ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο κ. Καχριμάνης, οι εναγκαλισμοί και τα πολιτικά σωσίβια

Εικόνα του άρθρου Ο κ. Καχριμάνης, οι εναγκαλισμοί και τα πολιτικά σωσίβια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/05/2022, 11:30
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια δήλωση κομματικού πατριωτισμού έκανε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης κατά την επίσκεψη του προέδρου της ΟΝΝΕΔ στα Γιάννενα, Παύλου Μαρινάκη.

Είπε δηλαδή ότι «όσα έχουν γίνει κατά την τριετία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν υλοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα παράλληλα με τη διαχείριση τόσων μεγάλων αλλεπάλληλων κρίσεων», σύμφωνα τουλάχιστον με την επίσημη ανακοίνωση της ΝΔ.

Η δήλωση του κ. Καχριμάνη είναι ατυχής, καθώς η περιφερειακή αρχή και ο ίδιος, που επιμένει συγκεντρωτικά, έχουν ανοιχτά πολλά μεγάλα ζητήματα και έργα, που είτε δεν προχωρούν, είτε «μινιμάρονται».

  • Τα led είναι στη γνωστή κατάσταση, με συνυπεύθυνο τον Δήμο Ιωαννιτών και με το έργο να «σέρνεται» σε διαγωνιστικό επίπεδο εδώ και 2,5 χρόνια.
  • Η οδική σύνδεση με Κακαβιά έχει «απομειωθεί» σε ένα δρόμο υποδεέστερο της Ιόνιας, με την κυβέρνηση να έχει επιβάλλει ουσιαστικά αυτή την «έκπτωση».
  • Η διαχείριση απορριμμάτων, παραδοσιακά επεισοδιακό θέμα στην Ήπειρο, βρίσκεται στη φάση που οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλλουν ένα πρόστιμο, καθώς η Περιφέρεια Ηπείρου έχασε την υπόθεση από την ιδιωτική εταιρία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο.
  • Το καινούργιο κλειστό είναι τελικά παλιό και η Περιφέρεια Ηπείρου επιμένει να αλλάζει την κουβέντα όταν της ζητείται το πολύ απλό, κατανοητό και αυτονόητο: μια δημόσια, εμπεριστατωμένη παρουσίαση του σχεδίου της, που να δικαιολογεί γιατί σταμάτησε η διαδικασία για κλειστό στον Βοτανικό και να εξηγεί πόσο μας κοστίζει η μεταφορά από το Ελληνικό, πού θα τοποθετηθεί και πώς θα χρησιμοποιηθεί. Δημόσια, επίσημα και ωραία, όχι με σποραδικές δηλώσεις, όποτε θυμάται ο κ. Καχριμάνης.
  • Το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας είναι επίσης ένα πανάκριβο έργο, που, επιπρόσθετα στα προηγούμενα, η περιφερειακή αρχή (αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία του συμβουλίου) δεν αντιλαμβάνεται τις πλήρεις διαστάσεις του. Δεν κάνεις ένα έργο ύψους 40 εκατ. ευρώ απλά και μόνο για να δημιουργηθούν 1.000 ή 1.200 ή όσες τέλος πάντων θέσεις εργασίας, απλά. Ο συγκεκριμένος τομέας είναι εξαιρετικά ρευστός επιχειρησιακά και υπάρχουν αρκετά παραδείγματα ανά τον κόσμο που μοιάζουν λίγο με εγκαταλειμμένη πόλη στο Φαρ Ουέστ, μετά τον «κίτρινο πυρετό» του χρυσού. Οι θέσεις εργασίας είναι απόλυτα θεμιτές και αναγκαίες, αλλά χρειάζεται προγραμματισμός σε βάθος χρόνου για να παραμείνουν και να δημιουργήσουν. Όχι πχ σε πέντε ή δέκα χρόνια να λέμε «τι να γίνει, αυτά τα ορίζει η αγορά».

Επομένως, αυτά τα τρία χρόνια δεν έχει γίνει και τίποτα ουσιαστικό, πέρα από τις πολιτικής σκοπιμότητας δηλώσεις του περιφερειάρχη.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα, ίσως πιο επεξηγηματικό: παρότι ο κ. Καχριμάνης παραμένει δυνητικά το απόλυτο εκλογικό φαβορί, δεδομένου ότι η παρουσία της αντιπολίτευσης είναι αναιμική πλην μικρών εξαιρέσεων και επιπλέον, η περιφερειακή αρχή «αλώνει» οργανωμένους πολιτικούς χώρους που συνδιαλλάσονται εκλογικά μαζί της, πλέον ζητάει περισσότερο από ποτέ τη βοήθεια της ΝΔ.

Η προγραμματική αποτυχία της Περιφέρειας Ηπείρου δημιουργεί πολιτική πίεση πάνω στον κ. Καχριμάνη, ο οποίος επιμένει να δρα απόλυτα συγκεντρωτικά (άρα και να δέχεται όλη την πίεση) και πλέον, η κομματική στήριξη που παλιότερα απερχόταν βάζοντας μπροστά το τοπικιστικό επιχείρημα που του εξασφάλιζε εκλογική πρόβαση σε άλλους χώρους, μοιάζει να είναι μια διέξοδος.

Οι καιροί αλλάζουν, τα έργα και τα επενδυτικά πρότυπα αλλάζουν μαζί τους και το κλασικό μοντέλο «φτιάχνουμε δρόμους παντού», το οποίο γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Καχριμάνης προσπερνιέται από τις σύγχρονες απαιτήσεις: έργα όπως ένα Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας ή μια ΣΔΙΤ που δεν πάει καλά, θέλουν χειρισμούς και εάν δεν τους ξέρεις, πρέπει να ακούς και να ρωτάς...

Φυσικά, όλα αυτά δεν σημαίνουν και πολλά πράγματα (ακόμα) στο εκλογικό πεδίο. Ο κ. Καχριμάνης δεν είναι απλά φαβορί λόγω της ανυπαρξίας αντιπάλων, εντός και εκτός ΝΔ. Ο νέος (κακός) νόμος Θεωδορικάκου κατά πάσα πιθανότητα θα τον εκλέξει ως μειοψηφικό περιφερειάρχη, ακόμα και αν βρεθεί κάποιος-α που θα τον κρατήσει κάτω από το 50%.

Εκτός εάν…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Απ' όσα διάβασα στάθηκα σε μια φράση: ανυπαρξία αντιπάλων.... Τα λέει όλα!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back