Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν οι Foreigner τα είδαν… διπλά

Εικόνα του άρθρου Όταν οι Foreigner τα είδαν… διπλά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2022, 16:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το 1978 οι Foreigner ήταν έξι και με το ζόρι πατούσαν τα 30, οι περισσότεροι εξ αυτών. Τότε, ήταν μια εποχή που το AOR, το «album-oriented rock» δηλαδή, έπαιρνε όλο και περισσότερο χώρο στα αμερικάνικα ραδιόφωνα.

Το Double Vision που βγήκε στις 20 Ιουνίου, ήταν μια από τις καλύτερες εκφάνσεις του, από μια μπάντα που μέχρι τουλάχιστον τα 4 πρώτα της άλμπουμ «κοιτούσε στα μάτια» κάθε «σοβαρό» εκπρόσωπο του hard rock.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Το Double Vision ήταν το δεύτερο άλμπουμ και πιο εμπορικό από το πρώτο. Ο Μικ Τζόουνς, κιθαρίστας και φυσικός αρχηγός της μπάντας, είναι από εκείνους που έχουν τη συνταγή για τα «αιχμαλωτιστικά riffs» και σε ένα βαθμό, τη χρησιμοποίησε στο Double Vision.

O δίσκος δεν ήταν κανένα αριστούργημα. Ήταν όμως πάνω από το μέσο όρο, για μια μπάντα που έγραφε κυρίως «εμπορικό ροκ» (ο,τι και να σήμαινε τότε αυτό), το οποίο εύκολα οι ψαγμένοι κριτικοί έθαβαν στα άρθρα τους.

Οι Foreigner όμως δεν ήταν τυχαίοι. Πλην του Τζόουνς, υπήρχε ο Ίαν μακ Ντόναλντ που μοίραζε τη μουσική του ύπαρξη μεταξύ King Crimson και διαφόρων προσωπικών πρότζεκτ και μέχρι το θάνατό του, τον περασμένο Φεβρουάριο, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους άγγλους μουσικούς. Επίσης, υπήρχε ο Λου Γκραμ(άτικο), ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς ερμηνευτές του FM Rock, μαζί με τον Τζο Πέρι των Journey (τότε).

Όσο για τα κομμάτια, το ομώνυμο είναι δεσπόζον, ωστόσο τουλάχιστον τα άλλα δύο σινγκλ Hot Blooded και Blue Morning, Blue Day, καθώς και το οργανικό Tramontane δίνουν τη γενική εικόνα. Λείπει ένας «δυναμίτης» όπως το Long, Long Way from Home –από τον πρώτο δίσκο- αλλά και η ραφιναρισμένη εκδοχή των σούπερ επιτυχιών που θα έρθει με το «4», το τέταρτο άλμπουμ τους (αυτό ντε, που περιμένουν ένα κορίτσι σαν εσένα κ.λπ.).


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back