ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πάρκο των 9 εκατ. ευρώ πάει στο Ταμείο Ανάκαμψης

Εικόνα του άρθρου Το πάρκο των 9 εκατ. ευρώ πάει στο Ταμείο Ανάκαμψης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/03/2022, 16:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στα 9 εκατ. ευρώ ανέρχεται τελικά ο προϋπολογισμός του έργου της ανάπλασης του πάρκου Πυρσινέλλα. Με αυτόν τον προϋπολογισμό (σ.σ. η αρχική εκτίμηση του Δήμου Ιωαννιτών ήταν 5,2 εκατ. ευρώ), θα υποβληθεί η πρόταση για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., στο πλαίσιο πρόσκλησης για τη βελτίωση του δημόσιου χώρου η οποία βρίσκεται στον αέρα μέχρι τις 8 Απριλίου.

Την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης ενέκρινε ομόφωνα κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου, η πρόταση αποτελείται από τρία υποέργα: ανάπλαση του πάρκου, υπογειοποίηση δικτύων της ΔΕΗ και έξυπνες εφαρμογές.

Σε γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ κάνει λόγο για ένα «εμβληματικό έργο». «Με την υποβολή της πρότασης για τη χρηματοδότηση ολοκληρώνεται μία επίπονη διαδικασία και ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ανάπλαση και ανάδειξη του χώρου. Για την παρούσα δημοτική αρχή ήταν μία δέσμευση. Πιστεύουμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα είμαστε στην ευχάριστη θέση της δημοπράτησης. Έτσι τα επόμενα χρόνια θα παραδοθεί στους πολίτες ένας υποδειγματικός χώρος με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολιτισμό μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και τους συνεργάτες μας που δούλεψαν με μεράκι ώστε να βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο» αναφέρει ο κ. Ελισάφ.

Η αξιολόγηση της πρότασης για την ανάπλαση του πάρκου Πυρσινέλλα θα γίνει από επιτροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος τον Μάιο –την ίδια περίοδο θα αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις έργων που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της τρέχουσας πρόσκλησης με συνολικό προϋπολογισμό 204 εκατ. ευρώ. Βάσει των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, το έργο της ανάπλασης του πάρκου, με την προϋπόθεση ότι θα περάσει το στάδιο της αξιολόγησης, θα πρέπει να δημοπρατηθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο της ανάπλασης περιλαμβάνει: ανακατασκευή δύο κεντρικών εισόδων πάρκου, διαμόρφωση χώρου στάθμευσης, επανασχεδιασμός δικτύου διαδρομών, δημιουργία χώρου αθλητικών δραστηριοτήτων, δημιουργία εκπαιδευτικών κήπων, κατασκευή πάρκων ζώων συντροφιάς, δημιουργία χώρου στάσης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων περιμετρικά της μεγάλης λίμνης, δημιουργία Παιδικής Χαράς, δημιουργία οργανωμένου χώρου στάσης και σκίασης, συντήρηση και εξωραϊσμός κτιρίων, αστικός εξοπλισμός, εργασίες πρασίνου, εξωτερικός φωτισμός, εξυγίανση των λιμών του πάρκου.

Επίσης περιλαμβάνονται υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ και έξυπνες εφαρμογές (έξυπνα παγκάκια, infokiosks, έξυπνες διαβάσεις, εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, σύστημα έξυπνης διαχείρισης και ελέγχου άρδευσης, πληροφοριακό σύστημα πολιτικής προστασίας για ανίχνευση πυρκαγιάς και WiFi Access Points).


Κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ψήφισαν θετικά. Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη «Ιωάννινα_2023» με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη, ωστόσο, αμφισβήτησε το μέγεθος της ανάπλασης. «Το σχέδιο της δημοτικής αρχής, προϋπολογισμού 9.000.000€, αφορά έναν γενικευμένο καθαρισμό της έκτασης των 275 στρεμμάτων του πάρκου. Γίνονται κάποιες σημειακές επεμβάσεις και όχι ουσιαστικές στην υφιστάμενη κατάσταση, παρ’ όλες τις πομπώδεις εκφράσεις που συνόδεψαν μέχρι σήμερα την οργάνωση του μελετητικού φακέλου του ‘εμβληματικού’, κατά τη δημοτική αρχή, έργου» τονίζει.

Η παράταξη επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη σύνδεση του ποδηλατόδρομου του πάρκου με τον αστικό ιστό και για τη σύνδεση του πάρκου με το υπόλοιπο τμήμα (απέναντι από την εθνική οδό). Επίσης εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο κεντρικό κτίριο του πάρκου όπως και να συσταθεί οργανισμός λειτουργίας του πάρκου.

Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα αναμένεται να κάνει τοποθέτηση κατά την αυριανή συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματίσει.

Για το πάρκο Πυρσινέλλα ο Δήμος Ιωαννιτών έχει κάνει τον τελευταίο χρόνο διαχειριστική και αρχιτεκτονική μελέτη.


* Φωτό: η είσοδος του πάρκου, όπως είχε αποτυπωθεί φωτορεαλιστικά από τον Δήμο Ιωαννιτών στην αρχιτεκτονική μελέτη

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back