Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όλα καλά κι όλα ωραία με τα led…

Εικόνα του άρθρου Όλα καλά κι όλα ωραία με τα led…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/08/2022, 18:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων έρχεται να υποστηρίξει τις πολιτικές της επιλογές για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σε επίπεδο ΦοΔΣΑ, και για τα led, για τις οποίες δέχεται έντονη κριτική τα τελευταία χρόνια. Το επιχείρημά της είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις ο βασικός της σκοπός είναι να μην επιβαρυνθεί ο πολίτης ούτε ένα ευρώ. Για τα led, υποστηρίζει μάλιστα ότι το όφελος του Δήμου για μια δεκαετία μπορεί να φτάσει τα 12 εκατ. ευρώ… Με άλλα λόγια, η δημοτική αρχή εμφανίζεται ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τα led. Το ίδιο και η περιφερειακή αρχή.

Με σημερινή της ανακοίνωση, η δημοτική αρχή έρχεται να απαντήσει στον νέο γύρο κριτικής που δέχεται για τα δύο «μέτωπα». Καταρχάς αναφέρει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων και η αντικατάσταση του οδοφωτισμού είναι δύο ζητήματα που δεν μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά.

Διαβάστε: Αντιδράσεις για την έκπτωση 1% στα led

«Όση προσπάθεια κι αν κάνουν οι όψιμοι περιφερειομάχοι και τα εξαπτέρυγά τους δεν μπορούν να πείσουν ούτε τους εαυτούς τους. Η δημοτική αρχή τοποθετήθηκε με σαφήνεια στη συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ όπως έχει πράξει και στο παρελθόν. Αν η θέση της δεν ικανοποίησε όσους σήμερα θέλουν πίσω τις αρμοδιότητες που με την υπογραφή τους εκχώρησαν στην Περιφέρεια, είναι δικό τους πρόβλημα» υπογραμμίζει. 

Προσθέτει δε ότι δεν θα δεχθεί να πληρώσουν οι Γιαννιώτες «τις αδυναμίες ή τις σκοπιμότητες άλλων δήμων της Ηπείρου που εξακολουθούν να μην φέρνουν τα απορρίμματά τους στο εργοστάσιο επεξεργασίας (σ.σ. κάτι που συνδέεται βέβαια με τη μη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων)». «Αν κάποιοι αποφάσισαν να χαρατσώσουν τους πολίτες για τους δικούς τους λόγους αναλαμβάνουν και την ευθύνη τους» επαναλαμβάνει.

Μέσα στο κλίμα της εξοικονόμησης πόρων, η δημοτική αρχή υποστηρίζει για το έργο της αντικατάστασης του οδοφωτισμού ότι ο Δήμος δεν χρεώθηκε ούτε ένα ευρώ για την εκπόνηση των μελετών και των τευχών δημοπράτησης (που καλύφθηκαν μέσω του Μηχανισμού ΕLENA της ΕΤΕπ και τη σύμβαση που έχει μαζί της η Περιφέρεια Ηπείρου). «Δεν θα χρεωθεί ούτε ένα ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία του έργου, που θα αφορά σε όλη την έκταση του Δήμου και σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες! Με την ολοκλήρωση του έργου αντικατάστασης του οδοφωτισμού θα δοθεί η δυνατότητα για άμεση μείωση των ανταποδοτικών τελών» αναφέρει.

Σε αυτό το σημείο καταθέτει κάποια στοιχεία για το έργο με τη μορφή Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), για το οποίο δόθηκε έκπτωση 1% -αρχικός προϋπολογισμός 19,2 εκατ. ευρώ, κόστος 19 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει, ο προϋπολογισμός σε ένα έργο ΣΕΑ δεν καθορίζεται με ποσότητες εργασιών και τιμές μονάδας ενός κλασικού δημόσιου έργου αλλά προκύπτει από την Ελάχιστη Εκτιμώμενη Εξοικονόμηση Ηλεκτρικής Ενέργειας η οποία για τον διαγωνισμό του Δήμου Ιωαννιτών προσδιορίστηκε στο 62,42% επί της τρέχουσας ενεργειακής κατανάλωσης του οδοφωτισμού.

