ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πάπιγκο αποφάσισε να… μεγαλώσει

Εικόνα του άρθρου Το Πάπιγκο αποφάσισε να… μεγαλώσει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/04/2021, 14:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αλλάξει τα όρια του οικισμού του Μεγάλου Παπίγκου, με το επιχείρημα ότι εντοπίζονται «σοβαρές αστοχίες επί της οριοθέτησης».

Το Μεγάλο Πάπιγκο είναι ένας από τους πιο τουριστικούς ορεινούς προορισμούς (προ πανδημίας τουλάχιστον) της χώρας και αποτελεί ένα σημαντικό τόπο πολιτιστικής κληρονομιάς. Μια άλλη παράμετρος είναι ότι η περιοχή που βρίσκεται στον εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμό, «ανήκει» στο εθνικό πάρκο Βόρειας Πίνδου, με περιορισμούς να υφίστανται.

Η ανάγκη «διόρθωσης των ορίων του οικισμού» προέκυψε μετά από αίτημα ομάδας  κατοίκων. Παράλληλα με αυτό το αίτημα, υπήρχε κι άλλο αίτημα να μη συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, μέχρι να γίνει γενική συνέλευση, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, προκειμένου  να εκτιμηθεί η κατάσταση της αλλαγής των ορίων και να υπάρξει ενημέρωση όλων των κατοίκων. Το αίτημα αυτό δεν έγινε αποδεκτό. Είχε προηγηθεί δε και δημόσια παρέμβαση της Ένωσης Αποδήμων Ζαγορίου, με πρόεδρο τον Γιώργο Δόση, όπου γινόταν λόγος όχι για «διόρθωση των ορίων» αλλά για «επέκταση του οικισμού».

Διαβάστε

Του Παπίγκου... τα όρια

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η επέκταση των οικισμών πρέπει να είναι λελογισμένη ενώ δεν επιτρέπεται επανακαθορισμός των ορίων οικισμού με βάση νέα πραγματική κατάσταση, η οποία προέκυψε μετά τον αρχικό καθορισμό τους.

Τα όρια δε ενός οικισμού επιτρέπεται να τροποποιηθούν μόνο για λόγους νομιμότητας, όπως είναι η πλάνη περί τα πράγματα, με πράξη, η οποία επιβάλλεται να αιτιολογείται ειδικώς με αναφορά σε συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά και στοιχεία. Και βέβαια αυτές οι προβλέψεις του νομοθέτη για τους παραδοσιακούς οικισμούς ιδίως, σκοπεύουν στη διατήρηση της ιδιαίτερης ιστορικής, πολεοδομικής, αρχιτεκτονικής, λαογραφικής, κοινωνικής και αισθητικής φυσιογνωμίας των οικισμών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου, μετά από εισήγηση του δημάρχου Γιώργου Σουκουβέλου, έκρινε ότι υπάρχουν σφάλματα επί της οριοθέτησης του οικισμού, ο οποίος οριοθετήθηκε με απόφαση νομάρχη Ιωαννίνων τον Απρίλιο του 1990, πριν από 30 χρόνια. Η δημοτική αρχή έκανε λόγο για κτίρια και για οικοπεδικές ιδιοκτησίες (σε ορισμένες από τις οποίες υπάρχουν ερειπωμένες οικίες) που εκ παραδρομής δεν συμπεριλήφθησαν εντός των ορίων του οικισμού και επικαλέστηκε τα προβλήματα πολεοδομικής φύσης τα οποία προκύπτουν, και γενικότερα τα ασαφή όρια.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Όραμα για το Ζαγόρι» Λεωνίδας Τσουμάνης, μιλώντας στον «Τύπο Ιωαννίνων», υποστήριξε ότι πρόκειται για «επέκταση κι όχι για διόρθωση λαθών», όπως και ότι «δεν υφίστανται συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες αναφορές όσον αφορά τα λάθη».

Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η υπόθεση θα περάσει προς το παρόν στα χέρια του αρμόδιου οργάνου, της Πολεοδομίας Ιωαννίνων. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι, για να γίνει πραγματικότητα η «διόρθωση των λαθών», θα απαιτηθεί έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Κι αυτό επειδή το Συμβούλιο της Επικρατείας (1268/2019), με αφορμή τους παραδοσιακούς οικισμούς του Πηλίου, έχει κρίνει ότι η οριοθέτηση των οικισμών πρέπει να γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με κάποια απόφαση της διοίκησης (π.χ. υπουργού ή περιφερειάρχη).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back