ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο υψηλής τεχνολογίας: Και τώρα… βλέπουμε

Εικόνα του άρθρου Πάρκο υψηλής τεχνολογίας: Και τώρα… βλέπουμε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/06/2022, 17:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την περασμένη Δευτέρα, όπως ήταν προγραμματισμένο, η Περιφέρεια Ηπείρου υπέβαλλε (μέσω της Ήπειρος ΑΕ), τον φάκελο της πρότασης για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας.

Όπως πρώτος είχε αναφέρει ο Τύπος Ιωαννίνων, η πρόταση υπέστη κάποιες τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, ώστε να «χωρέσει» και η διάσταση του ελεύθερου λογισμικού και των ανοιχτών τεχνολογιών.

Σήμερα (3/6) ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης ενημέρωσε σχετικά τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, λέγοντας, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας ότι «έχουν διευθετηθεί όλα τα διαδικαστικά και γραφειοκρατικά ζητήματα και η πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως και αυτή του Ι.Τ.Ε., είναι οι μόνες που είναι ολοκληρωμένες, όπως είχε διαπιστωθεί στην τηλεδιάσκεψη με την Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος που είχε πραγματοποιηθεί πριν λίγες ημέρες».

Ο φάκελος περιλαμβάνει αρχιτεκτονική μελέτη, στατική μελέτη, μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και μελέτη διαμόρφωσης του αύλειου χώρου. Ο συνολικός αξιοποιήσιμος χώρος γραφείων και κτιριακών εγκαταστάσεων είναι 14.500 τετραγωνικά μέτρα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται κυρίως για τη «μηχανική» χωροθέτηση του έργου και όχι τόσο για τους σκοπούς που θα υπηρετήσει αυτό.

Ωστόσο, οι εξελίξεις την «12η ώρα» άνοιξαν το δρόμο ώστε να στεγαστούν, χωρικά και ως αντίληψη, και οι λιγότεροι «αγοραίοι» κλάδοι. Επίσημη ανακοίνωση μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει, θα υπάρξει όμως αναλυτική παρουσίαση της μελέτης τις επόμενες μέρες, στους περιφερειακούς συμβούλους.

Βέβαια, δημόσια διαβούλευση, όπως έπρεπε να γίνει, δεν υπήρξε ποτέ…

Η Περιφέρεια Ηπείρου ενημερώνει ότι θα ακολουθήσει η εξέταση του φακέλου από την αρχιτεκτονική επιτροπή, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η έκδοση της οικοδομικής άδειας. 

Στο μεταξύ, το πάρκο έχει χωροθετηθεί στο «αγρόκτημα Πεδινής». Στις 26 Μαΐου, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης της έκτασης των ακινήτων στην "Ήπειρος Α.Ε.'".  Η παράταξη "Κοινό των Ηπειρωτών" με επιστολή της προς τον περιφερειάρχη, σημειώνει ότι διαπιστώθηκε εκ των υστέρων πως η απόφαση της επιτροπής είναι αναντίστοιχη με τη σύμβαση παραχώρησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ως εκ τούτου, πρέπει να ανακληθεί. Η σύμβαση παραχώρησης δεν επιτρέπει να περάσει το ακίνητο από την Περιφέρεια Ηπείρου σε τρίτους.

Ακόμα, η παράταξη εκτιμά ότι η όποια απόφαση για τη χρήση του ακινήτου θα πρέπει να ληφθεί από το περιφερειακό συμβούλιο, με αυξημένη πλειοψηφία, για να μην αμφισβητείται η εγκυρότητά της. Στην ίδια επιστολή ζητάει επίσης την πλήρη ενημέρωση του περιφερειακού συμβουλίου για τη μελέτη βιωσιμότητας του πάρκου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back