Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Όχι» στις εξορύξεις και υποσημειώσεις για τα αιολικά

Εικόνα του άρθρου «Όχι» στις εξορύξεις και υποσημειώσεις για τα αιολικά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/07/2020, 17:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κατηγορηματικά αντίθετοι στις εξορύξεις, αλλά και στα μεγάλα αιολικά πάρκα άνευ προϋποθέσεων και με υποσημειώσεις, δηλώνουν οι Πράσινοι.

Στην επίσκεψή τους στην Ήπειρο, το νέο κόμμα στο χώρο της πολιτικής οικολογίας, με γνωστές φυσιογνωμίες όπως ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος,  έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στην αντίθεσή τους στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, μίλησαν όμως και για τα αιολικά πάρκα.

Καταρχάς, ο κ. Τρεμόπουλος τόνισε ότι δεν πρόκειται πλέον για μια «κλιματική κρίση», αλλά για ένα «κλιματικό χάος».

Χαρακτήρισε τις εξορύξεις «απαρχαιωμένο μοντέλο» και προειδοποίησε ότι, ακόμα και σε χώρες με μεγαλύτερη τεχνοκρατική ικανότητα, «έχουμε δει πολλά».

Μίλησε επίσης για τα γεωπολιτικά συμπαρομαρτούντα της εξόρυξης και διακίνησης του φυσικού αερίου και πώς χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, μπαίνουν σε κινδύνους. «Είμαστε σε ευαίσθητη περιοχή, δεν είναι μόνο οι πλάκες που κουνιούνται», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αντιπροτείνουμε ένα άλλο μοντέλο ενέργειας» τόνισε, το οποίο προϋποθέτει εξοικονόμηση. Ειδικά για τα αιολικά πάρκα, ο κ. Τρεμόπουλος ξεκαθάρισε ότι οι «Πράσινοι» δεν συμφωνούν με τη δαιμονοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ούτε όμως με τη χρήση μεγάλων κατασκευών  ως «άλλοθι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Είπε συγκεκριμένα ότι οι Πράσινοι προτείνουν το «πάγωμα και τον επανασχεδιασμό» της εγκατάστασης και την προτεραιότητα σε αιολικά, μικρά και μεσαία, με συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις και στον έλεγχο.

Οι Πράσινοι βρίσκονται στην Ήπειρο, σε εξόρμηση κατά των εξορύξεων, από τις 3 ως τις 12 Ιουλίου. Στη συνέντευξη μίλησαν επίσης ο Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, καθηγητής πανεπιστημίου, μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «συνεχίζουμε σα να μη συμβαίνει τίποτε», παρά την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής δηλαδή και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι τα διαβόητα κοιτάσματα στο Αιγαίο, δεν υφίστανται. Μίλησε επίσης η Ελένη Καρασαββίδου, ΕΔΙΠ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και o Μιχάλης Τσιαμτσάρης, εκπρόσωπος του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, που συνεργάζεται με τους Πράσινους.   

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back