ΗΠΕΙΡΟΣ

Οικολόγοι Πράσινοι: Κατά ανεμογεννητριών στα Θεσπρωτικά Όρη

Εικόνα του άρθρου Οικολόγοι Πράσινοι: Κατά ανεμογεννητριών στα Θεσπρωτικά Όρη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/03/2021, 15:07
ΗΠΕΙΡΟΣ

Την ανησυχία τους για «την ταυτόχρονη και βιαστική προώθηση αδειοδότησης και εγκατάστασης αιολικών πάρκων (ΑΣΠΗΕ) σε πολλές περιοχές της χώρας μας» εκφράζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Στην ανακοίνωσή τους, αναφέρονται και στις πολλές εγκρίσεις επενδύσεων στις οποίες προχωρά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και που ξεπερνούν κατά πολύ τους στόχους της χώρας, ειδικά σε αιολικά, και σε αμφιλεγόμενες περιοχές της Ελλάδας.

«Η εκτεταμένη αδειοδότηση και εγκατάστασή τους θεωρούμε ότι γίνεται επικίνδυνη για τη φύση αλλά και τους ανθρώπους, όσο δεν προχωρά η επικαιροποίηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ (με ειδικές αναφορές σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές), ώστε να δημιουργηθεί ένα αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο με βάση κοινά αποδεκτά επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια την καταλληλλόλητα των περιοχών. Είναι αδιανόητο επίσης να αδειοδοτείται σωρηδόν η αλόγιστη τοποθέτηση ανεμογεννητριών χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί τα απαραίτητα πρώτα στάδια στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις Περιοχές Natura (που καθυστερούν επικίνδυνα)» σημειώνεται.

Αναφέρουν δε αρκετά χαρακτηριστικά παραδείγματα του τρόπου άσκησης μιας πολιτικής «ό,τι να ‘ναι, όπου να ‘ναι» όπως τη χαρακτηρίζουν, μεταξύ των οποίων και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή της ανατολικής οροσειράς της Μικρής Λάκκας Σουλίου και στα δυτικά Θεσπρωτικά Όρη, που έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, του Δήμου Ζηρού και γειτονικών Δήμων.

«Το έργο αυτό θα επιφέρει τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση, επηρεάζοντας αρνητικά και άλλες οικονομικές δραστηριότητες που ασκούνται, όπως ο τουρισμός, η κτηνοτροφία και η αγροτική παραγωγή» επισημαίνεται.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ξεκαθαρίζουν ότι είναι υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αρκεί να υπάρξει ορθή χωροθέτηση αυτών. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αυτοπαραγωγή και στις ενεργειακές κοινότητες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back