Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Παραμυθιά-Μεσοπόταμος: Καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Εικόνα του άρθρου Παραμυθιά-Μεσοπόταμος: Καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2020, 14:16
ΗΠΕΙΡΟΣ

Έναν διαφορετικό δρόμο αποφάσισε να ακολουθήσει η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» του Σπύρου Ριζόπουλου στην υπόθεση της διάλυσης της σύμβασης της μελέτης που αφορά τη σύνδεση της εθνικής οδού Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας με την Εγνατία οδό (τμήμα Παραμυθιά-Μεσοπόταμος).

Η παράταξη αποφάσισε να καταγγείλει (κατέθεσε ήδη την καταγγελία) την περιφερειακή αρχή Ηπείρου στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με το σκεπτικό ότι το επιχείρημα περί μη υλοποίησης της μελέτης από την ανάδοχο εταιρία εντός των προβλεπόμενων χρονικών και οικονομικών ορίων δεν αιτιολογείται επαρκώς και άρα η σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής είναι παράτυπη.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, με ανακοίνωσή του, είχε επικαλεστεί πριν από λίγες ημέρες το «δημόσιο συμφέρον και τη χρηστή διοίκηση» για τη διάλυση της σύμβασης, απαντώντας τότε σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» του Γιώργου Ζάψα.

Η εν λόγω μελέτη, κόστους 1,3 εκατ. ευρώ, είχε ανατεθεί το 2010 από την πρώην κρατική Περιφέρεια. Ο περιφερειάρχης είχε υποστηρίξει ότι «η τελευταία ευκαιρία για την ολοκλήρωση της μελέτης δόθηκε το 2018 αλλά δυστυχώς πέρασε άκαρπη» χωρίς να δώσει επαρκείς εξηγήσεις, ενώ είχε χαρακτηρίσει τη μελέτη «παράδειγμα προς αποφυγή».  

Η παράταξη του κ. Ριζόπουλου αναφέρει ότι το περιφερειακό συμβούλιο τον Ιούνιο του 2018 είχε αποφασίσει την ολοκλήρωση της μελέτης, ενώ η οικονομική επιτροπή, στη συνέχεια, είχε εξειδικεύσει την απόφαση αυτή, καθορίζοντας οριστικά τη χάραξη και παρατείνοντας το χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Μάλιστα, η Τεχνική Υπηρεσία είχε συντάξει και τον 1ο συγκριτικό πίνακα για τη μελέτη. «Στην πορεία προκύπτει ότι η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία και η Περιφερειακή Αρχή δεν φρόντισαν για την τυπική έγκριση της χρηματοδότησης με βάση την εισήγηση, καθότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα έγγραφο εξ επί τούτου ούτε σχετική γραπτή ενημέρωση πρωτοκολλημένη ή εντολή μη εκτέλεσης των εργασιών στην ανάδοχο κοινοπραξία με βάση τη νέα απόφαση. Επίσης δεν προκύπτει έγγραφη ενημέρωση από την πλευρά του αναδόχου, προς τη διευθύνουσα υπηρεσία» τονίζει.

Η περιφερειακή παράταξη θέτει πολλά ερωτήματα επί της διαδικασίας (όπως π.χ. η αντικατάσταση του αναδόχου με τον δεύτερο στη σειρά μετά από 10 χρόνια και με ποιο πλαίσιο, ενώ αναρωτιέται εντέλει για τα κίνητρα διάλυσης της σύμβασης και αν επιδιώκεται κατακερματισμός της χρηματοδότησης.

«Δυστυχώς για την αυτοδιοίκηση στη χώρα μας η χρήση των θεσμών δεν αξιολογείται με τη σοβαρότητα που πρέπει, μετατρέποντας την ελληνική περιφέρεια σε ένα Ελντοράντο. Θέτουμε τα ερωτήματα για να υπάρξει πόρισμα διαφάνειας της συγκεκριμένης απόφασης με βασικό γνώμονα να διασώσουμε ένα έργο που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος» επισημαίνει τέλος η παράταξη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back