ΗΠΕΙΡΟΣ

Οικολόγοι Πράσινοι: Προστατευόμενες περιοχές και Ήπειρος

Εικόνα του άρθρου Οικολόγοι Πράσινοι: Προστατευόμενες περιοχές και Ήπειρος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/11/2021, 18:21
ΗΠΕΙΡΟΣ

Μια σειρά από περιβαλλοντικά ζητήματα σε προστατευόμενες περιοχές της Ηπείρου αναδεικνύονται σε ψήφισμα του 17ου Τακτικού Συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων.

Πρώτο ζήτημα στη λίστα τα αιολικά πάρκα που βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης σε περιοχές Natura και τα «μικρά» υδροηλεκτρικά έργα σε ρέματα, παρά την αντίθετη άποψη των τοπικών κοινωνιών.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε παρεμβάσεις που γίνονται σε περιοχές του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου, οι οποίες έχουν και αυξημένη επισκεψιμότητα.

Καταρχάς, γίνεται αναφορά σε «προσπάθειες για παράτυπες επεκτάσεις οικιστικών οικισμών και παράνομη δόμηση ακόμη και σε εντός πυρήνα εθνικού πάρκου περιοχές, (π.χ. Πάπιγκο, Ζώνη  Ια «Πυρήνας Τμήμα Βίκος), για οικοπεδοποιήσεις και οικοδόμηση εγκαταλελειμμένων αγρών από 'επενδυτές', κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις (αγοραπωλησίες, καταπατήσεις κτλ)».

Και οι παρατηρήσεις για το εθνικό πάρκο συνεχίζονται: διανοίξεις και ασφαλτόστρωση δρόμων εντός προστατευόμενων οικισμών και περιοχών (π.χ. ασφαλτόστρωση του χαλικόστρωτου δρόμου μεταξύ των οικισμών Καπεσόβου και Κουκουλίου), περιστασιακές πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, εκτέλεση έργων από τους ΟΤΑ με κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας (π.χ. ανάχωμα στον Βοϊδομάτη), υπαίθρια κατασκήνωση δίπλα στον Βοϊδομάτη και ανεξέλεγκτη χρήση του χώρου από campers, ανεξέλεγκτη άσκηση υπαίθριων δραστηριοτήτων χωρίς μελέτες φέρουσας ικανότητας (π.χ. ράφτιγκ), ακόμη και την περίοδο που η στάθμη των ποταμών βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της, ραγδαία εξάπλωση του μεταχρωματικού έλκους που νεκρώνει τα πλατάνια στον Αώο και προώθηση της ανεξέλεγκτης και ανεπιτήρητης βόσκησης και επιδότηση μετατροπής των κοπαδιών αιγοπροβάτων σε κοπάδια βοοειδών εισαγόμενων ξένων φυλών. 

Για το τελευταίο, οι Οικολόγοι Πράσινοι σημειώνουν ότι πρόκειται «για ένα φαινόμενο που έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια τα ευαίσθητα ορεινά λιβάδια και ειδικά την περιοχή γύρω από τη Δρακόλιμνη της Τύμφης που έπειτα και από δική μας παρέμβαση θεσμοθετήθηκε απαγόρευση βόσκησης για τρία (τουλάχιστον) χρόνια».

Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν την έλλειψη αρακολούθησης των επιπτώσεων του τουρισμού και εν γένει των αριθμών των επισκεπτών ανά ημέρα, ειδικά σε οδικές αρτηρίες που διασχίζουν αυστηρά προστατευόμενες περιοχές.  

 Με το ψήφισμά τους, ζητούν ακόμα να ενισχυθούν οι Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών στο πλαίσιο δημιουργίας ενός «Σώματος Δίωξης Περιβαλλοντικού Εγκλήματος», να ολοκληρωθούν τα διαχειριστικά σχέδια δασών, βοσκοτόπων και προστατευόμενων περιοχών, να δοθούν κίνητρα για την παραδοσιακή εκτατική κτηνοτροφία με αιγοπρόβατα, να εκπονηθούν μελέτες για τη φέρουσα ικανότητα και διαχείριση του τουρισμού, να χρηματοδοτηθούν δράσεις καταπολέμησης της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου και να εφαρμοστούν προγράμματα με «πράσινο» χαρακτήρα, όπως είναι οι ενεργειακές κοινότητες, η διαχείριση απορριμμάτων με τέσσερα ρεύματα ανακύκλωσης και ένα εξειδικευμένο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για τα παραδοσιακά κτίρια.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3