Το Ροδοτόπι είναι ένα χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 11 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων.
Ως τοπωνύμιο συναντάται στο χρυσόβουλλο του Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου το 1319, αλλά με τον τύπο Ραδοτόβι. Σύμφωνα με τον καθηγητή γλωσσολογίας Κώστα Ευ. Οικονόμου («Τα οικωνύμια του νομού Ιωαννίνων-Γλωσσολογική Εξέταση»), ο τύπος «Ραδοτόβι» είναι κυριώνυμο και προέρχεται από σλάβικη λέξη που σημαίνει «εύθυμος, πρόθυμος».
Το χωριό άλλαξε αργότερα την ονομασία του σε Ροδοτόβι. Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καταγράφεται επίσημα με αυτόν τον τύπο το 1919. Το 1927, το χωριό έγινε Ροδοτόπι. Ο Κ. Οικονόμου γράφει ότι και οι δύο τύποι «Ροδοτόβι» και «Ροδοτόπι» προέρχονται από προέρχονται από παρετυμολογία προς τις ελληνικές λέξεις «ρόδο» και «τόπος».
Ο ιστοριοδίφης Στέφανος Μπέττης αναφέρει ότι το παλιό όνομα του χωριού, Ραδοτόπι, «έχει παραφθαρεί με τον καιρό και λέγεται από τους κατοίκους του και περιοίκους Αρατόβ και οι ίδιοι οι κάτοικοι Αραβοτ’νοί. Η προσθήκη του αρχικού Α είναι συνήθης στην τοπική μας γλώσσα…».
Στο Ροδοτόπι, στη θέση Βορτοπός, έχει βρεθεί ένας αρχαίος περίπτερος ναός που έχει ταυτιστεί με τον ναό του Αρείου Δία της αρχαίας Πασσαρώνας, πρωτεύουσας των Μολοσσών.
Τον ναό εντόπισε πρώτος το 1914 ο Δημήτρης Ευαγγελίδης. Στον τόπο επανήλθε δύο δεκαετίες μετά, ως καθηγητής Αρχαιολογίας, για να κάνει ανασκαφή και να αποκαλύψει τα κατάλοιπα του κτιρίου. Αργότερα, ο αρχαιολόγος Σωτήρης Δάκαρης ήταν αυτός που απέδωσε τον ναό σε λατρεία του Αρείου Διός. Ωστόσο έχουν κατατεθεί και απόψεις ότι ο ναός αυτός μπορεί να ήταν αφιερωμένος στην Άρτεμη Ηγεμόνη.
Όπως και να ‘χει, η περιοχή του ιωνικού ρυθμού ναού αποτέλεσε σημαντικό θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο κατά την αρχαιότητα.