Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Πόσο θα διαρκέσει το «τελευταίο μίλι»;

Εικόνα του άρθρου Πόσο θα διαρκέσει το «τελευταίο μίλι»;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/02/2021, 10:16
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρωθυπουργός χτες στο διάγγελμά του εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών, χρησιμοποιώντας… αγγλοσαξωνικό σύστημα, όταν μίλησε για το «τελευταίο μίλι προς την ελευθερία».

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν αρκετά προσεκτικός και απέφυγε τις σχετικά πρόσφατες υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για τον εμβολιασμό, οι οποίες διακυβεύονται από το φιάσκο της AstraZeneca.

Ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων: «Σε λίγο οι εμβολιασμοί στη χώρα θα φτάσουν τις 500.000. Είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη σε ρυθμούς. Ενώ προχωρά και η δεύτερη δόση στους μεγαλύτερους και τους υγειονομικούς, σύντομα, επίσης, ξεκινούν και οι άλλες κατηγορίες πολιτών. Και οι παραδόσεις των εμβολίων θα αυξηθούν ραγδαία το επόμενο διάστημα».

Podcast: Η αποτυχία συντόμευσης της πανδημίας

Η πραγματικότητα πάντως είναι λίγο λιγότερο επικοινωνιακή. Με τους μέχρι χτες ρυθμούς, οι 500.000 εμβολιασμοί πρώτης δόσης, θα έχουν συμπληρωθεί σε πέντε μέρες, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα. Η δεύτερη δόση ωστόσο κυμαίνεται ακόμα πολύ χαμηλά.

Επίσης, ισχύει εν μέρει ότι «είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη, σε ρυθμούς». Στην Ε.Ε. η Ελλάδα είναι έβδομη για την ακρίβεια, σε νέα εμβόλια κάθε μέρα. Πρώτη, είναι η Μάλτα και δεύτερη η Σλοβακία.

Το θέμα είναι η κάλυψη του πληθυσμού, φυσικά. Η Ελλάδα είναι περίπου στη μέση του σχετικού πίνακα στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data, έχοντας υποχωρήσει λίγο. Επίσης, παραμένει ελαφρά πάνω από το μέσο όρο κάλυψης της ΕΕ.

Με βήμα 20.000 δόσεων επί 6 ημερών (δεν γίνονται εμβολιασμοί την Κυριακή), θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος από σήμερα, για την κάλυψη του 70% του πληθυσμού.

Για να επιτευχθεί αυτό το ποσοστό κάλυψης «μέχρι το καλοκαίρι» όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα η κυβέρνηση, θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 36.000 δόσεις κάθε μέρα (και τις Κυριακές), μέχρι τέλος Αυγούστου.

Αυτά τα στοιχεία, αφορούν την πρώτη δόση. Για τη δεύτερη, θα χρειαστεί σχεδόν διπλάσιο βήμα…

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν προσεκτικός και δεν υποσχέθηκε «καλοκαίρια ανοσίας» αυτή τη φορά, αλλά ότι υπάρχει σχέδιο «ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί».

Μια σειρά ζητήματα όμως, όπως οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις, η ακαταλληλότητα εμβολίων (και στις δύο περιπτώσεις «πρωταγωνιστεί» η AstraZeneca), αλλά και περιστατικά απώλειας δόσεων, όπως τα δύο της τελευταίας εβδομάδας στα Γιάννενα, ίσως κάνουν το «τελευταίο μίλι» λίγο πιο μακρινό από τα 1,6 χλμ στα οποία αντιστοιχεί, στο μετρικό σύστημα…

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back