dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «μάχη» της ανεμογεννήτριας

Εικόνα του άρθρου Η «μάχη» της ανεμογεννήτριας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/06/2020, 01:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το αιολικό πάρκο στο όρος Λάκμος, ή καλύτερα τα τέσσερα αιολικά πάρκα που θα λειτουργήσουν ενιαία από την ίδια εταιρία, τη γερμανική ABO Wind AG, δεν προέκυψε έτσι ξαφνικά. Έχει προηγηθεί τουλάχιστον μία αλληλογραφία δύο ετών με τοπικές υπηρεσίες, όπως προκύπτει από τον φάκελο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε δημόσια διαβούλευση.

Με τον νέο νόμο για το περιβάλλον να δίνει το πράσινο φως για διευκολύνσεις και για επιτάχυνση των διαδικασιών εγκατάστασης αιολικών σταθμών και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να διακηρύττει τη «μεταλιγνιτική εποχή», οι σχεδιασμοί για αιολικά πάρκα ανά την Ελλάδα προχωρούν. Την ίδια ώρα όμως οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών εντείνονται.

Εκπρόσωποι ομάδων πολιτών προσπαθούν να υπεραμυνθούν της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και παράλληλα να αποδυναμώσουν τα επιχειρήματα για τα οφέλη από τη συγκεκριμένη Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας, επικαλούμενοι την αστάθεια της αιολικής ενέργειας και τη μικρή πραγματική απόδοσή της. Η κριτική είναι πιο έντονη όταν τα πάρκα αυτά χωροθετούνται σε περιοχές Natura, κι ενώ εκκρεμεί το νέο χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ. 

Στην Ήπειρο, το πρώτο αιολικό πάρκο εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2017. Ένα μικρό πάρκο τριών ανεμογεννητριών κοντά στο Μέτσοβο, με τον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη να κάνει τη χαρακτηριστική δήλωση: «Σήμερα σπάμε αυγά στην Ήπειρο». Πέρσι ακολούθησε το μεγάλο αιολικό πάρκο στον Κασιδιάρη, στο Πωγώνι, ισχύος 90 MW, από την εταιρία «Ελ. Τεχ. ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.», η οποία πρόσφατα απορροφήθηκε από την εταιρία «Ελλάκτωρ». Για τη χωροθέτηση του πάρκου αυτού, η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου είχε γνωμοδοτήσει θετικά από το 2011. Σημειωτέον ότι η αρμόδια αρχή για την περιβαλλοντική αδειοδότηση τέτοιων έργων είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος.  

Και τώρα ένα ακόμη μεγάλο αιολικό πάρκο, ισχύος 88,45 MW, από την εταιρία ABO Wind AG, για το οποίο εκφράζονται αντιδράσεις ενώ δεν λείπουν και οι πολιτικές τοποθετήσεις. Αίσθηση προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση του κ. Καχριμάνη ο οποίος διαφωνεί με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε εκτάσεις του όρους Λάκμος που βρίσκεται στα διοικητικά όρια των Δήμων Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων, παρά την ένθερμη στήριξή του σε επενδύσεις κάθε είδους, και κυρίως στην έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων αλλά και σε αιολικά πάρκα, όπως του Κασιδιάρη.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, τα αιολικά πάρκα δεν πρέπει να γίνονται σε περιοχές στις οποίες αναπτύσσονται άλλες δραστηριότητες ή που διέπονται από αυστηρό πλαίσιο προστασίας. Η επίμαχη περιοχή για την ανάπτυξη αιολικού πάρκου στην κορυφογραμμή του όρους, εντάσσεται σε περιοχή Natura, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει ανεμογεννήτριες ακόμα και σε υψόμετρο 2.100 μ. Τις ενστάσεις του ο περιφερειάρχης τις παρουσίασε ως «προσωπικές θέσεις» του, στην προσπάθειά του να μην προσδώσει πολιτικό χαρακτήρα στην τοποθέτησή του –κάτι που είναι αδύνατον. 

Το δικό του «όχι» είπε και ο δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας μέσω facebook, σπεύδοντας να δηλώσει ότι «ο Δήμος δεν ενημερώνεται επίσημα για όλες τις αδειοδοτήσεις που αφορούν τα αιολικά στην περιοχή του» όπως και ότι ο Δήμος θα καταθέσει τις αντιρρήσεις του στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Στον φάκελο της εν λόγω ΜΠΕ, υπάρχει πάντως καταρχήν σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου Μετσόβου, τον Μάρτιο του 2018, για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης επτά ανεμογεννητριών στη θέση «Περιστέρι-Κορφούλα» στο Μεγάλο Περιστέρι του Δήμου Μετσόβου και για την εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού. Αφορά το ένα από τα τέσσερα αιολικά της εταιρίας ABO Wind AG. Τον Οκτώβριο του 2018, ακολούθησε νέα έγκριση του συμβουλίου για την εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού στη θέση «Περιστέρι-Αλάτιστα» του Δήμου Μετσόβου.

Στον ίδιο φάκελο, υπάρχουν και οι θετικές (υπηρεσιακές) γνωμοδοτήσεις από τον Μάιο του 2019 για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στο Περιστέρι από την Περιφερειακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου.


ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

H εταιρία ABO Wind AG θέλει να αναπτύξει τέσσερα αιολικά πάρκα στις θέσεις «Περιστέρι-Κορφούλα», «Περιστέρι-Πύργος», «Περιστέρι-Αλάτιστα» και «Περιστέρι-Καλόγηρος», για τα οποία έχει πάρει άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Το συνολικό μήκος της κορυφογραμμής ανάπτυξης του έργου είναι περίπου 7.900 μ. Τα τέσσερα πάρκα περιλαμβάνουν συνολικά 29 ανεμογεννήτριες, οι οποίες χωροθετούνται σε υψόμετρο από 1.410 μ. έως 2.082 μ. Η κάθε ανεμογεννήτρια, με προέλευση από τη Γερμανία, θα φέρει ονομαστική ισχύ 3.050kW, ενώ θα αποτελείται από έναν μεταλλικό πυλώνα ύψους 99 μ. Για την εγκατάσταση των πάρκων, θα απαιτηθεί η βελτίωση ή διάνοιξη δρόμων πολλών χιλιομέτρων.

Στις θέσεις «Περιστέρι-Κορφούλα» και «Περιστέρι-Πύργος» είχε σχεδιαστεί στο παρελθόν ένα αιολικό πάρκο με 32 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 27,20MW, και με φορέα υλοποίησης την εταιρεία «Centimi AE», η οποία δεν ολοκλήρωσε την επένδυση. Η ΡΑΕ ανακάλεσε την άδεια παραγωγής του συγκεκριμένου έργου το 2016, και η εν λόγω περιοχή αποδεσμεύτηκε, με την ABO Wind AG να «καταλαμβάνει» το κενό. Για το συγκεκριμένο πάρκο της εταιρίας Centimi, η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας είχε πει «ναι» κατά πλειοψηφία το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