Λυκ πίσω

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανεπαρκείς δικαιολογίες για το «σβήσιμο των φώτων»

Εικόνα του άρθρου Περιφέρεια Ηπείρου: Ανεπαρκείς δικαιολογίες για το «σβήσιμο των φώτων»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/09/2024, 13:13

Η περιφερειακή αρχή Ηπείρου, σαφώς ενοχλημένη από την πανελλήνια διάσταση που πήρε το θέμα της απόφασης να διατεθούν 37.200 ευρώ σε εξωτερικό συνεργάτη για υπηρεσίες… κλεισίματος φώτων και κλιματιστικών στο διοικητήριο, προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις.

Διαβάστε: 37.200 ευρώ για να κλείνει κάποιος τα φώτα

Εξηγήσεις όμως που δεν πείθουν και που, αντιθέτως, έρχονται να «κοντράρουν» την κοινή λογική. Καταρχάς, η περιφερειακή αρχή του κ. Καχριμάνη αναφέρει ότι η «συνοπτική απάντηση που δόθηκε στη συνεδρίαση προκαλεί εσφαλμένες εντυπώσεις». Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Επίσης, η Περιφερειακή Επιτροπή είναι ένα όργανο στο οποίο καταφτάνουν εισηγήσεις και γίνεται δημόσια συζήτηση. Αν ο κ. Καχριμάνης θέλει να περιορίζεται στα συνοπτικά της διαδικασίας, είναι ένα μείζον θέμα δημοκρατίας.

Στη σημερινή ανακοίνωσή της, η περιφερειακή αρχή λοιπόν επαναλαμβάνει τα περί έλλειψης προσωπικού και προσθέτει ότι η ανάθεση των υπηρεσιών για δύο χρόνια θα γίνει επειδή προέκυψε ανάγκη «μετά τη συνταξιοδότηση υπαλλήλων που απασχολούνταν μετά τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών, την έλλειψη προσωπικού αντίστοιχων ειδικοτήτων και από την αδυναμία νέων προσλήψεων σε εύλογο χρονικό διάστημα». Εύλογα, προκαλούνται διάφορα ερωτήματα: Γιατί δεν ορίζονται άλλοι υπάλληλοι υπεύθυνοι; Και ποιες είναι αυτές οι «αντίστοιχες ειδικότητες» που απαιτούνται για αυτή τη δουλειά;

Κάνει δε γνωστό ότι οι υπηρεσίες θα ανατεθούν στην «Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ» που, όπως φαίνεται από εντάλματα πληρωμής στη «Διαύγεια», ήταν αυτή που είχε αναλάβει και το προηγούμενο διάστημα τις ίδιες υπηρεσίες. Τον αναπτυξιακό αυτόν οργανισμό, που στεγάζεται στο κτίριο του διοικητηρίου, η περιφερειακή αρχή τον στηρίζει ιδιαίτερα (είχε οριστεί ακόμα και φορέας υλοποίησης για τη δημιουργία του πάρκου υψηλής τεχνολογίας, μια υπόθεση που είχε άδοξο τέλος).

Παράλληλα, η περιφερειακή αρχή προσπαθεί να πείσει για «ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών» που θα παράσχει η «Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ». Και όχι δεν είναι μόνο το κλείσιμο των φώτων ή των κλιματιστικών, αλλά και υπηρεσίες «που αφορούν την εσωτερική εποπτεία του διοικητηρίου, ως και υπηρεσίες θυρωρείου-τηλεφωνητή (όταν απαιτείται»), με την υποσημείωση στην ανακοίνωση ότι όλα αυτά θα περιγραφούν στη σύμβαση που θα υπογραφεί.

Οι δικαιολογίες αυτές δεν αρκούν όμως. Όσο για το ποσό των 37.200 ευρώ (με ΦΠΑ), η περιφερειακή αρχή αναφέρει ότι αναλογούν στον φόρο, στις ασφαλιστικές εισφορές και στην «αμοιβή του/των εργαζομένων για δύο χρόνια» (τελικά ένας ή δύο εργαζόμενοι;). Δηλαδή θα γίνουν προσλήψεις;

Τέλος, υπεραμύνεται της νομιμότητας της παροχής των υπηρεσιών –κάτι που δεν αμφισβήτησε κανείς. «Προειδοποιεί» δε ότι θα υπάρξουν γενικότερα και άλλες συμβάσεις-αναθέσεις λόγω συνταξιοδότησης υπαλλήλων και της ενδεχόμενης μη συνέχισης του προγράμματος απασχόλησης ανέργων 55-67 ετών.

Η περιφερειακή αρχή αποφεύγει, ωστόσο, να κάνει οποιαδήποτε κριτική στην κυβέρνηση για την απουσία προσλήψεων, δεδομένου ότι η ίδια βρήκε διέξοδο με ανάθεση συμβάσεων σε εξωτερικούς συνεργάτες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back