ΕΛΛΑΔΑ

Όλα ήταν ένα «σχήμα λόγου»…

Εικόνα του άρθρου Όλα ήταν ένα «σχήμα λόγου»…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2019, 17:11
ΕΛΛΑΔΑ

Η δίκη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής έφτασε στη μεγαλύτερη μέρα της, κατά την οποία απολογήθηκε ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Η δίκη, έχει και ένα σημαντικό «γιαννιώτικο» κομμάτι στη δικογραφία και άλλα σημεία της.

Όλη η απολογία ήταν μια τεράστια αντίφαση, ενός ανθρώπου που κατέφυγε μέχρι και στη θεωρία ότι «η Ελλάδα ήταν στους ηττημένους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» ως… μη προσλαμβάνουσα τα υποσχεθέντα από τις μεγάλες δυνάμεις.

Κατά τα λοιπά, ο γενικός γραμματέας της ΧΑ δήλωσε «αθώος» και αρνήθηκε κάθε ευθύνη ακόμα και την πολιτική, ανασκευάζοντας με ένα αντίστοιχο σχήμα της «Ελλάδας ως ηττημένης του Β’ Παγκοσμίου», δηλώσεις του περί ανάληψης πολιτικής ευθύνης, μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα.

Η βασική υπερασπιστική γραμμή ήταν ότι το καταστατικό της ΧΑ που παραπέμπει κατευθείαν σε νεοναζιστικό μοντέλο οργάνωσης, είναι πλαστό. Το διαβόητο καταστατικό, το αρνήθηκε με κάθε τρόπο ο ηγέτης της οργάνωσης λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν ξέρει γραφομηχανή και ότι στην εποχή από την οποία χρονολογείται το δακτυλογραφημένο έγγραφο, υπήρχαν… υπολογιστές.

Γενικά, προσπάθησε να αποσυνδέσει την ύπαρξη της Χρυσής Αυγής από το παρελθόν της, που την κατατάσσει στο χώρο του σύγχρονου νεοναζισμού.

Στην προσπάθεια αυτή «έβαλε στο κάδρο» της ακροδεξιάς διάφορους, μεταξύ των οποίων και το σημερινό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ως διάδοχό του σε πολιτικές θέσεις ακροδεξιών οργανώσεων, αλλά και το πρώην «πρωθυπουργικό δεξί χέρι» Τάκη Μπαλτάκο.

Είπε μάλιστα, μεταξύ άλλων ότι «πήραμε καταστατικά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και φτιάξαμε ένα πλήρες καταστατικό» όταν πια η ΧΑ μπήκε στη Βουλή.

Ο κατηγορούμενος μετέφερε στην ευθύνη σε άπαντες πλην αυτού, «καρφώνοντας» κατ’ επιλογήν στελέχη του κόμματος, αφαιρώντας την ιδιότητα του μέλους από κάποια που βαρύνονται με αυτουργίες ή συναυτουργίες και λέγοντας ότι ήταν «απλοί οπαδοί» ή «υπάλληλοι των γραφείων. Ισχυριστηκε ότι έμαθε για τη δολοφονία του Φύσσα «το άλλο πρωί» από τη σύζυγό του, αλλά απαντώντας σε ερώτηση για ενδιάμεση συνδιάλεξή του με το βουλευτή Λαγό, είπε ότι «δεν μου είπε τίποτα».

Για το γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένη ομιλία του λίγες τη μεθεπόμενη της δολοφονίας και η ΧΑ μοίραζε τρυκάκια, ο Μιχαλολιάκος είπε ότι… «το σκεφτόταν να πάει». Γενικά, παρουσίασε τον εαυτό του ως τον τελευταίο έχοντα ευθύνη για ο,τιδήποτε συνέβαινε στη ΧΑ, από την έκδοση του περιοδικού της, μέχρι τον τρόπο λειτουργίας των οργανώσεών της.

Ο ηγέτης της ΧΑ περιέγραψε όλες τις, νεοναζιστικού τύπου και έμπνευσης δραστηριότητες της ΧΑ, ως «σχήμα λόγου». Αυτή την έκφραση χρησιμοποίησε για παλιότερες ατάκες του και κομμάτια ομιλιών, το ίδιο περίπου έκανε για το ναζιστικό χαιρετισμό, το ίδιο και για την πειθαρχία και τα «γυμνάσια» του κόμματος. Είπε ότι δεν υπήρχε πειθαρχία και πίστη στον ηγέτη και ότι είναι «κοινό χαρακτηριστικό» των Ελλήνων να μην πειθαρχούν. Ωστόσο το ακροατήριο της ΧΑ σηκώθηκε όταν μπήκε ο ηγέτης του στην αίθουσα.

Σε άλλα «ακροβατικά», ο ηγέτης της ΧΑ παρέθεσε στίχους του Βάρναλη, από την «Εξορία», ποίημα που αναφέρεται στον εκτοπισμό (και) κομμουνιστών στον Αη Στράτη, την περίοδο που υπουργός κυβερνήσεων ήταν ένα από τα είδωλα του κατηγορούμενου, ο δικτάτορας Μεταξάς.

Ανέτρεξε σε μια σειρά υποθέσεις για να υποδείξει ότι δεν διώχθηκαν πολιτικές ηγεσίες, από τη δολοφονία του Τεμπονέρα από το στέλεχος της ΝΔ Καλαμπόκα, μέχρι και την… εταιρία δολοφόνων, τη συμμορία που σκότωνε ηλικωμένους-ες για να τους πάρει την περιουσία.

Στη συμμορία ηγέτης ήταν ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε παλιότερα εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ, δήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας…

Βέβαια, ο γ.γ. της ΧΑ δεν αναφέρθηκε την απόπειρα δολοφονίας κατά των Κουσουρή-Φωτιάδη-Καραμπατσώλη, έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, το 1998, από τάγμα εφόδου της ΧΑ…

Η πρώτη μέρα της απολογίας, τελείωσε με αντιφασιστικά συνθήματα στην αίθουσα, ενώ ο κατηγορούμενος αποχωρούσε με τους οπαδούς του να είναι πάλι σε στάση προσοχής και πίσω από τη γραμμή των ΜΑΤ...



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back