Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο: Ενώπιον προκλήσεων

Εικόνα του άρθρου Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο: Ενώπιον προκλήσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/06/2018, 18:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια καλή φάση, δεδομένων των συνθηκών, φαίνεται ότι περνάει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων: Νέα πτέρυγα, νέος κρίσιμος ιατρικός εξοπλισμός, εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεις, προτάσεις για νέα έργα και κάποιες προσλήψεις. Οι προκλήσεις αναμφισβήτητα πολλές για τον καλύτερο συντονισμό των παρεμβάσεων αλλά και την αντιμετώπιση εγγενών προβλημάτων, με στόχο την καλύτερη παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης έκανε έναν μικρό «απολογισμό» των ενεργειών που έχουν γίνει το τελευταίο εξάμηνο.

Μία απ τις τελευταίες, πιο σημαντικές εξελίξεις αφορά την πλήρη λειτουργία από χτες των δύο υπερσύγχρονων υβριδικών αιμοδυναμικών εργαστηρίων στη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου. Στη νέα πτέρυγα, έχουν μετακομίσει ήδη οι κλινικές της Οφθαλμολογικής και της Πλαστικής Χειρουργικής. Με τη λειτουργία των αιμοδυναμικών εργαστηρίων, ανοίγει ο δρόμος και για τη μετακόμιση της Καρδιοχειρουργικής και των Καρδιολογικών Κλινικών τους επόμενους μήνες. «Αποδεικνύεται συνεπώς στην πράξη ότι είναι εφικτό να τεθούν βαθμιαία σε λειτουργία οι σύγχρονες υποδομές της 4ης πτέρυγας, παρά τις αντίθετες προσεγγίσεις. Η εξέλιξη αυτή συνιστά πρόκληση τόσο για το ιατρικό όσο και για το υπόλοιπο προσωπικό. Η πρόκληση συνίσταται στην πλήρη αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων που παρέχουν οι σύγχρονες υποδομές  καθώς και στην ανάπτυξη ή ενίσχυση νέων ιατρικών υπηρεσιών» δήλωσε ο κ. Τσίκαρης. Τα τέσσερα αιμοδυναμικά εργαστήρια που διαθέτει πλέον το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, δημιουργούν το χώρο για την ουσιαστική αναβάθμιση της επεμβατικής ακτινολογίας και της επεμβατικής νευροακτινολογίας και επεμβατικής νευροακτινολογίας.

Στη συνέχεια του… απολογισμού, ο διοικητής του νοσοκομείου ανέφερε ότι την προηγούμενη εβδομάδα πιστοποιήθηκαν 11 εργαστήρια, το σύνολο δηλαδή του εργαστηριακού τομέα του νοσοκομείου. Την ίδια ώρα, δρομολογήθηκαν οι ενέργειες για την πιστοποίηση των κλινικών με 15 από αυτές να προτάσσονται σε πρώτη φάση. Όπως είπε ο κ. Τσίκαρης, η διαδικασία της πιστοποίησης των δομών του νοσοκομείου, εκτός από τη συμβολή της στη βελτίωση της λειτουργίας και των υπηρεσιών, συμβάλει σημαντικά και στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, καθώς συνδέεται άμεσα με την προσέλκυση τουριστικών συμβολαίων και συμβολαίων κλινικών μελετών ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Στα υπόλοιπα, ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες οι εργασίες δημιουργίας 70 νέων θέσεων στάθμευσης στον χώρο μπροστά από το τμήμα επειγόντων περιστατικών με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ στο τελευταίο στάδιο ανάδειξης αναδόχου βρίσκονται οι διαγωνισμοί για την προμήθεια πλυντηρίου και για την αναβάθμιση του εξοπλισμού της κουζίνας. Η διοίκηση του νοσοκομείου ετοιμάζει παράλληλα τον φάκελο με όλες τις απαραίτητες κτιριακές παρεμβάσεις που απαιτούνται για την εγκατάσταση PET-CT  και Κυκλοτρονίου, δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος».

Μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ηπείρου επίσης, προτείνεται η ένταξη εγκατάστασης υγραερίου καθώς και η ανανέωση και αναβάθμιση έξι ανελκυστήρων. Παράλληλα, το νοσοκομείο ετοιμάζεται να υποβάλλει στο ΕΣΠΑ πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση του ιδρύματος, προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, από το υπουργείο Υγείας, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί η προμήθεια και εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου μικροσκοπίου για τις ανάγκες της Νευροχειρουργικής.

Ο κ. Τσίκαρης μίλησε και για τη «μελέτη» στοχοθεσίας της ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας στην οποία περιλαμβάνονται οι στόχοι του νοσοκομείου για την επόμενη πενταετία. Για το κρίσιμο ζήτημα του προσωπικού, η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ανέφερε ότι από τις αρχές του έτους υπογράφηκαν 57 νέες συμβάσεις ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών και 75 νέες συμβάσεις για μη ιατρικό προσωπικό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3