ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ζητείται σχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση της Ηπείρου

Εικόνα του άρθρου Ζητείται σχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση της Ηπείρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/02/2021, 18:13
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Την ανάγκη εκπόνησης ενός Στρατηγικού Περιφερειακού Σχεδίου για την Ενεργειακή Μετάβαση της Ηπείρου ζητούν με ανακοίνωσή της οι Οικολόγοι Πράσινοι Ηπείρου, ενός σχεδίου απομακρυσμένου από μεγαλεπήβολα σχέδια με μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και προσαρμοσμένου στον ορεινό χαρακτήρα και την πολιτισμική και φυσική κληρονομιά της περιοχής.

Θέτει δε προ των ευθυνών της την Περιφέρεια Ηπείρου με τους Οικολόγους Πράσινους να αναρωτιούνται ποιες είναι οι προτάσεις της για το νέο Ταμείο Ανάκαμψης (για παράδειγμα, τρένο, τραμ, ηλεκτροκίνηση;).

Η παρέμβαση αυτή γίνεται με αφορμή τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό γύρω από τους σχεδιασμούς για εξόρυξη υδρογονανθράκων αλλά και τη «θύελλα» των αιολικών πάρκων.

Καταρχάς, οι Οικολόγοι Πράσινοι Ηπείρου χαιρετίζουν την αποχώρηση της Repsol από την Αιτωλοακαρνανία, με την προσδοκία ότι κάτι ανάλογο  θα συμβεί και από το «οικόπεδο των Ιωαννίνων». O ισπανικός κολοσσός Repsol είχε αποκτήσει το 2017, το 60% των παραχωρήσεων στα χερσαία οικόπεδα της Energean Oil –οικόπεδα Αιτωλοακαρνανίας και Ιωαννίνων. Στις 26 Ιανουαρίου, η Repsol και η Energean ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται από τα δικαιώματα έρευνας στην Αιτωλοακαρνανία, με τα τελευταία να επιστρέφουν στο Δημόσιο. Μετά την εξέλιξη αυτή, αναμένεται τι μέλλει γενέσθαι με το οικόπεδο Ιωαννίνων. Σημειωτέον ότι η Repsol έχει τα δικαιώματα έρευνας και στο μπλοκ του Ιονίου, μαζί με τα ΕΛΠΕ.

Πέραν του μετώπου των υδρογονανθράκων, οι Οικολόγοι Πράσινοι Ηπείρου θέτουν επί τάπητος τα ζητήματα των υδροηλεκτρικών φραγμάτων και των διάσπαρτων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε κάθε κορυφή. Εκφράζουν δε την ικανοποίησή τους για τις αντιδράσεις των τοπικών αρχών, αν και υπάγονται στη λογική της αντίδρασης «όχι στη δική μου πίσω αυλή». «Είναι οι ίδιες αυτές αρχές που ποτέ δεν διατύπωσαν μία πρόταση απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, αν και ο χάρτης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με τις προτάσεις χωροθέτησης έργων ΑΠΕ υπάρχει δημοσιευμένος εδώ και μία δεκαετία» υπενθυμίζουν.

Κάθε άλλο παρά συμφωνούν δε με το επιχείρημα της «ορθής χωροθέτησης» ενώ χαρακτηρίζουν «αστειότητες τα περί αποκλεισμού των ορεινών περιοχών άνω των 1200 μέτρων», που ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης έθεσε στο τραπέζι… της διαπραγμάτευσης.

Για τους Οικολόγους Πράσινους προέχει η κοινωνική διάσταση της ενέργειας, δηλαδή η ενεργειακή αυτονομία από βιοαέριο μιας κτηνοτροφικής μονάδας, ο ενεργειακός συνεταιρισμός σε μια γειτονιά κ.λπ. «Αυτό νομοθετήθηκε για πρώτη φορά από την προηγούμενη κυβέρνηση με την πίεση των συνεργαζόμενων Οικολόγων Πράσινων, αλλά τώρα καταργείται από την παρούσα κυβέρνηση που διακηρύσσει μια ψευδεπίγραφη ‘πράσινη’ μετάβαση με ‘απολιγνιτοποίηση’ (αντί για ‘αποκαρβουνοποίηση’), κλείνοντας έτσι το μάτι στις δήθεν ‘καθαρές’ μονάδες ορυκτού (‘φυσικού’) αερίου και τις τερατώδεις ανεμογεννήτριες εξυπηρετώντας ένα ακόμη εργολαβικό Ελντοράντο» σημειώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Και καταλήγουν: «Σε όλα τα στελέχη της Διοίκησης που αγνοούν τις βασικές αρχές αειφορίας ς θυμίζουμε ότι η μόνη σίγουρη ‘πράσινη’ ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε. Για όλες επενδύσεις χρειάζεται σε κάθε περίπτωση να αποδεικνύεται ότι η εγκατάστασή τους δεν αναιρεί εξαρχής τον πρωταρχικό τους στόχο, δηλαδή την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτροπή της κλιματικής κρίσης».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back