Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λιγοστεύουν τα πλατάνια…

Εικόνα του άρθρου Λιγοστεύουν τα πλατάνια…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/09/2020, 16:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, η υπηρεσία πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ιωαννίνων έχει προχωρήσει στην κόκκινη σήμανση πλατάνων στην παραλίμνια περιοχή κι αλλού. Δεκαεπτά πλατάνια, συνολικά, πρόκειται να κοπούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το κόψιμο των πλατάνων αποτελεί τη μόνη λύση για την αντιμετώπιση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους, η οποία έχει νεκρώσει χιλιάδες πλατάνια στον Καλαμά, στον Λούρο και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου.

Η έλευση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους, που οφείλεται στον μύκητα Ceratocystis platani, στα πλατάνια της πόλης των Ιωαννίνων επιβεβαιώθηκε και εργαστηριακά πριν από δύο μήνες. Εκείνη την περίοδο είχαν κοπεί δύο-τρία πλατάνια, που είχαν «χτυπηθεί» από τη νόσο, στο παραλίμνιο μέτωπο, και συγκεκριμένα στο νοτιοανατολικό τμήμα, από την οδό Γαριβάλδη μέχρι μετά τη νότια πύλη του Κάστρου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν πια σε αναγκαία και ριζικά μέτρα. Όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες για τη μη διάδοση της ασθένειας, θα πρέπει να κοπούν και υγιή πλατάνια τα οποία γειτνιάζουν με ασθενή για τη δημιουργία μιας «ελεύθερης» και ασφαλούς ζώνης, δεδομένου ότι στην ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους προσδίδονται χαρακτηριστικά επιδημίας. Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την ασθένεια αυτή.

Οι υπηρεσίες λοιπόν, στις αρχές του Σεπτεμβρίου, σημάδεψαν τα προς κοπή πλατάνια, ενώ παράλληλα προχώρησαν στη ρίψη φαρμάκων για την ξήρανσή τους. Μέχρι τα τέλη του μήνα, αναμένεται η κοπή, η απομάκρυνσή τους και η καύση τους.

Στο επίμαχο παραλίμνιο κομμάτι, κοντά στη νότια πύλη του Κάστρου, θα κοπούν άλλα πέντε δέντρα (συν ένα που είχε κοπεί τον Μάιο) στη σειρά, δημιουργώντας ένα… πράσινο κενό. Τα υπόλοιπα προς κοπή πλατάνια βρίσκονται σε άλλες περιοχές, όπως στην πλατεία Μαβίλη (δύο δέντρα), στο Κάστρο πριν την κεντρική είσοδο στο Ιτς Καλέ, στην οδό Γαριβάλδη, στην οδό 8ης Μεραρχίας κι αλλού. Η υπηρεσία πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών κινείται ήδη προς την κατεύθυνση της αντικατάστασης των δέντρων, όπως επιβεβαιώνει στον «Τύπο Ιωαννίνων» και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αριστείδης Παππάς.

Τα νέα δέντρα δεν θα είναι πλατάνια, αλλά άλλου είδους, όπως, για παράδειγμα, βελανιδιές. Οι ειδικοί θεωρούν ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει θεραπεία για το μεταχρωματικό έλκος, η ασθένεια αυτή θα εξακολουθεί να «επιβιώνει». Το μόνο πια που μπορεί να γίνει, είναι η αποτροπή διάδοσης της ασθένειας. Όσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό... 

Ο συνηθέστερος τρόπος διάδοσης του μύκητα σε υγιή δέντρα ή σε υγιείς περιοχές, είναι με μολυσμένα μηχανήματα εκσκαφής, εργαλεία κοπής και κλάδευσης κ.λπ.


Διαβάστε επίσης:

Παραλίμνιο χωρίς πλατάνια;

Η «μάχη» για τα πλατάνια δεν είναι εύκολη

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back