Συν τέσσερις κόμβοι στην περιφερειακή οδό Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Συν τέσσερις κόμβοι στην περιφερειακή οδό Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/05/2024, 19:30

Το κεφάλαιο «ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι» για την Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει κλείσει ακόμη. Μετά τους κόμβους στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Άρτας, στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κόνιτσας, στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας, στην εθνική οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, έρχονται οι κόμβοι στην περιφερειακή οδό Ιωαννίνων.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης έκανε γνωστό σήμερα ότι μελετώνται τέσσερις κόμβοι επί της περιφερειακής οδού: στα Καρδαμίτσια, στο Σταυράκι, στα Κάτω Μάρμαρα και στο Νεοχωρόπουλο.

Η περιφερειακή οδός ήταν προβληματική από τότε που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από 12 χρόνια, ενώ δεν είναι λίγα τα τροχαία δυστυχήματα που έχουν γίνει. Κατά βάση σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο που ευνοεί την ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων.

Η απόφαση της περιφερειακής αρχής για κατασκευή κόμβων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, σε έναν τέτοιο δρόμο, τα ζητήματα οδικής ασφάλειας θα πρέπει να εξετάζονται στο σύνολό τους. Για παράδειγμα, μπορεί οι κόμβοι να μην αρκούν, αλλά να απαιτείται και αναπροσαρμογή των χαρακτηριστικών του δρόμου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου θα πρέπει να παρουσιάσει ολοκληρωμένη μελέτη για την καλύτερη και πιο ασφαλή λειτουργία της επικίνδυνης αυτής οδού. Οι κόμβοι από μόνοι τους δεν αποτελούν πανάκεια.

Στην αρχή και στο τέλος της περιφερειακής οδού, κατασκευάζονται ή θα κατασκευαστούν κυκλικοί ισόπεδοι κόμβοι: Ο κόμβος στη συμβολή της περιφερειακής οδού με την εθνική οδό Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας βρίσκεται υπό κατασκευή, ενώ ο κόμβος στη συμβολή της περιφερειακής οδού με την εθνική οδό Ιωαννίνων-Άρτας, στο ύψος του Πανηπειρωτικού Σταδίου, πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα.

Σημειωτέον ότι ο κ. Καχριμάνης, όταν σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε η περιφερειακή οδός από την τότε κρατική Περιφέρεια Ηπείρου, ήταν νομάρχης Ιωαννίνων.

Στον σχεδιασμό βρίσκεται και ένας άλλος κόμβος, επί της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Άρτας. Μετά τον υπό μελέτη κόμβο στο ΙΚΕΑ, η περιφερειακή αρχή φαίνεται ότι θα μελετήσει και έναν κόμβο πιο κοντά στην πόλη, στο ύψος του Praktiker, «που θα ενωθεί με την περιοχή της Νιάρχου» (βέβαια ο δρόμος που ενώνει την εθνική οδό, σε αυτό το ύψος, με την εθνική οδό, είναι στενός).

Ο κ. Καχριμάνης… διαμήνυσε ότι δεν θα γίνει κόμβος επί της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Άρτας, στο ύψος του Κρυφοβού –στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον. Το σχετικό αίτημα κατέθεσαν κάτοικοι του Κρυφοβού. Το «όχι» του κ. Καχριμάνη βασίζεται στο ότι το οδικό αυτό τμήμα δεν έχει κυκλοφοριακό φόρτο μετά τη λειτουργία της Ιόνιας οδού, όπως έχουν άλλα οδικά τμήματα σε εθνικές οδούς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back