ΓΙΑΝΝΕΝΑ

4η πτέρυγα: Όλα βαίνουν καλώς

Εικόνα του άρθρου 4η πτέρυγα: Όλα βαίνουν καλώς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2018, 16:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από έναν χρόνο εντάσεων, οι διαδικασίες μετακόμισης των κλινικών στη νέα πτέρυγα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ολοκληρώνονται. Βασική εκκρεμότητα παραμένει η λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Για την ομαλή λειτουργία όλου του νοσοκομείου, απαραίτητη ήταν η μεταφορά της Ορθοπεδικής Κλινικής από την παλιά στη νέα πτέρυγα, προκειμένου να γίνει εφικτή και η εξάπλωση των κλινών της Καρδιολογικής Κλινικής. Η μετακόμιση της Ορθοπεδικής έγινε, κι αυτή την περίοδο γίνονται εργασίες αποκατάστασης των χώρων της παλιάς πτέρυγας της Καρδιολογικής.  Η Καρδιολογική Κλινική, μια από τις πιο κρίσιμες κλινικές ενός νοσοκομείου, και δη πανεπιστημιακού, ήταν αυτή που «φιλοξενούσε», ακόμη και στους διαδρόμους της, τους ασθενείς σε ράντζα. Ένα φαινόμενο που θα σταματήσει να υπάρχει.

Η λειτουργία της νέας, της 4ης πτέρυγας, ήταν το μεγάλο στοίχημα της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Πάνω σε αυτήν την πτέρυγα, για πολύ καιρό αναπτύχθηκε αρκετή πολιτική αντιπαράθεση. Το ζήτημα της λειτουργίας της έφτασε δε και μέχρι τη Βουλή μέσω ερωτήσεων βουλευτών της ΝΔ. Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την ολοκλήρωση των διαδικασιών στην επίμαχη πτέρυγα, δήλωσε με νόημα: «Απομακρύνεται πια η προοπτική να λειτουργήσει αυτή η πτέρυγα με τη μορφή ΣΔΙΤ». Πρόσθεσε δε ότι «τα διάφορα προβλήματα και οι ενστάσεις για τη λειτουργία της πτέρυγας ανήκουν πια στο παρελθόν».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ένα θέμα που αναδείχθηκε, είναι η επίμονη διάθεση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου να λειτουργήσει στο μέλλον και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων, με την παράλληλη όμως λειτουργία κι άλλων υποστηρικτικών δομών.

Κατά τα άλλα, σε έναν σύντομο απολογισμό της διοίκησης, προχωρούν οι διαδικασίες για νέο ιατροτεχνολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα, όπως είπε και ο κ. Τσίκαρης:

-Βρίσκεται σε φάση διαγωνισμού η προμήθεια του νέου υπερσύγχρονου μικροσκοπίου για τη Νευροχειρουργική Κλινική, με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ.

-Αναμένεται η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Υγείας της προμήθειας σύγχρονου επεμβατικού βρογχοσκοπίου και μικροεξοπλισμού για τις ανάγκες της Πνευμονολογικής Κλινικής, προϋπολογισμού 234.000 ευρώ.

-Αναμένεται η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της προμήθειας πέντε χειρουργικών κλινών,  10 κλινών της ΜΕΘ και 100 υπερσύγχρονων ηλεκτρικών κλινών νοσηλείας για διάφορες κλινικές, προϋπολογισμού 829.000  ευρώ.

-Θετική ανταπόκριση της Περιφέρειας για ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» για εγκατάσταση του Κέντρου Στήριξης Εξατομικευμένης Ιατρικής. «Μια πολύ σύγχρονη δομή που έχει να προσφέρει υπηρεσίες αιχμής στην περιοχή» τόνισε ο κ. Τσίκαρης.

-Ένταξη του συνόλου των χειρουργικών λειτουργιών στο πληροφοριακό σύστημα του νοσοκομείου και online παρακολούθηση των σταδίων εξέλιξης των επεμβάσεων και της έγκαιρης ενημέρωσης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών  (αιμοδοσία, παθολογοανατομικό εργαστήριο κλπ).

Μία από τις σημαντικές ανακοινώσεις που έκανε ο κ. Τσίκαρης, αφορά τη λειτουργία του μαγνήτη καρδιάς στο Ακτινολογικό Εργαστήρι. Ήδη, όπως είπε, έχει χρησιμοποιηθεί για εσωτερικούς ασθενείς.

Στο κρίσιμο ζήτημα του προσωπικού, ο κ. Τσίκαρης ανέφερε ότι μέσα στο 2018 το νοσοκομείο ενισχύθηκε με αρκετό προσωπικό -80 άτομα μη ιατρικό προσωπικό και πρόσληψη 48 ειδικευμένων γιατρών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η μετάταξη 13 ατόμων από τη Μεταλλουργική Βιομηχανία (οι πρώην εργαζόμενοι, ως δημόσιοι υπάλληλοι, μετατάσσονται σε διάφορους φορείς, μεταξύ των οποίων και τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων) και η πρόσληψη 18 γιατρών. Επίσης, η διοίκηση προχώρησε στην ανανέωση των συμβάσεων των 210 ατόμων που εργάζονται σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back