ΚΟΣΜΟΣ

Οριακό αποτέλεσμα και διχασμός στις ΗΠΑ

Εικόνα του άρθρου Οριακό αποτέλεσμα και διχασμός στις ΗΠΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2020, 09:47
ΚΟΣΜΟΣ

Στην πολιτεία της Τζώρτζια, χωρίζουν τους δύο μονομάχους των αμερικάνικων εκλογών μόλις 1.775 ψήφοι με πρώτο τον Τραμπ. Αν ο Μπάιντεν καταφέρει να καλύψει την απόσταση στο 1% της καταμέτρησης που απομένει, θα πάρει 16 εκλέκτορες και θα σφραγίσει τη νίκη του, ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί στις υπόλοιπες τέσσερις πολιτείες όπου δεν έχει τελειώσει ακόμα η ψηφοφορία.

Η επιστολική ψήφος που κατά περίπτωση κρίνεται 9 προς 1 υπέρ του Μπάιντεν, έδωσε το προβάδισμα στους Δημοκρατικούς. Ωστόσο, ο διχασμός είναι βαθύς και ο Τραμπ τον εργαλειοποιεί. Όσο βλέπει ότι απομακρύνεται η εκλογή του, τόσο περισσότερο εφαρμόζει το από τριών μηνών σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων, για απονομιμοποίηση της επιστολικής ψήφου.

«Αν μετρηθούν οι νόμιμες ψήφοι, κερδίζω με ευκολία», υποστήριξε ο Τραμπ, που έκανε δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο, σπεύδοντας να συμπληρώσει πως η συνέχιση της καταμέτρησης του δείχνει ότι διαπράττεται «νοθεία», στο πλαίσιο της προσπάθειας των αντιπάλων του να του «κλέψουν» τον θρίαμβο.

Ωστόσο φαίνεται ότι ακόμα και το κόμμα του δεν συμμερίζεται πλέον τη διάθεσή του να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Είναι ενδεικτικό ότι το διάγγελμά του διακόπηκε σχεδόν στον αέρα από τηλεοπτικά δίκτυα όπως το NBC και το ABC.

Ο δε Μπάιντεν, δήλωσε: «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι όταν τελειώσει η καταμέτρηση, η γερουσιαστής Χάρις και εγώ θα ανακηρυχτούμε νικητές. Για αυτό το λόγο, ζητώ από όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι... Η διαδικασία προχωρεί».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back