ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Όχι» στις μονάδες βιορευστών στον Λύγγο

Εικόνα του άρθρου «Όχι» στις μονάδες βιορευστών στον Λύγγο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/09/2020, 19:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας λέει το δικό του «όχι» στην εγκατάσταση μονάδων καύσης βιορευστών στον Λύγγο, στα Γραμμενοχώρια. Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.

Για το θέμα αυτό, πριν από δέκα ημέρες, η δημοτική παράταξη «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» με επικεφαλής τον Βασίλη Γαρδίκο είχε κατηγορήσει τη δημοτική αρχή του Μιχάλη Πλιάκου για «αφωνία και κρυφτό» με το σκεπτικό την απουσία της από τις γενικές συνελεύσεις σε τοπικές κοινότητες. Παράλληλα, η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής Γιώργο Ζάψα, με δική της ανακοίνωση, έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε αυτές τις μονάδες, καταθέτοντας ένα αναλυτικό σκεπτικό, με αφορμή την επικείμενη συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας συνεδρίασε λοιπόν χτες με τον δήμαρχο Ζίτσας να εμφανίζεται αυτή τη φορά αρνητικός απέναντι «στους κάθε λογής επίδοξους ‘επενδυτές’ που έρχονται να σώσουν εμάς χωρίς εμάς» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε και την ικανότητα και το πολιτικό σθένος να διαχειριστούμε τα δικά μας αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσουμε ο Δήμος Ζίτσας να μετατραπεί σε Δυτική Αττική» ανέφερε κατά τη συζήτηση για τη γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία δύο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την αντίθεσή του στο επιχειρηματικό πλάνο που κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα για τη δημιουργία και άλλων μονάδων καύσης βιορευστών στην ευρύτερη περιοχή των Γραμμενοχωρίων.

Η πολιτική θέση του κ. Πλιάκου, όπως αυτή καταγράφεται τουλάχιστον σε ανακοίνωση του Δημαρχείου, ήταν ότι τέτοιες επενδύσεις δεν έχουν θέση στο Δήμο Ζίτσας. Έστειλε δε και το μήνυμά του προς μέλη της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση: «Αυτός ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος. Αυτοί που σκέφτηκαν να έρθουν εδώ διάλεξαν λάθος τρόπο και λάθος τόπο».

Επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατέθεσε τους προβληματισμούς του για τον τόπο προέλευσης των πρώτων υλών και για την επεξεργασία των κατάλοιπων.

Ο κ. Πλιάκος κατηγόρησε δε τη μείζονα αντιπολίτευση για «κροκοδείλια δάκρυα» και για «περιττές παραινέσεις», αναφέροντας ότι η δημοτική αρχή είναι έτοιμη να υποβάλει αίτημα στο υπουργείο για την εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων και για τις πέντε Δημοτικές Ενότητες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ζίτσας, ο κ. Γαρδίκος εκτίμησε ότι «υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση για το Δήμο Ζίτσας καθώς βιώνει έντονη περιβαλλοντική επιβάρυνση στο λεκανοπέδιο και τον κάμπο». Ανέφερε δε ότι η κατάσταση αυτή έρχεται «ως φυσιολογική εξέλιξη της ανυπαρξίας χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης».

Ο επικεφαλής της παράταξης  «Αλλαγή τώρα-Δήμος Ζίτσας για όλους»  Γιώργος Ζιάκκας υποστήριξε ότι «όλοι ενωμένοι θα πρέπει να αντισταθούμε στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος που θα επιφέρει η άναρχη χωροθέτηση τέτοιων μονάδων». Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Γιώργος Λωρίδας εξήγησε ότι η διαφωνία εκφράζεται «ως προς το καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε σήμερα που προτάσσει το συμφέρον των ιδιωτών και των επιχειρηματιών σε βάρος του περιβάλλοντος και των πολιτών».

Στη συνεδρίαση ήταν παρούσες και η πρόεδρος της επιτροπής αγώνα Παναγιώτα Κίτσιου όπως και η δικηγόρος Καίτη Φωττίκα, αλλά και ο εκπρόσωπος της εταιρίας «Απειρωτάν Ενεργειακή ΙΚΕ» Αλέξανδρος Λάμπρου.

Σημειωτέον ότι η απόφαση του Δήμου Ζίτσας είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα. Την περιβαλλοντική αδειοδότηση στη συγκεκριμένη περίπτωση τη δίνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back