Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος, μέρα δεύτερη

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος, μέρα δεύτερη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/02/2022, 10:40
ΚΟΣΜΟΣ

Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν φτάσει κοντά στο Κίεβο και οι μάχες μαίνονταν όλο το βράδυ σε διάφορα σημεία, η Ουκρανία κήρυξε γενική επιστράτευση επιλέγοντας να μην παραδοθεί.

Τι πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου, την επομένη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, στο live blog του Τύπου Ιωαννίνων, εδώ:


Μέσω Facebook, ο ουκρανικός στρατός ξηράς έκανε λόγο για «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας και διαβεβαίωσε ότι αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν δύο από τους πυραύλους.

Επίσης, υπάρτχουν αναφορές για πολυκατοικίες που χτυπήθηκαν, αλλά και θύματα σε επιχειρήσεις κοντά στα σύνορα.

Διιστάμενες και συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για εκατέρωθεν στρατιωτικές επιτυχίες, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι συνεχίζουν την επιχείρηση εισβολής, παρά την αντίσταση που αντιμετωπίζουν.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόγο για «φρικιαστικά πλήγματα» στο Κίεβο από τη Ρωσία, που παρομοίασε με εκείνα της ναζιστικής Γερμανίας. «Η τελευταία φορά που η πρωτεύουσά μας είχε ζήσει κάτι τέτοιο ήταν το 1941, όταν είχε δεχθεί επίθεση από τη ναζιστική Γερμανία. Η Ουκρανία νίκησε εκείνο το κακό και θα νικήσει κι αυτό», ανέφερε. Βέβαια, η ιστορία της Ουκρανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αρκετά διχαστική, αλλά αυτό δεν είναι επί του παρόντος.

Φαίνεται επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να αντιπαρέλθουν την αρχική επίθεση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στην Γκοστομέλ, προ των πυλών του Κιέβου.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι, ο οποίος κήρυξε στρατιωτικό νόμο καταρχήν για τριάντα ημέρες και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του Κιέβου με τη Μόσχα, υπέγραψε χθες διαταγή γενικής επιστράτευσης.

Η νέα πολεμική δοκιμασία στην Ευρώπη αντιμετωπίζεται ως «πρωτοφανής» χωρίς ωστόσο να είναι τέτοια, τη στιγμή που έχουν προηγηθεί οι δύο πόλεμοι στη Γιουγκοσλαβία και ο πρόσφατος «πόλεμος δι αντιπροσώπων» στην Ουκρανία, απειλεί σοβαρά (και) την οικονομική συνοχή της γηραιάς ηπείρου, πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, που πρέπει να είναι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει άμεσα…

(photo credit: ΑΠΕ/EPA Ανατόλι Μάλτσεφ, Αντιπολεμική συγκέντρωση στην Αγία Πετρούπολη)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back