ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πόλη, αγάπη μου!», έξι ταινίες

Εικόνα του άρθρου «Πόλη, αγάπη μου!», έξι ταινίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/03/2022, 15:15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το αφιέρωμα της Κινηματογραφικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Κ.Ο.Π.Ι.) έχει τίτλο «Πόλη, αγάπη μου!». Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα προβληθούν έξι ταινίες, με την πρώτη στις 15 Μαρτίου, στις 21:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

«Η Κ.Ο.Π.Ι. επιλέγει 6 ταινίες, στις οποίες η πόλη δεν αποτελεί απλά ένα φόντο. Αντίθετα, το αστικό τοπίο πλέον έχει δυναμική και «κινείται» σε σχέση με τους πρωταγωνιστές. Η πόλη είναι άλλες φορές πηγή ευκαιριών, ζωτικότητας και έρωτα, ενώ άλλες φορές πηγή μοναξιάς, αποξένωσης, απάθειας και συμβιβασμού.

Είτε θετικός είτε αρνητικός είναι ο απολογισμός, το μόνο σίγουρο είναι ότι η σχέση μας με την πόλη θα είναι πάντα εξαρτητικά αγαπητική. Γιατί ας μην ξεχνάμε πως είμαστε στην πόλη, είμαστε η πόλη και όπου και να πάμε, ότι και να κάνουμε, θα αναφωνούμε ‘Πόλη, αγάπη μου’!» εξηγεί η Κ.Ο.Π.Ι.

Οι ταινίες που θα προβληθούν, είναι:

-Masculin-Feminin (Αρσενικό, Θηλυκό) του Ζαν Λικ Γκοντάρ στις 15 Μαρτίου

Με αφορμή τη σχέση ενός ιδεαλιστή νέου και μιας φιλόδοξης τραγουδίστριας, ο Γκοντάρ μάς «ξεναγεί» στο Παρίσι του 1965, σχολιάζοντας ταυτόχρονα τη νεολαία της κατανάλωσης, τη νεολαία του «Μαρξ και της coca-cola».

Παίζουν: Ζαν Πιερ Λεό, Σάντλα Γκόγια, Κατρίν-Ιζαμπέλ Ντιπόρ, Μαρλέν Ζομπέρ.

-Ρεπό του Βασίλη Βαφέα στις 22 Μαρτίου

Η ταινία ξετυλίγει τα ευτράπελα της ημέρας ενός έλληνα εργαζόμενου, κατά το ρεπό του.

Παίζουν: Πέτρος Ζαρκάδης, Άννα Μαρκάκη, Κατερίνα Γιουλάκη, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Δημήτρης Πιατάς, Μηνάς Χατζησάββας, Δημήτρης Καταλειφός.

-Naked (Γυμνός) του Μάικ Λι στις 29 Μαρτίου

Ο άνεργος Τζόνι είναι ένας φορτικός τύπος που περιπλανιέται στο Λονδίνο φλυαρώντας ακατάπαυστα με ακροατήριο όποιον είναι πρόθυμος να τον υπομείνει, μπλέκοντας παράλληλα σε σεξουαλικές περιπέτειες που συνήθως καταλήγουν βίαιες.

Παίζουν: Ντέιβιντ Θιούλις, Λέσλι Σαρπ, Κάτριν Κάρτλιτζ, Γκρεγκ Κράτγουελ

-Microhabitat του Jeon Go-Woon στις 5 Απριλίου

Mια 31χρονη δυσκολεύεται με τη ζωή της στη Σεούλ. Οι απολαύσεις της είναι: τσιγάρο, ένα ποτήρι ουίσκι μετά τη δουλειά και ο φίλος της που ονειρεύεται να γίνει καλλιτέχνης. Καθώς οι τιμές των τσιγάρων και των ενοικίων ανεβαίνουν, η πρωταγωνίστρια αναζητά τη θέση της στη ζωή.

Παίζουν: Esom, Jae-hong Ahn, Jae-Hyun Choi

-Songs from the Second Floor (Τραγούδια από τον δεύτερο όροφο) του Ρόι Άντερσον στις 12 Απριλίου

Σε κάποια ακαθόριστη χρονικά περίοδο, τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Ένας ταχυδακτυλουργός κάνει λάθος και πριονίζει έναν άνθρωπο στα δύο, ένας χαμένος μετανάστης ξυλοκοπείται μέσα σ’ έναν πολυσύχναστο δρόμο, ένας υπάλληλος απολύεται αφού πρώτα έχει εξευτελιστεί χωρίς προφανή λόγο… Η ιστορία επικεντρώνεται στον 60χρονο Κάλε, ο οποίος βάζει φωτιά στο μαγαζί του για να εισπράξει την ασφάλεια. Ενώ η τρέλα καταλαμβάνει σιγά σιγά τους κάτοικους της πόλης, ο Καρλ στοιχειώνεται από το πνεύμα ενός ανθρώπου που είχε βλάψει στο παρελθόν.

Παίζουν: Λαρς Νορντ, Στέφαν Λάρσον

-Medianeras (Μεσοτοιχίες) του Γκουστάβο Ταρέτο στις 10 Μαΐου

Ο Μάρτιν είναι ένας 30χρονος web designer που χρησιμοποιεί το ίντερνετ για να φέρει τον κόσμο κοντά του και να κρατήσει την πραγματική ζωή μακριά. Η Μαριάνα μετακομίζει σ' ένα γειτονικό κτίριο. Με σπουδές και όνειρα στην αρχιτεκτονική, έχει καταλήξει να σχεδιάζει βιτρίνες πολυκαταστημάτων και να μη σχεδιάζει τίποτα για το μέλλον. Μένει απλώς κλεισμένη σπίτι της. Έξω από τα διαμερίσματά τους το Μπουένος Άιρες πάλλεται. Μία μητρόπολη εκατομμυρίων κατοίκων στην οποία ψάχνεις έναν ακόμα, αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό που εξαφανίζεται μέρα με τη μέρα.

Παίζουν: Χαβιέ Ντρόλας, Πίλαρ Λόπεζ ντε Αγιάλα, Ινές Εφρόν, Αντριάν Ναβάρο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back