Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έξω από την πόρτα του Ταμείου Ανάκαμψης

Εικόνα του άρθρου Έξω από την πόρτα του Ταμείου Ανάκαμψης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/03/2022, 23:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., το οποίο προσπαθεί από τον τελευταίο καιρό να ανεβάσει «στροφές» επί ελληνικού εδάφους, έχει καλλιεργήσει πολλές προσδοκίες για την τοπική αυτοδιοίκηση που «βλέπει» τους πόρους της κεντρικής διοίκησης να μειώνονται, για τις πόλεις οι υποδομές των οποίων «γερνούν» και για τους πολίτες που, μέσα στο γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας, θέλουν ακόμα περισσότερο μια ποιότητα ζωής στον τόπο που ζουν.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, βρίσκεται «στον αέρα» πρόσκληση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του δημόσιου χώρου», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης αυτής, η οποία απευθύνεται σε Δήμους, Περιφέρειες και Οργανισμούς ΟΤΑ, έχει προϋπολογισμό 204 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση αφορά έργα όπως αναπλάσεις εμβληματικού χαρακτήρα, αποκατάσταση και επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, αναπλάσεις περιοχών υδάτινων διαδρομών, ανάπτυξη αστικού πρασίνου κ.λπ. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα πρέπει να καταθέσουν μέχρι τις 8 Απριλίου τις προτάσεις τους είτε αφορούν «ώριμα» έργα είτε έργα με τη μέθοδο «μελέτη-κατασκευή». Και στις δύο περιπτώσεις, το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ αυστηρό: μέχρι τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να έχει δημοσιευτεί η διακήρυξη (εφόσον βέβαια το κάθε έργο πάρει το πράσινο φως από την επιτροπή αξιολόγησης του υπουργείου Περιβάλλοντος).

Στην Ήπειρο, υπάρχουν έργα που θα «χτυπήσουν» την πόρτα του Ταμείου Ανάκαμψης διεκδικώντας ένα ποσό από τα 204 εκατ. ευρώ της συγκεκριμένης πρόσκλησης, η οποία και αφορά το πιο κρίσιμο ίσως «κομμάτι» μιας πόλης, τον δημόσιο χώρο.

Μέχρι στιγμής, είναι σίγουρο ότι δύο προτάσεις έργων θα υποβληθούν άμεσα στο πλαίσιο της πρόσκλησης για τη βελτίωση του δημόσιου χώρου: η ανάπλαση του πάρκου Πυρσινέλλα, με τον προϋπολογισμό να φτάνει στα 9 εκατ. ευρώ, και η κατασκευή του δικτύου ποδηλατοδρόμων (Ιόνια Διαδρομή) Περιφερειακής Ενότητας, με προϋπολογισμό 9 εκατ. ευρώ επίσης.

Το έργο του δικτύου ποδηλατοδρόμων με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου πήρε το πράσινο φως να υποβληθεί προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης από την Οικονομική Επιτροπή στις 10 Μαρτίου.

Η ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΙΟΝΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Η ποδηλατική Ιόνια διαδρομή ξεκίνησε να εξετάζεται από το 2010, στο πλαίσιο έρευνας από τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θάνο Βλαστό. Τα τελευταία χρόνια, με στόχο την ανάπτυξη και του ποδηλατικού τουρισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου υλοποίησε τις σχετικές μελέτες. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα «ώριμο» έργο.

Η ποδηλατική διαδρομή, μήκους 60 χλμ., θα ξεκινάει από την Πρέβεζα και θα καταλήγει στη διασταύρωση της εθνικής οδού προς Πάργα. Κατά κύριο λόγο θα «κινείται» δίπλα ή κοντά στη θάλασσα, ενώ θα υπάρχουν και συνδέσεις με σημεία ενδιαφέροντος, όπως με τον αρχαιολογικό χώρο Νικόπολης.


ΠΑΡΚΟ ΠΥΡΣΙΝΕΛΛΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ...

Το Ταμείο Ανάκαμψης «κοιτά» και το πάρκο Πυρσινέλλα, με τον Δήμο Ιωαννιτών να έχει προσλάβει εδώ και τρεις μήνες περίπου σύμβουλο για τη συγκρότηση του φακέλου ωρίμανσης του έργου. Στην αυριανή της συνεδρίαση (15 Μαρτίου), η Οικονομική Επιτροπή πρόκειται να εγκρίνει την υποβολή της πρότασης στην πρόσκληση για τον δημόσιο χώρο.  Ο προϋπολογισμός του έργου, όπως όλα δείχνουν, ξεπερνά την αρχική εκτίμηση του Δήμου περί 5,2 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του έργου, το οποίο είναι ολίγον τι «εμπλουτισμένο» και με άλλες δράσεις, όπως οι έξυπνες εφαρμογές, φτάνει στα 9 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, το παρών δίνει και το παλιό Πανεπιστήμιο. Το ένατο θέμα της ατζέντας έχει τον τίτλο «Εξειδίκευση δαπάνης για την επιστημονική υπηρεσία με τίτλο ‘Συγκρότηση φακέλου για την υλοποίηση του έργου: Κατασκευή διοικητικού κέντρου με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο κτίριο Δομπόλη». Πέραν της προφανούς πολιτικής διάστασης του θέματος, με τη δημοτική αρχή να έχει πάρει τις αποφάσεις της για τον τρόπο αξιοποίησης του κτιρίου, φαίνεται ότι γίνεται μια προσπάθεια να προχωρήσει το έργο. Ίσως με στόχο ακόμα και το Ταμείο Ανάκαμψης. Βέβαια τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά, μα πάρα πολύ.

Εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής και των ανακοινώσεων εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών –οι συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής που γίνονται με τηλεδιάσκεψη δεν μεταδίδονται διαδικτυακά και τα ΜΜΕ δεν μπορούν να τις παρακολουθήσουν. 

Σε αναμονή όμως και για ένα άλλο έργο στην Ήπειρο που θα ήθελε να ενταχθεί στην πρόσκληση που «τρέχει». Πρόκειται για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Άρτας, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ. Πριν από λίγο καιρό, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης είχε αναφέρει ότι ο Δήμος θα υποβάλει πρόταση έργου για την αντικατάσταση του πεζοδρομημένου τμήματος του ιστορικού κέντρου μέσα στον Μάρτιο (προφανώς εννοούσε την τρέχουσα πρόσκληση). Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η υποβολή της πρότασης.

Όποιες προτάσεις υποβληθούν τελικά, θα πρέπει να υποβληθούν μέσα στις επόμενες 25 ημέρες. Και μέσα στον Μάιο, ο κάθε φορέας θα γνωρίζει την τύχη της πρότασής του…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back