Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οκτώ προτάσεις για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας

Εικόνα του άρθρου Οκτώ προτάσεις για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/11/2021, 10:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι «Πολίτες για την ανοιχτή τεχνολογία», μια διεπιστημονική ομάδα που σχηματίστηκε προκειμένου να συμμετέχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο για το πάρκο τεχνολογίας και τις ανάγκες της Ηπείρου, ολοκλήρωσε έναν κύκλο επαφών και δημόσιας διαβούλευσης που κράτησε 4 μήνες, με συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς, επαφές, αλλά και μια διαδικτυακή εκδήλωση που έγινε πρόσφατα.

Τώρα, οι οκτώ υπογράφοντες και υπογράφουσες (δρ Χρήστος Γιωτίτσας, ερευνητής, δρ. Βασίλης Κωστάκης, καθηγητής, δρ. Βασίλης Νιάρος, ερευνητής, δρ. Άλεξ Παζαΐτης, ερευνητής, δρ. Αλέκος Πανταζής, ερευνητής, δρ. Χριστίνα Πριάβολου, ερευνήτρια, Μίνα Κουβάρα, υποψ. Διδάκτορας, Νικηφόρος Τσιούρης, υποψ. Διδάκτορας) παρουσιάζουν το αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης, συνοψισμένο σε οκτώ προτάσεις για ένα πιθανό τέτοιο πάρκο:

1. Να έχει κοινόχρηστα γραφεία (coworking space).  Αυτοαπασχολούμενοι/ες καθώς και φοιτητές/τριες θα μπορούν να εργάζονται  εκεί ενεργοποιώντας συνεργασίες και ανταλλαγή γνώσης. Επίσης, το πάρκο  θα μπορούσε να προσελκύσει άτομα που εργάζονται απομακρυσμένα στον χώρο  της τεχνολογίας και αναζητούν μέρη για να εγκατασταθούν προσωρινά  («ψηφιακοί νομάδες»).
2. Να έχει ένα κοινόχρηστο εργαστήριο  κατασκευών (makerspace). Όλοι οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση,  όμως προτεραιότητα θα δίνεται στις στεγασμένες στο πάρκο επιχειρήσεις,  στα σχολεία και στο πανεπιστήμιο. Η σύνδεση του κοινόχρηστου εργαστηρίου  με την τοπική οικονομία (π.χ., αγροτική παραγωγή, οινοποιεία) μπορεί να  προσφέρει μια διέξοδο στην πρωτογενή παραγωγή όσον αφορά σε λύσεις  αυτοματισμού, ελέγχου και ψηφιακής μετάβασης. Η γνώση παράγεται τοπικά  και δημιουργεί αξία για την περιοχή. Τέλος, οι εκπαιδευτικές προεκτάσεις  τέτοιων χώρων είναι σημαντικές (π.χ., η πρόταση της ΕΕΛΛΑΚ για τα  Ανοιχτά Εργαστήρια Εκπαιδευτικής Καινοτομίας).
3. Να ενσωματώνει  διαδικασίες δημοκρατικής συνδιαμόρφωσης της διαχείρισης τωνκοινόχρηστων  γραφείων και του κοινόχρηστου εργαστηρίου κατασκευών από τους πολίτες  και φορείς που είναι μέλη.
4. Να παρέχει προνόμια (π.χ., έκπτωση  σε ενοίκιο) στις στεγασμένες στο πάρκο επιχειρήσεις που παράγουν  ανοιχτές τεχνολογίες (ελεύθερο λογισμικό/λογισμικό ανοικτού κώδικα ή/και  υλισμικό ανοικτού κώδικα). Αν η επιχείρηση μπορεί να τεκμηριώσει τον  αντίκτυπο του ανοικτού της προϊόντος ή υπηρεσίας στην περιοχή της  Ηπείρου, τα προνόμια να είναι ακόμα μεγαλύτερα.
5. Να παρέχει  προνόμια σε φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας  (π.χ., ΚοινΣΕΠ) που ασχολούνται ευρύτερα με την τεχνολογία. Τέτοιες  επιχειρήσεις έχουν συνεργατικές/συμμετοχικές δομές και σημαντικό  αποτύπωμα στην τοπική οικονομία.
6. Να ευνοεί τη διάδραση και  συνεργασία μεταξύ φορέων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Συγκεκριμένα:  α) να ενσωματώσει το ΚΕΠΑΒΙ όπου την τελευταία διετία αναπτύσσεται ένα  τοπικό οικοσύστημα «δημιουργικής/κοινωνικής οικονομίας», β) να  ενσωματώσει το επικείμενο πάρκο αγροτικής ανάπτυξης. Η διοργάνωση  εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους/τις αγρότες και παραγωγούς/σχεδιαστές  όλης της Ηπείρου είναι μια καλή αρχή.
7. Να ενθαρρύνει την  ανάπτυξη και λειτουργία κοινοτικών σχημάτων καθαρής ενέργειας για την  αύξηση της ενεργειακής αυτονομίας της Ηπείρου. Δείτε εδώ τις προτάσεις  για ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων στην Ελλάδα από τις Greenpeace, WWF,  Electra Energy και REScoop.
8. Να είναι ανοικτό στην τοπική  κοινωνία και εύκολα προσβάσιμο από αυτήν. Ο σχεδιασμός να λάβει υπόψη  του τις πραγματικές ανάγκες των ΑμεΑ (π.χ., εργονομικά γραφεία, πρόσβαση  στην περιοχή, αποχωρητήρια) και τη διαφορετικότητα των ανθρώπων  (φυλετικές και έμφυλες διαστάσεις).


