Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 25-03-2020, 10:54
ΕΛΛΑΔΑ

Εύγλωττη είναι η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ για την ανησυχία που εμπνέουν τα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία ανοίγουν το δρόμο για επώδυνες αλλαγές στον εργασιακό χώρο.

Η ΠΟΕΣΥ σημειώνει τέσσερα σημεία, ειδικά για τα ΜΜΕ:

Α) Στο άρθρο 9, δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας ενός ΜΜΕ με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας για έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί για έξι μήνες ένα ΜΜΕ να υποαπασχολήσει ένα μέρος του προσωπικού του υπό τον όρο ότι όλοι θα απασχολούνται για δύο τουλάχιστον εβδομάδες το μήνα και θα αμείβονται αναλόγως. Δεδομένης της πρωτοφανούς κρίσης που καλείται να καλύψει η ενημέρωση είναι περισσότερο από αναγκαίο να μην ισχύσει η ρύθμιση αυτή  για τα ήδη υποστελεχωμένα  ΜΜΕ τα οποία από τη φύση του έργου που επιτελούν είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν με πρωτοφανείς εντατικούς ρυθμούς.

Β) Στο άρθρο 10 παρ.1 (μετακίνηση προσωπικού εντός του ιδίου ομίλου ως γενικό μέτρο),δεν υπάρχει ρητή αναφορά για πόσο χρονικό διάστημα θα μπορεί να διαρκέσει αυτή η μετακίνηση.

Γ) Στο άρθρο 11 παρ.2.Α.γ (αναστολή συμβάσεων εργασίας), η υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας, ισχύει για ισόχρονο διάστημα μετά την λήξη της αναστολής.  Πιστεύουμε ότι το χρονικό διάστημα προστασίας των θέσεων εργασίας στον νευραλγικό χώρο των Μ.Μ.Ε. θα πρέπει να διευρυνθεί σε τουλάχιστον ένα χρόνο.

Δ) Στο μέρος ΣΤ’ και στο άρθρο 63 παρ. 2 (διακοπή έκδοσης εφημερίδων τοπικών ημερήσιων και εβδομαδιαίων). Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον τρόπο που θα πληρωθούν οι μισθοί ή οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων για το διάστημα που η εφημερίδα (ημερήσια έως 15 ημέρες και εβδομαδιαία έως 4 εκδόσεις) διακόψει την έκδοσή της, ούτε παραπέμπει σε κάποιο από τα άλλα άρθρα ως ρύθμιση, δηλαδή, αν θα αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας τους, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11.

«Προειδοποιούμε ότι αν κάποιοι θεωρούν ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έκτακτης ανάγκης που έχουν ληφθεί, θα γίνουν στο μέλλον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και της εργασίας μας, θα μας βρουν απέναντί τους» αναφέρει η Ομοσπονδία.


Επίσης, τονίζει πως «όλες οι Ενώσεις Συντακτών είχαν ζητήσει να συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης τα ΜΜΕ και οι εργαζόμενοι σε αυτά, καθώς δοκιμάζονται από την κρίση που έχει προκληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού. Τα συγκεκριμένα μέτρα, όμως, δίνουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να φαλκιδεύσουν περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις με τους δημοσιογράφους που απασχολούν, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες της πανδημίας χωρίς οι επιχειρήσεις Τύπου να καταβάλουν το δικό τους μερίδιο».

 
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
kaissa 2