Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αντιδράσεις για την έκπτωση 1% στα led

Εικόνα του άρθρου Αντιδράσεις για την έκπτωση 1% στα led
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/08/2022, 22:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο διαγωνισμός για τα led του Δήμου Ιωαννιτών, παρά τις ενστάσεις που υπήρχαν εξαρχής για τα δεδομένα και για τον τρόπο υλοποίησης του έργου, έγινε, και οι προσδοκίες για μεγάλη συμμετοχή εταιριών και για μεγάλες εκπτώσεις διαψεύστηκαν.

Διαβάστε: Τα led των 19 εκατ. ευρώ και της έκπτωσης του 1%

Μόνο μία εταιρία συμμετείχε στον διαγωνισμό, η ΤΕΡΝΑ μαζί με την Fotagonled, η οποία έδωσε έκπτωση μόλις 1% σε ένα έργο (παροχή υπηρεσιών) με αρχικό προϋπολογισμό 19,2 εκατ. ευρώ. Η περιφερειακή αρχή Ηπείρου αποφεύγει να σχολιάσει οτιδήποτε ενώ η δημοτική αρχή Ιωαννίνων, διά του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ, περιμένει πώς και πώς πότε θα ξεκινήσει το έργο, επιμένοντας στο βασικό της επιχείρημα ότι «το έργο θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τον Δήμο ο οποίος δεν θα δαπανήσει χρήματα και παράλληλα θα υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας». Και ουδέν σχόλιο για την έκπτωση 1%.

Την ίδια ώρα, η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ) τόσο στον Δήμο Ιωαννιτών όσο και στην Περιφέρεια Ηπείρου ζήτησαν από την πρώτη στιγμή να μην προχωρήσει το έργο υπό αυτές τις συνθήκες κάνοντας λόγο για «εγκληματική σύμβαση». Το ίδιο ζήτησε σήμερα και η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή». Η παράταξη έκανε λόγο «για ανθρώπους και πολιτικές επικίνδυνες και ζημιογόνες για τον τόπο και την κοινωνία».

Με σημερινή της ανακοίνωση, και η παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα έρχεται να μιλήσει για «ξεπούλημα του δημοτικού οδοφωτισμού για 12 χρόνια». Η παράταξη του κ. Μπέγκα αναρωτιέται για ποιο λόγο κρατάει χαμηλούς τόνους μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της κατακύρωσης του διαγωνισμού από την Περιφέρεια Ηπείρου και ζητάει να συνεδριάσει τουλάχιστον το Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα, σημειώνει ότι επιφυλάσσεται για ενέργειες στο πλαίσιο της υπεράσπισης των συμφερόντων των Γιαννιωτών.

Για την παράταξη, η ιστορία με τα led αποτελεί επανάληψη του διαγωνισμού για την αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιώτη. «Μετά τον διαγωνισμό-φιάσκο για την αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιώτη όπου είχαμε: Α) Υπερτιμημένο προϋπολογισμό, πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής. Β) Παραγκωνισμό των υπηρεσιών του Δήμου, Γ) Έλλειψη ανταγωνισμού (μια μόνο συμμετοχή στο διαγωνισμό) και Δ) Σχεδόν μηδενική έκπτωση και στο τέλος η εικόνα μιας βρώμικης πόλης, ζούμε μια επανάληψη όλων αυτών με το διαγωνισμό των λαμπτήρων led. Με τους ίδιους ακριβώς όρους και προϋποθέσεις ο δημοτικός οδοφωτισμός, βασική υποδομή του δήμου, παραδίδεται για 12 χρόνια σε ιδιώτη με τη συμμετοχή στο διαγωνισμό ενός μόνο ενδιαφερόμενου και με έκπτωση μόλις 1%, για ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 19 εκ. ευρώ. Κι όλα αυτά σε βάρος των γιαννιωτών, οι οποίοι ‘θα πληρώσουν το μάρμαρο’» αναφέρει. Και αναρωτιέται ποιος θα ενημερώσει τους γιαννιώτες για το όφελος από αυτή την ιστορία, ειδικά σε μια εποχή που η ενεργειακή κρίση μαστίζει τα νοικοκυριά.

Λίγες ώρες νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου για διάφορα θέματα, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας πήρε θέση κι αυτός για τα ακριβά led του οδοφωτισμού στους Δήμους Ιωαννιτών και Πρέβεζας. Οι δύο διαγωνισμοί κινήθηκαν παράλληλα, με το μοντέλο της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης και με φορέα δημοπράτησης την Περιφέρεια Ηπείρου. Ο αρχικός προϋπολογισμός για τα led Πρέβεζας ήταν 8,95 εκατ. ευρώ και η οικονομική προσφορά της Intrakat που αναλαμβάνει το έργο, 8,67 εκατ. ευρώ.

«Ατυχώς για τους δημότες ο κ. Καχριμάνης έπεσε έξω στις προβλέψεις του για την ανταγωνιστική διαδικασία που επιλέχτηκε και για έκπτωση της τάξης του 50%. Η έκπτωση που δόθηκε τελικά ήταν μόλις 1% για το έργο του Δήμου Ιωαννιτών και 3% για το έργο του Δήμου Πρέβεζας, με μοναδικούς συμμετέχοντες στη διαγωνιστική διαδικασία (ΣΕΑ) τους τελικούς αναδόχους!» ανέφερε ο κ. Ζάψας.

Η θέση του κ. Ζάψα ήταν εντέλει ότι «είναι στο χέρι των Δήμων να μη δεχτούν να επικυρώσουν με την υπογραφή τους αυτές τις ετεροβαρείς και λεόντειες συμβάσεις».

Μέχρι στιγμής, αυτές είναι οι αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί για τα έργα led με ΣΕΑ που ταλαιπωρούν ιδίως τα Γιάννενα εδώ και μια τριετία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back