Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πάπιγκο… δεν μεγαλώνει

Εικόνα του άρθρου Το Πάπιγκο… δεν μεγαλώνει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/05/2021, 12:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από ενάμιση μήνα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αλλάξει τα όρια του οικισμού του Μεγάλου Παπίγκου με τα επιχειρήματα των «σοβαρών αστοχιών επί της οριοθέτησης» και της «διόρθωσης των ορίων του οικισμού». Κι όλα αυτά μετά από αίτημα ομάδας κατοίκων και παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν και οι οποίες έκαναν λόγο ξεκάθαρα για επέκταση των ορίων του οικισμού.

Ο «Τύπος Ιωαννίνων» σημείωνε από τότε ότι η όλη υπόθεση δεν ήταν τόσο απλή όπως και ότι η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος θα ήταν απαιτητή, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (1268/2019) για την οριοθέτηση οικισμών, και δη των παραδοσιακών οικισμών.

Διαβάστε: Το Πάπιγκο αποφάσισε να… μεγαλώσει

Το θέμα της οριοθέτησης των οικισμών ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης σε συνάντηση την οποία είχε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Καλογιάννη, η οριοθέτηση των οικισμών πρέπει να γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με αποφάσεις των ΟΤΑ. «Όπως έχει κρίνει πρόσφατα και το Συμβούλιο της Επικρατείας, η οριοθέτηση των οικισμών, ειδικότερα δε όσων τελούν υπό ειδικό καθεστώς προστασίας, όπως αυτοί του Ζαγορίου, ανήκει στην αρμοδιότητα του κράτους και όχι των ΟΤΑ. Έπρεπε συνεπώς η οριοθέτησή τους να έχει γίνει με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες τροποποίησης των ορίων οικισμών» επισημαίνεται. Σημειωτέον ότι η οριοθέτηση των οικισμών έχει γίνει προ δεκαετιών με αποφάσεις νομαρχών -το ίδιο ισχύει και για το Πάπιγκο. 

Ο κ. Καλογιάννης κάνει γνωστό ότι ενημέρωσε αναλυτικά τον δήμαρχο Ζαγορίου Γιώργο Σουκοβέλο.

Tα της οριοθέτησης των οικισμών, και δη των παραδοσιακών, αναμένεται να επιλυθούν μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Ο βουλευτής υπενθυμίζει ότι «η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την εκπόνηση πολύ μεγάλου αριθμού Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που θα καλύψουν, χωρικά, όλη την επικράτεια. Οι σχετικές μελέτες θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και η διαδικασία ανάθεσής τους αναμένεται να κινηθεί τον προσεχή Ιούλιο». Η έγκριση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back