ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Καλοκαίρι ‘24: Συναυλίες και παραστάσεις στα Γιάννενα και την Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου Καλοκαίρι ‘24: Συναυλίες και παραστάσεις στα Γιάννενα και την Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/05/2024, 08:12
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται πολύ γεμάτο από πολιτιστικές εκδηλώσεις, στα Γιάννενα και στην υπόλοιπη Ήπειρο.

Τα γεγονότα, μεμονωμένα ή ως οργανωμένα φεστιβάλ αναμένονται περισσότερα και πιο δαπανηρά από ποτέ-ίσως ένα δείγμα ότι η Ήπειρος μπαίνει στον «χάρτη» ενός ιδιότυπου τουριστικού προϊόντος: του «συναυλιοτουρισμού».

Φέτος, εκτός από τις συνήθεις καλοκαιρινές περιοδείες καλλιτεχνών, συγκροτημάτων και θιάσων που θα περάσουν (καιρού επιτρέποντος) από τα υπαίθρια θέατρα της Ηπείρου, υπάρχουν και μερικές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις μεγάλων παραγωγών.

Η πρώτη είναι η συναυλία των Thievery Corporation στις 8 Ιουλίου, στα Γιάννενα.

Το αμερικάνικο ντουέτο είναι ένα τεράστιο εμπορικό όνομα, ειδικά στην Ελλάδα και το μέγεθος της παραγωγής είναι… εξω-ηπειρώτικο. Το live θα προσπαθήσει να βάλει έναν εναλλακτικό χώρο στο συναυλιακό παιχνίδι, το συγκρότημα της Λιμνοπούλας, το οποίο δεν «έπιασε» ως συναυλιακό σημείο σε παλιότερες απόπειρες.

Οι Thievery παραμένουν ένα σημαντικό μουσικό κεφάλαιο από μόνοι τους, κάνουν ένα συμπαγές και πολύ «ζόρικο» live και δεν είναι από τα θεάματα που χάνονται, ακόμα και αν τους έχεις ξαναδεί.

Η φετινή διοργάνωση θα βάλει το όνομά τους σε αντίστοιχες του παρελθόντος –σε επίπεδο παραγωγής- όπως οι Whitesnake, οι James και οι Scorpions.

H δεύτερη, είναι το φεστιβάλ στο Ανήλιο, στις 9-11 Αυγούστου, το οποίο διοργανώνει η εταιρία παραγωγής Novel Vox, η οποία διαθέτει μερικά από τα πιο «βαριά» ελληνικά συναυλιακά ονόματα.

Και εδώ υπάρχει η εισαγωγή ενός νέου «φεστιβαλικού» χώρου, του πάρκου στο Ανήλιο, που ήταν γνωστό κυρίως ως χειμερινός προορισμός.

Το Anilio Mountain Festival πατάει σε ένα σχετικά σίγουρο συναυλιακό μοντέλο: ορεινός προορισμός-γνωστά ελληνικά ονόματα (από Πάνο Βλάχο και Χατζηφραγκέτα μέχρι Πυξ Λαξ και Εισβολέα), που πέρυσι έδωσε μια από τις τεράστιες εμπορικές επιτυχίες του καλοκαιριού, στο Helmos Mountain Fest, που επαναλαμβάνεται φέτος, στις αρχές του καλοκαιριού.

H τρίτη, είναι η επιστροφή της Στέγης του ιδρύματος Ωνάση στην Κόνιτσα. 

Το φεστιβάλ «Γιατί είναι μαύρα τα βουνά» επιστρέφει φέτος το καλοκαίρι στις 28-30 Ιουνίου στην Κόνιτσα, με μουσικούς από την Κροατία, την Κορυτσά, το Μεσολόγγι, τη Βόρεια Μακεδονία, τις Πρέσπες, τη Θεσσαλονίκη κ.α. Θα περιλαμβάνει επίσης και προβολές.

