Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Όχι» στις μονάδες βιορευστών στα Γραμμενοχώρια

Εικόνα του άρθρου «Όχι» στις μονάδες βιορευστών στα Γραμμενοχώρια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2020, 19:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» έρχεται να ανακοινώσει εκ των προτέρων το «όχι» που πρόκειται  να πει και επίσημα για την εγκατάσταση δύο μονάδων βιορευστών στις περιοχές του Λύγγου και της Κωστάνιανης, όταν φτάσει η ώρα της γνωμοδότησης επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην επιτροπή Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου.

Την περιβαλλοντική αδειοδότηση για δύο μονάδες βιορευστών ζητά η εταιρία «Απειρωτάν». Ήδη η τοπική κοινωνία στην περιοχή των Γραμμενοχωρίων αντιδρά.

Η εκτίμηση της παράταξης με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα είναι ότι στην περιοχή των Γραμμενοχωρίων δραστηριοποιούνται ήδη νέοι άνθρωποι στον αγροτουρισμό (ξενώνες, αρωματικά φυτά κ.λπ.), ο οποίος δεν συνάδει με την υπό συζήτηση δραστηριότητα των μονάδων βιορευστών. Σε επίπεδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η παράταξη του κ. Ζάψα προτείνει την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, αφού συνυπολογιστεί, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η δυνατότητα δημιουργίας πιθανών ενεργειακών κοινοτήτων.

Επιπλέον, για την υπόθεση των μονάδων βιορευστών, επισημαίνει ότι οι πρώτες ύλες για τη λειτουργία των μονάδων αυτών δεν παράγονται στα Γραμμενοχώρια. «Οι μονάδες αυτές θα πρέπει να εγκαθίστανται στον τόπο παραγωγής των πρώτων υλών διότι, εκτός των άλλων, η μεταφορά έχει κόστος και εγκυμονεί περιβαλλοντικούς κινδύνους» τονίζεται.

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» αναφέρει ακόμα ότι ο Λύγγος και η Κωστάνιανη βρίσκονται ανάντη της κοιλάδας του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η παράταξη ζητά από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες να επανεξετάσουν το ζήτημα. «Να παραδειγματιστούμε από την αρνητική στάση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχιτεκτόνων (Σ.Ε.Α.) στην χωροθέτηση ανεμογεννητριών περιμετρικά της ‘Κοιλάδας των Μουσών’, με σκεπτικό ότι είναι ‘..μια περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος» και  «..η επιλογή.. θέτει σε αμφισβήτηση την έννοια της έμμεσης βλάβης επί μνημείων και συνεπώς, τον ίδιο τον αρχαιολογικό νόμο (άρθρο 10 του Ν.3028/2002)’». Παράλληλα, υπενθυμίζει την τροποποίηση της αρχικής χάραξης της Εγνατίας οδού για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back