Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαγωγές-τουρισμός: Τι φέρνει περισσότερα έσοδα στην Ήπειρο;

Εικόνα του άρθρου Εξαγωγές-τουρισμός: Τι φέρνει περισσότερα έσοδα στην Ήπειρο;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/03/2021, 09:36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα αρκετά σεβαστό ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών, αντιπροσωπεύουν αυτές τις Ηπείρου. Το 2019, σε αξία εξαγωγών, η Ήπειρος αντιπροσώπευε το 9,72%, με 324,9 εκατ. ευρώ, επί των 33,4 δις της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών. Το μερίδιο εξαγωγών για την Ήπειρο είναι 1,6%, αυξημένο κατά 5,9% το διάστημα 2018-2019.

Η Ήπειρος ήταν η δεύτερη στη σειρά Περιφέρεια με αυξητική τάση το 2019, πίσω από την Κεντρική Μακεδονία και μια θέση πάνω από την Αττική.

Η Ήπειρος το 2019 είχε θετικό ισοζύγιο εισαγωγών (268,5 εκατ. ευρώ)-εξαγωγών (324,9 εκατ. ευρώ). Συντριπτική θέση στις εξαγωγές κατέχουν τα τρόφιμα, που αντιστοιχούν στο 72,9%.

Οι δύο πρώτες χώρες προορισμού είναι η Αλβανία (22,1%) και η Ολλανδία (19,6%) και ακολουθούν η Ιταλία και η Γερμανία με 15,7% και 7,4%.

Η Ήπειρος, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ, αντιπροσωπεύει το 6,7% του εξαγωγικού ΑΕΠ της χώρας.

Η σύγκριση με την «υπηρεσία αιχμής», τον τουρισμό, είναι ενδιαφέρουσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο τουρισμός στην Ήπειρο την ίδια χρονιά, το 2019, η Ήπειρος συνέβαλε στο ΑΕΠ της χώρας με μόλις το 1% των συνολικών εσόδων. Σημειώνεται ότι το τουρισμός «κατέλαβε» το 12,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας, το 2019. Η Ήπειρος ήταν στις χαμηλότερες θέσεις του πίνακα των Περιφερειών, ωστόσο, ήταν σε καλύτερη, σε ό,τι αφορά τη συμβολή των τουριστικών εσόδων στο δικό της ΑΕΠ. Η συμβολή στο περιφερειακό ΑΕΠ ήταν 8%. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ είναι κατά προσέγγιση, ωστόσο προσφέρουν αρκετά συμπεράσματα για το ρόλο που παίζει ο τουρισμός, ως οικονομικό μέγεθος, ανά Περιφέρεια.

Ένα άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείο, που ενώνει τα δύο οικονομικά μεγέθη, είναι οι χώρες με τις οποίες υπάρχουν οι περισσότερες οικονομικές σχέσεις.

Η Αλβανία είναι ταυτόχρονα η χώρα-κυριότερος προορισμός των εξαγωγών, για το 2019, με το 22,1% να καταλήγουν εκεί, αλλά και η χώρα από την οποία έρχεται ο κύριος όγκος επισκεπτών. Βέβαια, στο τουριστικό κομμάτι δεν είναι η χώρα που «αφήνει» τα μεγαλύτερα ποσά, αλλά και πάλι, παρέχει το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών.

Επίσης, η Ιταλία και η Γερμανία, άλλες δύο χώρες που είναι ψηλά στον πίνακα προέλευσης επισκεπτών στην Ελλάδα, είναι επίσης ψηλά και στον πίνακα των εξαγωγών. «Εμβόλιμη» είναι μόνο η Ολλανδία, στην οποία καταλήγει το 19,6% των εξαγωγών.

(φωτό:Δ. Κατσάνος)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back