Το συναυλιακό καλοκαίρι θα ανοίξει με ένα από τα παλιότερα φεστιβάλ στην Ήπειρο, που παραμένει εγγύηση ποιότητας, το Preveza Jazz Festival, στις 30 Μαΐου-2 Ιουνίου. Φέτος, ακρογωνιαίοι λίθοι είναι η Μαρία Φαραντούρη με τους Ντέιβιντ Λιντς-Τάκη Φαράζη και η τρομερή Funk Unit του Νιλς Λάντγκρεν (αλήθεια, δείτε αυτή τη μπάντα).

Επίσης, φέτος επιστρέφει και το Zero fest στη Λίμνη Ζηρού, στις 8-9 Αυγούστου, με lineup που αναμένεται.

Φυσικά, ένα πλούσιο συναυλιακό-θεατρικό καλοκαίρι δεν συνεπάγεται και διεύρυνση της εγχώριας πολιτιστικής παραγωγής.

Διαχρονικά, τα Γιάννενα αποτυγχάνουν ή δεν αποπειρώνται καν να δημιουργήσουν ένα ορόσημο και τοπόσημο με καλλιτεχνική ταυτότητα, που να διεκδικήσει το χώρο του και να καθιερωθεί. Ακόμα και οι συντονισμένες προσπάθειες με ενδιαφέρουσες συμμετοχές και καλεσμένους-ες, δεν έχουν συνέχεια, ούτε οι αρχές δείχνουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στον εγχώριο καλλιτεχνικό πληθυσμό, σε όλων των ειδών τις τέχνες.

Η κατάργηση του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων ως ανεξάρτητου φορέα δεν βοηθάει, δεν είναι όμως και η βασική αιτία.

Όσο δεν υπάρχει αξιόπιστος και συνεπής σχεδιασμός, το πολιτιστικό καλοκαίρι θα το φτιάχνουν οι προσκεκλημένοι, υψηλοί ή όχι…


Καλοκαίρι 2024: Εκδηλώσεις στα Γιάννενα και την Ήπειρο

Ακολουθούν οι ήδη ανακοινωθείσες επίσημα (όχι κλεισμένες ημερομηνίες ή απλώς γνωστά events, αλλά με επίσημες ανακοινώσεις και προπώληση):

Συναυλίες

4 Ιουνίου Μιχάλης Χατζηγιάννης-Έλενα Παπαρίζουν (update: η καλοκαιρινή τους περιοδεία ακυρώθηκε)

7 Ιουνίου Νατάσα Θεοδωρίδου (υπαίθριο θέατρο ΕΗΜ)

10 Ιουνίου Δέσποινα Βανδή (υπαίθριο θέατρο ΕΗΜ)

13 Ιουνίου Έξι γυναίκες τραγουδάνε ηπειρώτικα (υπαίθριο θέατρο ΕΗΜ)

15 Ιουνίου Μίλτος Πασχαλίδης (υπαίθριο θέατρο ΕΗΜ)

8 Ιουλίου Thievery Corportation στη Λιμνοπούλα

31 Αυγούστου Ελένη Φουρέιρα-Άννα Βίσση-Αντώνης Ρέμος πλατεία Μαβίλη


Παραστάσεις

12 Ιουνίου Θέατρο Ορφέας με το «Γάλα, Αίμα» στο θέατρο της ΕΗΜ

17 Ιουλίου Άμλετ σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη με τους Αναστάση Ροϊλό, Ιωάννα Παππά, Μιχάλη Συριόπουλο


Φεστιβάλ

30 Μαΐου-2 Ιουνίου 22ο Preveza Jazz Festival

28-30 Ιουνίου Γιατί είναι μαύρα τα βουνά, στην Κόνιτσα

8-9 Αυγούστου Zero fest στη λίμνη Ζηρού

9-11 Αυγούστου Anilio Mountan Festival

ΣΧΟΛΙΑ
Ούι μάνα μ'
Ποιοι Thievery μας λέτε τώρα. Εδώ το ζουμί είναι στα σκυλιά (δεν εννοούμε τα συμπαθή τετράποδα) με τα οποία μας φλομώνουν ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι. Συναυλιακός πολιτισμός είπατε; Άντε και εις άλλα με υγεία!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3