Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα led των 19 εκατ. ευρώ και της έκπτωσης του 1%

Εικόνα του άρθρου Τα led των 19 εκατ. ευρώ και της έκπτωσης του 1%
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/07/2022, 22:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Mετά από τρία χρόνια, υπάρχει ανάδοχος για το έργο (παροχή υπηρεσιών) της αντικατάστασης του οδοφωτισμού με led στον Δήμο Ιωαννιτών. 

Η ένωση εταιριών ΤΕΡΝΑ-Fotagonled, μετά από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι αυτή που αναλαμβάνει το έργο με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ). 

Το ποσοστό δε της έκπτωσης που έδωσε, είναι ελάχιστο, μόλις 1%. Η οικονομική προσφορά της ανέρχεται σε 18.997.000 ευρώ, όταν ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 19,2 εκατ. ευρώ (οι τιμές με ΦΠΑ).

H υπόθεση της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών ταλαιπωρεί την πόλη των Ιωαννίνων εδώ και τρία χρόνια.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ αποφάσισε να συμπράξει με την Περιφέρεια μέσω του Μηχανισμού ELENA της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και να ακυρώσει τον διαγωνισμό αντικατάστασης του οδοφωτισμού με led της προηγούμενης δημοτικής αρχής (για 2.649 led, με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ με ιδίους πόρους και με την προσδοκία ένταξης της παρέμβασης στο ΕΣΠΑ).

Σε αυτή την υπόθεση γράφηκαν πολλά κεφάλαια, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να έχουν βάσιμα επιχειρήματα κατά του τρόπου υλοποίησης του έργου αλλά και ενστάσεις για τα δεδομένα (π.χ. αριθμό λαμπών, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας) και με τη δημοτική αρχή να τα προσπερνά και να επιμένει στη συμμαχία της με την περιφερειακή αρχή, η οποία είχε δει ήδη τον Δήμο Ηγουμενίτσας να αποσύρει το ενδιαφέρον του όπως και τον Δήμο Αρταίων.

Παρά τις πολλές πολιτικές αναταραχές, η δημοτική αρχή μέσω Οικονομικής Επιτροπής επικύρωσε τη συμφωνία της με την περιφερειακή αρχή να γίνει το έργο με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Ο διαγωνισμός έγινε, ακυρώθηκε μία φορά από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, και ξαναέγινε τον Ιανουάριο του 2022.

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου, η Οικονομική Επιτροπή  της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοίνωσε την ανάδειξη της ΤΕΡΝΑ-Fotagonled ως αναδόχου του έργου με τον επίσημο τίτλο «Παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών» με προϋπολογισμό 15,5 εκατ. ευρώ (19,2 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ).

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου ήταν λιτή. Αναφορά μόνο στο όνομα του αναδόχου σχήματος. Ούτε λέξη παραπάνω. Ούτε καν ποια είναι η οικονομική προσφορά και η τεχνική προσφορά. Η ανακοίνωσή της ήταν τόσο τυπική σαν να πρόκειται για ένα έργο αποκατάστασης βατότητας προς κτηνοτροφικές μονάδες προϋπολογισμού 74.400 ευρώ, κι όχι για ένα σημαντικό έργο μεγάλου κόστους που δεσμεύει την πόλη για 12 χρόνια.. Φυσικά, δεν υπήρξε και καμία ανακοίνωση από τον Δήμο Ιωαννιτών.

Άγνωστο παραμένει προς το παρόν αν υπήρξε κάποιος προβληματισμός από τα μέλη της οικονομικής επιτροπής για την ελάχιστη έκπτωση που δόθηκε.

Η ένωση εταιριών ΤΕΡΝΑ Α.Ε.-FOTAGONLED A.E ήταν η μόνη που συμμετείχε στον διαγωνισμό παρά τις αντίθετες προσδοκίες που καλλιεργούνταν περί συμμετοχής πολλών εταιριών και μεγάλου ανταγωνισμού. Θα αναλάβει λοιπόν τα νέα 17.624 φωτιστικά σώματα (το 70% του φωτισμού, σύμφωνα με τον Δήμο Ιωαννιτών) και τη λειτουργία του συστήματος για 12 χρόνια, με τον Δήμο Ιωαννιτών να πληρώνει ετησίως και αναλόγως μέσω των ανταποδοτικών τελών της.

