Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 24-06-2020, 22:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα της πανδημίας μπορεί να καθυστέρησαν τη μετακόμιση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο κτίριο της πρώην Παπαζόγλειου Υφαντικής Σχολής. στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ωστόσο οι εργασίες βελτίωσης και διαμόρφωσης του διατηρητέου αυτού κτιρίου συνεχίζονται πια ώστε να είναι όλα έτοιμα από Σεπτέμβριο.

Μία από τις παρεμβάσεις που έγιναν τον τελευταίο καιρό, αφορούν την απομάκρυνση της… «περίτεχνης» σιδερένιας ράμπας που υπήρχε δίπλα από την πέτρινη, εξωτερική σκάλα. Μια ράμπα που ήταν αναγκαία τα προηγούμενα χρόνια για την εξυπηρέτηση μαθητών του νηπιαγωγείου, το οποίο λειτουργούσε μέχρι πέρσι στην πρώην Παπαζόγλειο Υφαντική Σχολή.

Η ράμπα αυτή ξηλώθηκε και επανατοποθετήθηκε στο πίσω μέρος του κτιρίου.

Η πρόσοψη πια του νεοκλασικού κτιρίου είναι «καθαρή» από τις νεότερες προσθήκες. Για την πλήρη αποκατάσταση της πρόσοψης, απαιτούνται βέβαια κι άλλες εργασίες, με κυριότερη τη συντήρηση της οροφογραφίας στο μπαλκόνι του κτιρίου.


Όπως ήταν το κτίριο με τη σιδερένια ράμπα 

200 λέξεις απομένουν.
  • Λιάνα Λιάτσου
    Λιάνα Λιάτσου
    Καλησπέρα. Εύχομαι όσοι το διαβάσουν αυτό να είναι καλά εξ αρχής. Δεύτερον θα ήθελα να πω πως θεωρώ απαραδεκτο το σχόλιο "καθαρή" η πρόσοψη από τη ράμπα. Και απαράδεκτο που ο κάθε άνθρωπος με ειδική ανάγκη που θα επισκεφθεί το κτίριο μας (τυγχάνει να είμαι φοιτήτρια της αρχιτεκτονικής Ιωαννίνων) θα πρέπει να πηγαίνει...από τη πίσω πόρτα. Θεωρώ ότι δίνουμε και περνάμε ως σχολή με αυτή τη κινηση ένα πολύ λάθος μήνυμα. Ότι η ωραιότητα παίζει πιο σημαντικό ρόλο από τη λειτουργικότητα ενός κτιρίου (ενώ και τα δυο παίζουν εξίσου τον ίδιο ρόλο στον ίδιο βαθμό) και ότι οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες δεν έχουν το προνόμιο της μπροστά πόρτας και ότι θα πρεπε να ντρέπονται (;) . Προφανώς δε θα ληφθεί υπόψιν κανένος το σχόλιο μου και προφανώς δε θέλω να προσβάλω και κανέναν . Μπορεί επίσης η κίνηση αυτή να έγινε για απότερους σκοπούς και να εξυπηρετεί καλύτερα τη λειτουργία του κτιρίου. Αλλά αν ήμουν μια άσχετη από γνώσεις αρχιτεκτονικής και με ενσυναίσθηση της ανθρωπιάς και διάβαζα αυτό το άρθρο θα αποκόμιζα το συναίσθημα που έγραψα παραπάνω. Αδικία. Ως προς αυτούς τους ανθρώπους.
    200 λέξεις απομένουν.
    • Μark
      Μark
      Λιάνα, πιστεύω στη πλειοψηφία των αναγνωστών να φάνηκε λίγο "κάπως" η φράση/παρέμβαση αυτή. Στην αρχή βέβαια νόμισα πως την βγάλανε τελείως την ράμπα με αποτέλεσμα να μην υπήρχε πια πρόσβαση στο κτήριο για ΑμΕΑ, κάτι φυσικά απαράδεκτο για κτήριο Δημοσίου και δη Πανεπιστημιακής Σχολής. Εν τέλει την πήγαν απλώς από πίσω. Δεν έχεις καθόλου άδικο στα όσα λες αλλά δεν νομίζω κιόλας να έγινε για λόγους διάκρισης. Θεωρώ πως επειδή το κτήριο αυτό βρίσκεται στο Ιστορικό Κέντρο - περιοχή τουριστική κάπως - και λόγω του σχεδίου του αποτελεί τρόπον τινά ένα αξιοθέατο της πόλης, το κάνανε για καθαρά αισθητικούς λόγους ώστε να δείχνει ακριβώς όπως παλιά. Με το καλό η μετακόμιση. Καιρός επιτέλους για δικό σας σπίτι! Θυμάμαι τους πρώτους εισακτέους την χρονιά που τελείωνα τις σπουδές μου σε Τμήμα του Παν. Ιωαννίνων και τότε τους είχαν σε αίθουσες εδώ και εκεί δίπλα στο campus. Και πολύ άργησαν για το κτήριο αν σκεφτείς ότι στα χαρτιά τουλάχιστον η ίδρυση της Αρχιτεκτονικής έγινε πριν καμιά 10ετία. Κανονικά νέο κτήριο θα έπρεπε να χτίσουν όπως κάναν υπέροχα για το ΒΕΤ και το Μηχανικών Υλικών αλλά εντάξει είναι και η λύση του διατηρητέου. Καλή συνέχεια!
      200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
kaissa 2