Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γ. Στέφος-Στ. Ζούμπας: Στο κλίμα των ημερών…

Εικόνα του άρθρου Γ. Στέφος-Στ. Ζούμπας: Στο κλίμα των ημερών…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/09/2024, 22:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το κλίμα για τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη δεν είναι καλό. Το ζήτημα της διαχείρισης των οικονομικών της Περιφέρειας Ηπείρου και η επιλογή της περιφερειακής αρχής να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις, η τραγελαφική δε υπόθεση με την ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη υπηρεσίας κλεισίματος φώτων έναντι 37.200 ευρώ και τα διάφορα δημοσιεύματα, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, δημιουργούν έναν σφιχτό κλοιό γύρω από τον κ. Καχριμάνη.

Ο ίδιος, ως συνήθως, θα προσπαθήσει να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. Ωστόσο, το κρίσιμο ζήτημα των απευθείας αναθέσεων δεν μπορεί να κλείσει έτσι απλά.

Η παράταξη που πίεσε εξαρχής τον κ. Καχριμάνη για το ζήτημα, ήταν η «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ). Είναι γεγονός ότι μερικές φορές η ένταση εκ μέρους των εκπροσώπων της ήταν μάταιη, αλλά εξίσου μάταιη ήταν και η συνεχώς χαμηλών τόνων στάση των παρατάξεων «Κοινό των Ηπειρωτών» και «Ήπειρος Όλον» εις το όνομα ενός πολιτισμένου διαλόγου (οι τρεις αυτές παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκπροσωπούνται στην Περιφερειακή Επιτροπή). Μόνο που ο πολιτισμένος διάλογος θέλει δύο πλευρές. Και ο κ. Καχριμάνης δεν συνδιαλέγεται.

Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να αρκείται λοιπόν σε ένα «όχι» στην απευθείας ανάθεση ενός έργου ή μιας υπηρεσίας που καταγράφεται στα πρακτικά μιας συνεδρίασης. Απαιτείται δε πολύ καλή προετοιμασία πριν από κάθε συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, όσον αφορά τις εισηγήσεις για τα έργα.

Αυτή τη φορά, οι δύο μεγάλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να βγουν μπροστά πιο δυναμικά, θέλοντας προφανώς να μην είναι αυτές που θα είναι πίσω από τις εξελίξεις… Εξελίξεις που δεν κατάφεραν να διαμορφώσουν αυτές, σε καμία περίπτωση.

Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Στέφο έρχεται με μια δισέλιδη ανακοίνωσή της να εκφράσει την αντίθεσή της στις απευθείας αναθέσεις και κάνει λόγο για «άμεση αναγκαιότητα αλλαγών στην Περιφέρεια», αφού πρώτα παραπέμπει σε πανελλαδικά στοιχεία από το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων και από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα οποία δείχνουν την αυξητική τάση στις απευθείας αναθέσεις από τις αναθέτουσες αρχές.

«Η Περιφέρεια Ηπείρου δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα της ροπής των αναθετουσών αρχών προς τις απευθείας αναθέσεις, γεγονός που εγείρει έντονους προβληματισμούς και αμφισβητήσεις για την επιλογή και τη σκοπιμότητα σε αρκετές περιπτώσεις της απευθείας ανάθεσης» τονίζει η παράταξη. Παράλληλα, το «Κοινό των Ηπειρωτών» υπενθυμίζει ότι «έχει καταψηφίσει την πλειοψηφία των απευθείας αναθέσεων» όπως και την ανάθεση των 37.200 για το κλείσιμο των φώτων.

Τέλος, το «Κοινό των Ηπειρωτών» αναφέρει ότι το επόμενο διάστημα θα καταθέσει αίτημα συζήτησης σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς και προτάσεις.

Η παράταξη «Ήπειρος Όλον» του Στέφανου Ζούμπα επέλεξε, από την πλευρά της, μια πιο λιτή ανακοίνωση.

Ξεκινά την παρέμβασή της με αναφορά στο viral θέμα της ανάθεσης των 37.200 ευρώ για το σβήσιμο των φώτων και στον περιφερειάρχη Ηπείρου που «βγήκε» στα κανάλια για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ως απάντηση δε στα της ανάθεσης, επισημαίνει ότι ζούμε «στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης», εννοώντας ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια «έξυπνη» λύση για τα φώτα.

Στη συνέχεια αναφέρεται σε απευθείας αναθέσεις 1 εκατ. ευρώ (σ.σ. εννοώντας προφανώς το δημοσίευμα του «Τύπου Ιωαννίνων» για τις απευθείας αναθέσεις υπηρεσίες πρασίνου), αλλά και στην πρόσφατη απόφαση για ανάθεση σε ιδιωτικό κανάλι για τη φιλοξενία τηλεοπτικού συνεργείου έναντι 16.200 ευρώ. Η παράταξη «Ήπειρος Όλον» κλείνει με το πρόστιμο των 800.000 ευρώ «που καλείται να πληρώσουν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο ΦΟΣΔΑ για τη μη έγκριση της τροποποίησης της σύμβασης για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο» θυμίζοντας ότι το θέμα το ανέδειξε η ίδια.

«Τα χρήματα του Ηπειρώτη φορολογούμενου αξίζουν περισσότερο σεβασμό και μια σωστή, μεθοδική, οργανωμένη οικονομική διαχείριση» καταλήγει η παράταξη. 

Για τις τρέχουσες εξελίξεις, ανακοίνωση είχε βγάλει νωρίτερα και η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου»

 


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back