ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ: Ελπίδες για παράταση της εκεχειρίας

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ: Ελπίδες για παράταση της εκεχειρίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/11/2023, 12:57
ΚΟΣΜΟΣ

Η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εισήλθε στις τελευταίες 24 ώρες της σήμερα Δευτέρα, με τη μαχητική οργάνωση να δηλώνει πρόθυμη να παρατείνει την παύση αφού απελευθέρωσε περισσότερους ομήρους, συμπεριλαμβανομένου ενός τετράχρονου παιδιού που έμεινε ορφανό από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Στην εκεχειρία που άρχισε την Παρασκευή απελευθερώθηκαν δεκάδες όμηροι, ενώ το Ισραήλ απελευθέρωσε περισσότερους από 100 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε αντάλλαγμα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι η προσοχή έχει στραφεί τώρα στο αν η εκεχειρία θα παραταθεί πριν από την προγραμματισμένη λήξη της νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Η Χαμάς έχει εκφράσει την προθυμία της να παρατείνει την εκεχειρία, με μια πηγή να λέει στο AFP ότι η ομάδα είπε στους μεσολαβητές ότι είναι ανοιχτή στην παράτασή της κατά «δύο έως τέσσερις ημέρες».

Στο μεταξύ το Ισραήλ αντιμετωπίζει τεράστιες πιέσεις από τις οικογένειες των ομήρων, καθώς και από συμμάχους, να παρατείνει την εκεχειρία για να εξασφαλίσει περισσότερες απελευθερώσεις. 

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι είχε μιλήσει με τον Μπάιντεν και ότι θα καλωσόριζε την παράταση της προσωρινής εκεχειρίας αν αυτό σήμαινε ότι σε κάθε επιπλέον ημέρα θα απελευθερώνονταν 10 αιχμάλωτοι.

Από την άλλη, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τους καταλόγους των ισραηλινών ομήρων και των παλαιστίνιων κρατουμένων που πρόκειται να απελευθερωθούν τη Δευτέρα, τελευταία ημέρα της συμφωνηθείσας τετραήμερης παύσης των συγκρούσεων, δήλωσε αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για το θέμα.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο Reuters ότι οι διαμεσολαβητές του Κατάρ εργάζονται με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές για να επιλύσουν τα ζητήματα και να αποφύγουν τις καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με την εκεχειρία, 50 όμηροι που κρατούνταν από τους μαχητές επρόκειτο να απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους. Ένας ενσωματωμένος μηχανισμός την παρατείνει αν απελευθερώνονται τουλάχιστον 10 ισραηλινοί αιχμάλωτοι κάθε επιπλέον ημέρα.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian. Φωτογραφία: Reuters/Mohammed Salem

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back