Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Παρελθόν» 14 πλατάνια

Εικόνα του άρθρου «Παρελθόν» 14 πλατάνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/11/2020, 14:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Είναι η τελική πράξη του δράματος αλλά και μία προσπάθεια για να σώσουμε τα υπόλοιπα πλατάνια της παραλιμνίου. Κανένας δεν μπορεί να είναι χαρούμενος με την εικόνα αυτή, όμως αποτελεί αναγκαιότητα προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου στο πιο όμορφο κομμάτι της πόλης, στο στολίδι της πόλης»: Αυτό δήλωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Eλισάφ για την κοπή 14 πλατάνων σε ένα ιδιαίτερο τοπόσημο της πόλης, τον παραλίμνιο.

Ήταν στα μέσα του καλοκαιριού, όταν πιστοποιήθηκε και εργαστηριακά η ύπαρξη του μύκητα Ceratocystis platani, στον οποίο οφείλεται η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων. Από την οδό Γαριβάλδη μέχρι το πάρκο Κατσάρη, από τη νόσο προσβλήθηκαν 14 πλατάνια, με αρκετά από αυτά να βρίσκονται το ένα μετά το άλλο, στο κομμάτι κάτω από τη νότια πύλη του Κάστρου. Σε όλο αυτό το παραλίμνιο κομμάτι, υπάρχουν περίπου 300 πλατάνια, τα οποία φυτεύτηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 μέχρι τη δεκαετία του ’50.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες σημάδεψαν τα προς τα κοπή άρρωστα πλατάνια, ενώ παράλληλα προχώρησαν στη ρίψη φαρμάκων για την ξήρανσή τους. Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής, η οποία έχει νεκρώσει τα τελευταία χρόνια χιλιάδες πλατάνια και στην Ήπειρο, και δη στον Καλαμά, στον Λούρο και στην Τύρια.

Η κοπή των δέντρων στον παραλίμνιο ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Γιώργος Σαούγκος ανέφερε ότι η νόσος του μεταχρωματικού έλκους στην παραλίμνια ζώνη εντοπίστηκε φέτος για πρώτη φορά και σε διάσπαρτα σημεία. «Κάνουμε την επέμβαση αυτή προκειμένου να αποφύγουμε την επέκταση και χωρίς να είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα, καθώς βλέπουμε σε άλλα χωριά όπως στην Πλατανιά και στους Λογγάδες να έχουν καταστραφεί σχεδόν όλα τα πλατάνια», ανέφερε ο κ. Σαούγκος.

Σχετικά με την αποκατάσταση του τοπίου και τις νέες φυτεύσεις έκανε γνωστό ότι για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν μπορούν να φυτευτούν νέα πλατάνια. Έτσι «θα γίνει επιλογή ειδών που προσομοιάζουν», όπως είπε, ενώ σημείωσε ότι η φύτευση νέων δέντρων θα ξεκινήσει άμεσα.

Όπως είχε αναφερθεί από τον Δήμο, τα νέα δέντρα θα επιλεγούν μετά από υποδείξεις και του Δασαρχείου Ιωαννίνων. Οι επιλογές είναι αρκετές: από βελανιδιές και νερόφραξους μέχρι αγριοκαστανιές.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνηθέστερος τρόπος διάδοσης του επικίνδυνου μύκητα σε «υγιείς» περιοχές γίνεται με μολυσμένα μηχανήματα εκσκαφής, εργαλεία κοπής και κλάδευσης κ.λπ. Γι’ αυτό και τα πιο αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα, είναι η απολύμανση των μηχανημάτων και των εργαλείων.

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους οφείλεται στον μύκητα C. Platani. Ο μύκητας αυτός θεωρείται αυτόχθονο είδος της Βόρειας Αμερικής. Η «εισαγωγή» του στην Ευρώπη φέρεται ότι έγινε κατά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Από τη δεκαετία του ’40 και μετά, η ασθένεια επεκτάθηκε σε Γαλλία και Ιταλία. Στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν μεγάλα και μικρά φυσικά οικοσυστήματα πλατάνου, το μεταχρωματικό έλκος εμφανίστηκε το 2003. «Χτύπησε» κυρίως οικοσυστήματα στην Πελοπόννησο με χιλιάδες πλατάνια να νεκρώνονται. Στην Ήπειρο ήρθε το 2010.

 

ΣΧΟΛΙΑ
Nikos
Δασαρχείο άραγμα μόνο. Δήμαρχοι τελευταίων ετών άραγμα μόνο. Περιφέρεια άραγμα μόνο. Ποιος φταίει?
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back