Το χρονικό του δημοσίου διαλόγου, το σκεπτικό καθώς και οι προτάσεις υπάρχουν αναλυτικότερα στην ιστοσελίδα opentechpark.org. Οι προτάσεις έχουν αποσταλεί στην Περιφέρεια Ηπείρου με τη σημείωση ότι η λίστα μπορεί και χρειάζεται περισσότερη εμβάθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ
Τάκης
Σαχλαμάρες. Αφήστε να έρθουν μεγάλες εταιρίες για να δουλέψει κόσμος και αφήστε τις ασυναρτησίες περί κοινόχρηστων γραφείων. Θα πάει το πλιάτσικο σύννεφο και θα καταντήσει πάρκο ρεμπεσκέδων...
Βασίλης Κωστάκης
Τέτοια γραφεία υπάρχουν σε πολλά μέρη του κόσμου. Πέρα από ότι υποστηρίζονται νέοι άνθρωποι με πρόσβαση σε μια βασική γι'αυτούς υποδομή, δημιουργούνται πολλές συνεργασίες και υπάρχει ανταλλαγή γνώσης. Σχετικά με το "πλιάτσικο", έχουμε χρόνια στην Ελλάδα δημόσιες βιβλιοθήκες και δεν έχει παρατηρηθεί αυτό το πλιάτσικο, ούτε οι βιβλιοθήκες έχουν γίνει χώροι ρεμπεσκέδων. Για παράδειγμα, δείτε τη βιβλιοθήκη της Βέροιας που είναι πνοή πολιτισμού και δημιουργικότητας για την πόλη (30000 μέλη σε μία πόλη 45000 κατοίκων). Η εν λόγω βιβλιοθήκη παρέχει κάποιες από τις υποδομές που αναφέρει η πρότασή μας.
Τάκης
Μιλάμε για δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου. Η πρόταση των 8 σημείων μοιάζει περισσότερο σαν πρόταση για δημιουργία εργαστηρίου πληροφορικής σε Πανεπιστήμιο... Όταν λέμε να δημιουργήσουμε βιομηχανική περιοχή θα δημιουργήσουμε βιομηχανική περιοχή και όχι ...εμποροπανήγυρη.
Βασίλης Κωστάκης
Καταρχάς μιλάμε για δημιουργία "πάρκου τεχνολογίας και έρευνας". Συνεπώς είναι και η έρευνα συστατικό στοιχείο του σχεδιασμού. Και η έρευνα προϋποθέτει ανοικτότητα. Δεύτερον, το πάρκο τεχνολογίας και έρευνας δεν είναι βιομηχανική περιοχή (π.χ., δείτε ΒΙ.ΠΕ.). Τρίτον, οι προτάσεις μας βασίζονται σε συμπεράσματα που προέκυψαν: (α) από μακροχρόνια επιστημονική μελέτη τέτοιων χώρων παγκοσμίως και (β) από δημόσια διαβούλευση με ενδιαφερόμενες ομάδες πολιτών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back