Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο Φάνης Κακριδής

Εικόνα του άρθρου Πέθανε ο Φάνης Κακριδής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/01/2019, 14:13
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Φάνης Κακριδής, ένας από τους κορυφαίους φιλολόγους του καιρού μας και εμβληματικός καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για χρόνια. Ήταν γιος του Γιάννη Κακριδή, επίσης φιλολόγου.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Μαγεντίας και Τυβίγγης, όπου εργάστηκε και ως λέκτορας.

Το 1964 έγινε ένας από τους πρώτους καθηγητές της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων. Παρέμεινε καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας ως το 1982, ενώ δίδαξε και στα, στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Πάτρας.

Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1971, δημοσίευσε μια επιστολή στο «Βήμα», με την οποία ζητούσε μεταξύ άλλων «αμνηστία στους πολιτικούς κρατούμενους ή τουλάχιστο αναστολή των ποινών». Πέρασε πειθαρχικό από τη Χούντα και η υπόθεσή του πυροδότησε μια από τις μεγαλύτερες αντιδικτατορικές συγκεντρώσεις στα Γιάννενα, στο παλιό πανεπιστήμιο.

Ο Κακριδής, κοινωνικά ευαίσθητος και επιστημονικά άρτιος, δεν ήταν ένας «τυπικός φιλόλογος». Πέρα από τις πραγματείες του στην αρχαία ελληνική γραμματεία, αλλά και τους μελετητές της (όπως πχ τον Συκουτρή), αναμείχθηκε ακόμα και με τη μετάφραση του Αστερίξ στα αρχαία ελληνικά…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back