«Το ποσοστό αυτό κρίνεται ικανοποιητικό και μάλιστα είναι αυξημένο σε σχέση με άλλες περιοχές όπου προσδιορίζεται από 57% μέχρι 60%. Σε όλη την περίοδο λειτουργίας του έργου -12 έτη- ο Δήμος θα έχει ταμειακή εξοικονόμηση, που υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάνει στο ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως με βάση τις σημερινές τιμές. Αυτά τα χρήματα θα επιστρέφουν στους δημότες με μείωση των ανταποδοτικών τελών» αναφέρει.

Αποδίδει δε την κριτική που δέχεται («λάσπη» τη χαρακτηρίζει) στη… θλίψη ορισμένων όχι μόνο για το ότι «προχωρά το έργο των led» αλλά και γενικότερα για το ότι προχωρά γενικότερα το έργο της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων. Αυτούς τους… ορισμένους, τους προτρέπει να «συνεχίσουν να σκιαμαχούν».

Τοποθέτηση για τα led έκανε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου (με πολλά θέματα… στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης) και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Ο κ. Καχριμάνης μίλησε για κέρδος του Δήμου Ιωαννιτών από την προσφορά της αναδόχου εταιρίας. Και όντως, όπως έχει καταγραφεί από την πρώτη στιγμή, το εγγυημένο οικονομικό όφελος ανέρχεται σε 3,74 εκατ. ευρώ σε 12 χρόνια.

«Όταν βγήκε η διακήρυξη του έργου με τις τότε τιμές της κιλοβατώρας, το κόστος του Δήμου Ιωαννιτών χωρίς Φ.Π.Α. για δώδεκα χρόνια ήταν 24.797.641,587 ευρώ. Το συνολικό κέρδος του Δήμου Ιωαννιτών από την αντικατάσταση είναι 3.747.682,56 ευρώ συν τον εξοπλισμό που θα αλλάξει όλος. Δεν βάζει ευρώ και βρίσκεται σε ένα έργο τελειωμένο, στο οποίο στο τέλος των 12 ετών θα λάβει 3.747.682,56 ευρώ, με βάση τις τιμές κατά τη διαμόρφωση της διακήρυξης και όχι τώρα που η μεγαβατώρα έχει ξεφύγει. Το 1% είναι από αυτά που η εταιρία κερδίζει και δίνει αυτό το ποσό στον Δήμο Ιωαννιτών» είπε. Ο Δήμος Ιωαννιτών μιλάει για όφελος 12 εκατ. ευρώ «με βάση τις σημερινές τιμές»…

Όσο για την έκπτωση 1%, ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε ότι «τα πράγματα ήταν μετρημένα ακόμα και για 0% έκπτωση», χωρίς να εξηγήσει το πώς και το γιατί. «Είχαμε σφίξει τα πράγματα από την αρχή. Τα είχα πει στους συναδέλφους, πως αυτά είναι μετρημένα και για μηδέν έκπτωση. Τα έχω πει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή. Δεν μπορούν να βγαίνουν συνάδελφοι σήμερα και να καταγγέλλουν πως στο μεν εργοστάσιο κυνηγάω την εταιρία και στα Led στο Δήμο Ιωαννιτών ανοίγω διάπλατα τις πόρτες», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η ανάδοχος εταιρία, η ΤΕΡΝΑ, έχει μια παράδοση στην περιοχή από την εποχή Φίλιου (πρώτη θητεία) με την κατασκευή της μονάδας βιολογικού καθαρισμού.

Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του εν έτει 2020 περί έκπτωσης 50%, η απάντησή του δεν ήταν σαφής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back