Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

«Όχι» σε δύο φωτοβολταϊκά πάρκα

Εικόνα του άρθρου «Όχι» σε δύο φωτοβολταϊκά πάρκα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/09/2020, 19:32
ΗΠΕΙΡΟΣ

«Όχι» στην εγκατάσταση δύο φωτοβολταϊκών πάρκων, με το καθένα να έχει ισχύ 12,524MWp, στους Σπαθαραίους Μαργαριτίου στην Περιφερειακή Ενότητας Θεσπρωτίας είπε η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πρόκειται για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα με φορέα υλοποίησης τη γερμανική εταιρία ABO Wind AG, η οποία δραστηριοποιείται πολύ τον τελευταίο καιρό στην περιοχή.

Η αρνητική γνωμοδότηση (κατά πλειοψηφία) επί των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα δύο πάρκα βασίστηκε στο ότι το δίκτυο της ΔΕΗ είναι κορεσμένο. Επί τάπητος τίθεται πια από την Περιφέρεια Ηπείρου και το ζήτημα της χωροταξίας για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας – το οποίο η περιφερειακή αρχή το είχε φέρει στο προσκήνιο, πριν από λίγο καιρό, με αφορμή το σχεδιαζόμενο μεγάλο αιολικό πάρκο στο Περιστέρι.

 «Ο ρόλος μας ως επιτροπή είναι γνωμοδοτικός. Αν υπήρχε χωροταξία για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και αν το δίκτυο της ΔΕΗ είχε ανανεωθεί, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει. Το δίκτυο είναι κορεσμένο και γι’ αυτό η γνωμοδότηση είναι αρνητική» αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος της επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση.

Παράλληλα, η κα Μπραΐμη αφήνει αιχμές κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας: «Είναι απορίας άξιο που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προχωρά σε θετικέ γνωμοδοτήσεις ανάλογων έργων, όταν υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back