ΕΛΛΑΔΑ

Οι Δήμοι προειδοποιούν για διακοπές ρεύματος…

Εικόνα του άρθρου Οι Δήμοι προειδοποιούν για διακοπές ρεύματος…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/03/2022, 21:23
ΕΛΛΑΔΑ

Φανερά θορυβημένοι είναι οι Δήμοι της χώρας από τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα κατά βάση, αλλά και στα καύσιμα.

Στην έκτακτη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα, η ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου είπε μεταξύ άλλων ότι το κόστος είναι κοντά στο 1 δις, καθώς έχει τετραπλασιαστεί από το συνηθισμένο.

«Αρδεύσεις, κολυμβητήρια, καύσιμα, σχολικά κτίρια, οδοφωτισμός ανεβάζουν τα κόστη στα ύψη. Η kWh από 6,3 λεπτά, έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι και τα 55, για να μας κάνει τη χάρη να πέσει περίπου στα 25 αυτές τις ημέρες» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι η «η μόνη ρεαλιστική λύση είναι μία γενναία επιδότηση της kWh όπως ακριβώς έγινε χθες με αρκετές κατηγορίες επαγγελματιών, αλλιώς τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να σκάνε λογαριασμοί ρεύματος και διακοπές σε βασικές υποδομές».

Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι η καταβολή από το ΥΠΕΣ μιας επιπλέον δόσης ΚΑΠ ως ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και πρότεινε μετά το Πάσχα να επανεκτιμηθούν τα νέα δεδομένα από την επιτροπή ΥΠΕΣ και Οικονομικών και να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί άμεσα ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των δήμων.

Επίσης, τόνισε ότι ακόμα πιο επιτακτική είναι η ενίσχυση των ΔΕΥΑ της χώρας, εκεί όπου αναλογικά το κόστος του ρεύματος είναι ακόμη μεγαλύτερο. Σημειώνεται ότι η ΕΔΕΥΑ κάνει διαρκώς παρεμβάσεις, ζητώντας τη στήριξη που υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Ο κ. Παπαστεργίου είπε ακόμα ότι κοινή λύση για δήμους και ΔΕΥΑ, είναι η ενεργειακή αυτονόμησή τους, με τη δημιουργία ειδικού προγράμματος με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης, για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων στο πλαίσιο λειτουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων και μέσω του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Επίσης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα δημιουργίας κοινής πλατφόρμας από τη ΡΑΕ, στην οποία όλοι οι πάροχοι θα ανεβάζουν σε πραγματικό χρόνο λογαριασμούς και πληρωμές. «Για να ξέρουμε, είπε, κι εμείς σε πρώτο χρόνο πόσα χρήματα μας οφείλονται από τους παρόχους, με βάση τα χρήματα που έχουν πληρωθεί από τους δημότες μας. Για να μην πάθουμε ξανά όσα πάθαμε στο παρελθόν».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας που ήταν παρών, υποσχέθηκε ξανά ότι θα στηριχτούν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Το κεντρικό κράτος θα χρειαστεί να στηρίξει την Αυτοδιοίκηση και αυτό θα κάνει, αλλά λελογισμένα και με σύνεση» είπε. Διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον Μάιο θα υπάρξει νέα ένεση ρευστότητας προς τους δήμους πέραν της έκτακτης ενίσχυσης 114 εκατ. ευρώ ως πρόσθετη ΚΑΠ και 14 εκατ. ευρώ για τις δαπάνες των σχολείων που ανακοινώθηκαν χθες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back