Σύμφωνα με το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού που έφτασε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, το οικονομικό όφελος του αναδόχου είναι 15,3 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ -18,997 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ- για μια 12ετία (τόσα πρέπει να πληρώνει ο Δήμος μέσω ανταποδοτικών τελών), ενώ το εγγυημένο οικονομικό όφελος του Δήμου ανέρχεται, για την ίδια περίοδο, σε περίπου 3,5 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Οι δε τιμές έχουν υπολογιστεί για το έτος βάσης ενεργειακής κατανάλωσης στην τιμή kWh: 0,16€/KWh για το αντίστοιχο έτος και το σύνολο της συμβατικής περιόδου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΤΕΡΝΑ μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Ηπείρου τα τελευταία χρόνια, καθώς η θυγατρική της εταιρία, η «Αειφορική Ηπείρου», διαχειρίζεται τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης και βρίσκεται σε συνεχείς αντιπαραθέσεις με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Για την εξέλιξη με τον διαγωνισμό, υπήρξε αντίδραση (κυριακάτικα) από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Γιώργο Πρέντζα, η οποία παρεμπιπτόντως δεν εκπροσωπείται στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρεται, σε ανακοίνωσή της, στην ελάχιστη έκπτωση που δόθηκε στον διαγωνισμό και στον ανταγωνισμό που δεν υπήρχε, με τη συμμετοχή μιας μόνο εταιρίας. Η παράταξη εκτιμά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανηγυρίζει η Περιφέρεια Ηπείρου, θυμίζοντας παράλληλα και την εμπειρία ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων. Παράλληλα, θυμίζει και κάτι άλλο: τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη πριν από δύο χρόνια όταν με κάθε τρόπο υπεραμυνόταν της υλοποίησης του έργου (της παροχής υπηρεσιών) με ιδιωτικά κεφάλαια.

Οι δηλώσεις του κ. Καχριμάνη προ δύο ετών

Ήταν τον Ιούλιο του 2020 όταν ο κ. Καχριμάνης… είχε προαναγγείλει έκπτωση της τάξης του 50% στον διαγωνισμό για τα led των Ιωαννίνων. Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας (την οποία επισυνάπτει η παράταξη) σημειώνεται: «Η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού για το Δήμο Ιωαννιτών, αρχίζει μετά την αρχική έκπτωση του 50% επί του αρχικού προϋπολογισμού (που ανέρχεται σε 19.192.214 ευρώ), ήτοι λίγο πάνω από τα 9,5 εκ. ευρώ. Δηλαδή ο ανάδοχος θα πρέπει να δώσει προσφορά 50% και άνω, εξήγησε ο κ. Καχριμάνης».

Η παράταξη κάνει λόγο για «τερατώδη ψέματα» και για μια «εγκληματική ολοκλήρωση του διαγωνισμού» και ζητά να σταματήσει τόσο ο διαγωνισμός των Ιωαννίνων όσο και ο διαγωνισμός της Πρέβεζας με τη μορφή ΣΕΑ (Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης).

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή, αναδείχθηκε και ο ανάδοχος για τον διαγωνισμό led του Δήμου Πρέβεζας, το κοινοπρακτικό σχήμα Intrakat-Omexom. Στον διαγωνισμό αυτόν είχε συμμετάσχει και η εταιρία Citelum Italia SRL, η οποία δεν συνέχισε στο στάδιο των οικονομικών προσφορών. Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού αυτού ήταν 8.956.139 ευρώ με ΦΠΑ. Η οικονομική προσφορά της Intrakat είναι 8.674.064 ευρώ -επίσης ελάχιστη η έκπτωση.

«Το γεγονός ότι δύο από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους πανελλαδικά η ΤΕΡΝΑ και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ - και όχι φυσικά κανένας αυτοαπασχολούμενος τους περιοχής- αναλαμβάνουν  να πάρουν ζεστό χρήμα από το κράτος για να αλλάξουν τις λάμπες του οδοφωτισμού σε led, και μετά να εισπράττουν και τα ανταποδοτικά τέλη από τους Δήμους για 12 χρόνια, το μόνο που εγγυάται είναι την αύξηση των τελών για το λαό» είναι η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Προσθέτει δε ότι «αν η ενεργειακή αναβάθμιση γινόταν μέσω ΕΣΠΑ ή αυτεπιστασίας των Δήμων, το οικονομικό όφελος θα μπορούσε μέχρι και να ισοσκελίσει την άνοδο της τιμής του ρεύματος».

Στην ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει και κάτι άλλο: Ότι τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ψήφισαν τα του διαγωνισμού των led των Ιωαννίνων χωρίς καν να δουν την εισήγηση η οποία στάλθηκε μία ώρα μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back