που τον εξέθεσαν, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Φέτος πάντως, ο τουρισμός τα πήγε σαφώς καλύτερα. Όχι φυσικά όπως προέλεγε ο πρωθυπουργός ότι «τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, στη high season του τουρισμού, αναμένω πως τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι», ούτε καν όπως ο ίδιος ο κ. Θεοχάρης διατεινόταν, σε μια από τις τελευταίες του εμφανίσεις ως πρωθυπουργός ότι φέτος είχαμε «επιδόσεις που είχαμε να δούμε από το 2019».

Αυτή ακριβώς η υπεραισιόδοξη κυβερνητική τακτική έχει προκαλέσει από μειδιάματα μέχρι σοβαρά πλήγματα σε αναγκαίες δραστηριότητες, όπως η εμβολιαστική διαδικασία.

Ο τουρισμός ωστόσο τα πήγε καλύτερα από πέρυσι, χωρίς όμως «επιδόσεις του 2019». Ενώ η σεζόν δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, τον περασμένο Ιούλιο, για τον οποίο υπάρχουν συγκριτικά μεγέθη, τα καταλύματα κατέγραψαν άνοδο του κύκλου εργασιών, έως και 3,5 φορές μεγαλύτερο από το Β’ τρίμηνο του 2020, στα Γιάννενα και μικρότερες αυξήσεις σε κατεξοχήν τουριστικούς προορισμούς (163% στη Θεσπρωτία και 196,5% στην Πρέβεζα).

Τον δε Ιούνιο και Ιούλιο ξεχωριστά, οι αυξήσεις του κύκλου εργασιών ήταν 191% και 115,2% στα Γιάννενα, σε σχέση με πέρυσι. Στην Πρέβεζα, ο Ιούνιος ήταν 5 φορές πιο επικερδής από τον αντίστοιχο περσινό μήνα και στη Θεσπρωτία, 2 φορές.

To Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων διαθέτει ένα πολύ καλό εργαλείο που απεικονίζει σε πραγματικό χρόνο την «επαναφορά» του ελληνικού τουρισμού.

Εκεί, απεικονίζεται η πολύ καλύτερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι, αλλά και πόσο σημαντικό διάστημα πρέπει να καλυφθεί μέχρι την τελευταία «φυσιολογική χρονιά», το 2019.

Έτσι λοιπόν, μέχρι στιγμής, το 2021 (δεδομένα Ιουνίου), η κίνηση σε αφίξεις υπολείπεται κατά 73,9% με το 2019, ενώ τον Αύγουστο, οι κρατήσεις θέσεων υπολείπονταν κατά 61%.

Μειωμένες είναι επίσης οι αεροπορικές αφίξεις και οι αφίξεις εξωτερικού, κατά 25-27,4% όπως επίσης και οι διεθνείς οδικές αφίξεις, κατά 57%.

Τέλος, μειωμένες είναι κατά 59% οι αναζητήσεις ξενοδοχείων, κατά 30,9% ο δείκτης διανυκτερεύσεων, κατά 18% ο δείκτης εσόδων ξενοδοχείων και κατά 22,5% ο αριθμός σχολίων που λαμβάνουν ξενοδοχεία, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Επίσης, σταδιακά ανέβηκαν οι κρατήσεις στα Airbnb. Τον Αύγουστο παρουσίασαν ποσοστό 59%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdna.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back